Μυτιληναίος: Προς ρεκόρ παραγωγής δευτερόχυτου αλουμινίου το 2022

Για εντατικοποίηση του ρυθμού παραγωγής ειδικότερα στο δευτερόχυτο αλουμίνιο ετοιμάζεται φέτος η Μυτιληναίος, αναμένοντας να καταγραφεί ρεκόρ ιστορικής επίδοσης στην ετήσια παραγωγή του 2022, όταν και οι επενδύσεις του προγράμματος Ήφαιστος θα αποδώσουν για πρώτη φορά για ολόκληρο έτος. Θυμίζουμε ότι οι επενδύσεις στη μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη της παραγωγής και της παραγωγικότητας του εργοστασίου. Οι πωλήσεις του τομέα μεταλλουργίας της Μυτιληναίος αυξήθηκαν πέρσι κατά 24,4% στα 668 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το ¼ του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου.

Συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις
«Οι ισχυρές προοπτικές για το 2022 διατηρούνται, βασιζόμενες στην οικονομική ανάκαμψη στη μετά-πανδημίας εποχή, στην ενίσχυση της ζήτησης τόσο από την Κίνα όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο κυρίως λόγω ενεργειακής μετάβασης, το υψηλό ενεργειακό κόστος καθώς και τις εκτιμήσεις για αύξηση του πληθωρισμού», όπως εκτιμά ο όμιλος. Όπως αναφέρει στα οικονομικά του αποτελέσματα, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει κοστολογική πίεση προερχόμενη από τις ανοδικές τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών και των μεταφορικών αλλά αφετέρου να καταγράφονται ιστορικά υψηλά στις all-in τιμές του αλουμινίου (LME + premia). Το περιβάλλον τιμών των premia καθώς και των τιμών του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξαρτάται κυρίως από τις γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας καθώς και από τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ οι τιμές της αλουμίνας κινούνται κι αυτές ανοδικά αλλά εξαρτώνται κυρίως από τη δυναμική των αναγκών στην Κίνα.

Φέτος η έναρξη της σύμβασης για το Flyover
Στο πεδίο των κατασκευαστικών της έργων, η Μυτιληναίος προβλέπει ότι εντός του 2022 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έναρξη της σύμβασης του ΣΔΙΤ του Flyover, το οποίο αναλαμβάνει σε κοινοπραξία με την Άβαξ. Παράλληλα, πρόκειται να εκκινήσει τις εργασίες εκτέλεσης δύο σιδηροδρομικών έργων στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα το έργο ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη καθώς και την επέκταση σιδηροδρομικής υποδομής, ηλεκτροκίνησης και κατασκευής στάσεων και σταθμών στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο. Στις αρχές του μήνα, η Μυτιληναίος υπέγραψε επίσης σύμβαση με τη Lamda Hellix – που έχει εξαγοραστεί από την αμερικανική Lamda Hellix – για την κατασκευή του μεγαλύτερου data center στην Ελλάδα. Η δυναμικότητά του θα φτάνει τα 6,8 MW, ενώ η πρώτη φάση των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Διπλή Ανάπλαση: Από τον Απρίλιο κόβεται το νήμα των διαγωνισμών για γήπεδα και υποδομές

Εντός του πρώτου τριμήνου αναμένεται η έγκριση των τευχών δημοπράτησης του νέου γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο Βοτανικό, όπως και των έργων υποδομών που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή, όπως έκανε γνωστό στη χθεσινή αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Μιλώντας για το «καλύτερο γήπεδο της Ελλάδας» που θα κατασκευαστεί στην υπό ανάπτυξη περιοχή του Ελαιώνα, ο δήμαρχος είπε πως οι μελέτες του γηπέδου έχουν συνταχθεί από την ΠΑΕ, έχουν παραδοθεί στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και με βάση αυτές συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης για το γήπεδο που έχει προϋπολογισμό 115 εκατομμυρίων. Η εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς έγκριση, ενώ η ίδια συνοδεύει την περιβαλλοντική αδειοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δεδομένου ότι με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, έχει εξασφαλιστεί οικοδομική άδεια, ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του γηπέδου, σύμφωνα με το δήμαρχο. Το νέο γήπεδο της ΠΑΕ θα έχει έως 40.000 θέσεις, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ, 1.300 θέσεις θεατών σε σουίτα και 7 εμπορικά καταστήματα. Θυμίζουμε πως ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 έχει υπογραφεί το Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Διπλή Ανάπλαση μεταξύ κυβέρνησης, δήμου Αθηναίων, Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΑΕΠ Ελαιώνα, δηλαδή τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, στις οποίες πέρασε το ακίνητο του Βοτανικού προηγούμενης ιδιοκτησίας της Διεθνής Τεχνική, της κατασκευαστικής εταιρείας του Μπάμπη Βωβού.

Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δημιουργείται ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων, αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ, εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης. Στις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη περιλαμβάνεται κεντρική αρένα 3.100 θέσεων, ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων με στέγαστρο 500 θέσεων, προπονητήριο αθλοπαιδιών 20 θέσεων, υπόγειο χώρο στάθμευσης 125 θέσεων, γραφεία του συλλόγου, μπουτίκ, εστιατόριο και καφέ.

Κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων 470 εκατομμυρίων στον Βοτανικό
Μέσω του έργου της Διπλής Ανάπλασης, στον Ελαιώνα θα επενδυθούν 140 εκατομμύρια από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, 40,8 εκατ. σε υποδομές (διανοίξεις δρόμων, διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, ανάπτυξη και εγκατάσταση δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας) και 56 εκατ. ευρώ για κοινόχρηστους χώρους (χώρους πρασίνου και αναπλάσεις). Αναφορικά με την κατανομή των πόρων, 140 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, 115 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το γήπεδο στο Βοτανικό, 12 εκατ. από την ΑΕΠ Ελαιώνα για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, ενώ βάσει έκθεσης ανεξάρτητου εκτιμητή θα κινητοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις 470 εκατομμυρίων για τη δημιουργία κτιρίου γραφείων, την ανάπλαση της πρώην Softex, τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων πρώην εργοστασίου Λιβάνη, τις εγκαταστάσεις κτιρίου ΑΕΠ Ελαιώνα, τη μετεγκατάσταση του σταθμού ΚΤΕΛ και την αναδιαμόρφωση του πρώην εργοστασίου Soulis.

Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με βάση το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο δήμαρχος,
• από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται η ολοκλήρωση και έγκριση διμερών συμφωνιών και τεύχη δημοπράτησης για το γήπεδο και τις υποδομές,
• από τον Απρίλιο 2022 έως τον Μάρτιο 2023 ο διαγωνισμός για το γήπεδο της ΠΑΕ στον Ελαιώνα,
• από τον Απρίλιο 2022 έως τον Οκτώβριο 2022 η έγκριση οικοδομικών αδειών για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας,
• από τον Ιούνιο 2022 έως τον Μάρτιο 2023 ο διαγωνισμός για υποδομές,
• από τον Νοέμβριο 2022 έως τον Μάρτιο 2023 επίκειται ο διαγωνισμός για τις εγκαταστάσεις του Σωματείου,
• από τον Φεβρουάριο 2023 έως τον Ιούλιο 2024 θα δρομολογηθεί η κατασκευή του γηπέδου του Ερασιτέχνη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Exinos Construction: Δύο πεντάστερα και το κτίριο γραφείων της Grivalia στο χαρτοφυλάκιό της

To νέο ξενοδοχείο πέντε αστέρων που κατασκευάζει η Exinos ανήκει στους ίδιους επιχειρηματίες με το Academia of Athens. Η συνολική ανωδομή του νέου κτιρίου θα ανέρχεται σε συνολικά 12.877 τ.μ. και ο συνολικός αριθμός των ορόφων θα είναι 10, μεταξύ των οποίων και τρία υπόγεια. Η κατασκευή του ακινήτου αφορά ουσιαστικά στην ανάπλαση του προϋπάρχοντος κτιρίου της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (ΧΑΝ) στη συμβολή των οδών Ομήρου και Ακαδημίας. Σημειώνεται ότι η επένδυση υλοποιείται από τον Ισραηλινό επιχειρηματία, Ronald Yazbeck και τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο.

Τα γραφεία της Grivalia
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στην υλοποίηση νέων γραφειακών εγκαταστάσεων, η δραστηριότητα της Εχίνος εντοπίζεται στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου. Το κτίριο γραφείων που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο στέγαζε κατά το παρελθόν τα γραφεία της Φοίνιξ Ασφαλιστική και το 2018 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Grivalia και κατ’ επέκταση της Eurobank μετά την απορρόφηση της πρώτης. Το έργο υλοποιούν η Contractor Ltd και η Εχίνος Constructions και θα αποτελέσει το πρώτο πράσινο ακίνητο γραφείων, πιστοποιημένο κατά LEED, στο κέντρο της Αθήνας. Τον σχεδιασμό του κτιρίου υπογράφει το γραφείο Τομπάζη, μετά από κλειστό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προηγηθεί.

To project της Brown στη Σωκράτους
Ένα ακόμα έργο στο οποίο συμμετέχει η Εχίνος αυτή την περίοδο βρίσκεται επί των οδών Σωκράτους και Λυκούργου στην Ομόνοια. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο, το οποίο αναπτύσσει η Brown Hotels, τον σχεδιασμό το οποίου έχουν αναλάβει οι Elastic Architects. Η Εχίνος Construction αποτελεί μία μικρού βεληνεκούς κατασκευαστική εταιρεία, με κύκλο εργασιών στα 3,98 εκατ. ευρώ το 2020 και καθαρά κέρδη 232,26 χιλ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build