Τα γραφεία-φιλέτα στο Μαρούσι που βγάζει στο σφυρί η Eurobank

Τρεις ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για ισάριθμα γραφειακά ακίνητα στο Μαρούσι δρομολογεί για τα τέλη του Ιουνίου η Eurobank, έχοντας κινήσει τις σχετικές διαδικασίες για την εκποίησή τους, με το αθροιστικό ποσό των τιμών πρώτης προσφοράς για τα τρία ακίνητα να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Όλα τα ακίνητα βρίσκονται κοντά στο «δαχτυλίδι» της λεωφόρου Κηφισίας και είναι μισθωμένα από γνωστές εταιρείες, ενώ κατασχέθηκαν από εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Λουκά Έλληνα.

Τα γραφεία της Fourlis και της Bayer Ελλάς
Το «χορό» των πλειστηριασμών θα ανοίξει στις 22 Ιουνίου το ακίνητο που βρίσκεται στη γωνία της Σωρού με την Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, εκεί όπου έχει ανεγερθεί τριώροφο κτιριακό συγκρότημα το οποίο στεγάζει στο πρώτο κτίριο τα γραφεία της Fourlis και στο δεύτερο κτίριο τα γραφεία της Bayer Ελλάς. Τα δύο κτίρια μοιράζονται το δεύτερο και το τρίτο υπόγειο, ενώ τα δύο τμήματά τους διαχωρίζονται με μεσοτοιχία. Σημειωτέον ότι στο οικόπεδο, εμβαδού 6.506,91 τ.μ., υπάρχει πρόβλεψη και για κατασκευή τρίτου κτιρίου μελλοντικά. Το εν λόγω ακίνητο ανήκε στην εταιρεία «Aspen Ακινήτων» και βαρύνεται με προσημείωση υποθήκης ύψους 28.050.000 ευρώ υπέρ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σημειώνεται ότι η «Aspen Ακινήτων» το 2020, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οικονομικές της καταστάσεις, είχε έσοδα ύψους 751.200 ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις άνω των 24 εκατ. ευρώ.
Η τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο έχει οριστεί στα 21.035.000 ευρώ.

Τα γραφεία της Ελληνικά Πετρέλαια
Το «ακριβότερο» από τα τρία ακίνητα είναι αυτό που θα βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις 30 Ιουνίου και είναι αυτό που στεγάζει τα γραφεία της Ελληνικά Πετρέλαια, στην οδό Χειμάρρας 8α. To κτίριο αποτελείται από ισόγειο και τρεις ορόφους πάνω από το ισόγειο, που στεγάζουν χώρους γραφείων, καθώς και τρία υπόγεια. Το ισόγειο έχει επιφάνεια 2.262,13 τ.μ., ο πρώτος όροφος έχε επιφάνεια 2.207,96 τ.μ., ο δεύτερος όροφος έχει επιφάνεια 2.209,12 τ.μ. και ο τρίτος όροφος έχει επιφάνεια 2.316,51 τ.μ., με τη συνολική επιφάνεια του κτιρίου να φτάνει τα 27.766,84 τ.μ.. Το εν λόγω ακίνητο ανήκε στην εταιρεία «Παναγιώτης Λ. Έλληνας 2010» και βαρύνεται με προσημείωση υποθήκης ύψους 63.750.000 ευρώ υπέρ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κατά της Ektasis Development, και με προσημείωση υποθήκης ύψους 72.840.000 ευρώ υπέρ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κατά της οφειλέτριας. Σημειώνεται ότι η «Παναγιώτης Λ. Έλληνας 2010» το 2020, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οικονομικές της καταστάσεις, είχε έσοδα ύψους 3 εκατ. ευρώ περίπου και δανειακές υποχρεώσεις της τάξεως των 58 εκατ. ευρώ.
Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 45.600.000 ευρώ.

Τα γραφεία της EY
Τέλος, την ίδια μέρα (30 Ιουνίου) είναι προγραμματισμένος και ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός του διπλανού ακριβώς κτιρίου, επί της Χειμάρρας 8β, το οποίο στεγάζει τα γραφεία της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ΕΥ. Και αυτό το κτίριο αποτελείται από ισόγειο, τρεις ορόφους πάνω από το ισόγειο και τρία υπόγεια. Το ισόγειο και οι τρεις από πάνω όροφοι χρησιμοποιούνται ως γραφειακοί χώροι, όπως και μέρος του πρώτου υπογείου. Το εν λόγω ακίνητο ανήκε στην εταιρεία «Almond Ακινήτων» και βαρύνεται με προσημείωση υποθήκης ύψους 23.100.000 ευρώ υπέρ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σημειώνεται ότι η «Almond Ακινήτων» το 2020, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οικονομικές της καταστάσεις, είχε έσοδα ύψους 910.000 ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις της τάξεως των 21,3 εκατ. ευρώ.
Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 21.600.000 ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ποιοι ενδιαφέρονται για το retail park του ομίλου Φουρλή στο Ελληνικό

Σε εκκρεμότητα παραμένει προς το παρόν η διαδικασία που αφορά στην διάθεση της έκτασης των 30.000 τ.μ. εντός του Ελληνικού από τη Lamda Development προς τον όμιλο Φουρλή και τη θυγατρική του Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει την ευθύνη για την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου καθώς και της συγκεκριμένης έκτασης.
Ωστόσο είναι μία κίνηση που πρόκειται να ολοκληρωθεί το συντομότερο και αποτελεί καθαρά τυπική διαδικασία.

Επί του παρόντος θα πρέπει να προχωρήσει και η ολοκλήρωση μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας από πλευράς της Lamda προς την Trade Estates, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης και της παραχώρησης της έκτασης από το Δημόσιο προς την Lamda Development, κάτι που αποτελεί θέμα χρόνου. Για τη συγκεκριμένη έκταση ο όμιλος Φουρλή έχει υπογράψει MoU με τη Lamda Development ήδη από τις 21 Ιουνίου του 2021, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης για την κατασκευή του εμπορικού πάρκου που θα δημιουργηθεί έχει προϋπολογιστεί στα 30 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Φουρλή αποτελεί έναν παίκτη, ο οποίος υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις στα retail parks το τελευταίο διάστημα, κάτι που έχει κάνει τόσο στην περίπτωση του εμπορικού πάρκου που αναπτύσσει η Ten Brinke στην οδό Πειραιώς και ολοκληρώνεται κατασκευαστικά έως και το Πάσχα, όσο και στην περίπτωση του Florida 1 στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο στην Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι για εγκατάσταση στο Ελληνικό
Ταυτόχρονα όμως είναι ισχυρό το ενδιαφέρον από μεγάλες αλυσίδες λιανικής για να μισθώσουν κάποιο από τα big boxes που πρόκειται να δημιουργηθούν εκεί. Μεταξύ των αλυσίδων που φέρονται να έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους είναι τόσο η Κωτσόβολος όσο και η SGB, εταιρεία που διαχειρίζεται στη χώρα μας τα καταστήματα προϊόντων “Do it Yourself” Leroy Merlin. Επιπλέον, στην έκταση αναμένεται ότι θα στεγαστούν και οι αλυσίδες που διαχειρίζεται ο όμιλος Φουρλή, όπως επί παραδείγματι τα Ikea, το εμπορικό μοντέλο της οποίας ούτως ή άλλως έχει γίνει δημιουργήσει ήδη αρκετές εγκαταστάσεις με τη μορφή των big boxes καταστημάτων.

Ολοκλήρωση του έργουέως και το τέλος του 2024
Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει οριστικές υπογραφές μεταξύ ενδιαφερόμενων και Trade Estates, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build, ωστόσο είναι κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Tην ίδια στιγμή οι κατασκευαστικές εργασίες είναι προγραμματισμένες για την χρονική περίοδο που θα διαρκέσει από το 2023 έως και το τέλος του 2024. Να σημειωθεί ότι ο ιδιαίτερα κινητικός το τελευταίο διάστημα, όμιλος Φουρλή, γνωστοποιούσε χθες την ολοκλήρωση της απόκτησης του εμπορικού πάρκου Florida 1 στη Θεσσαλονίκη, αποκτώντας το 100% των μετοχών της εταιρείας Κτηματοδομή Α.Ε., έναντι τιμήματος 35,96 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μία κίνηση που είχε ήδη γίνει γνωστή από το τέλος του 2021, καθώς η Trade Estates είχε ανακοινώσει την εξαγορά του εν λόγω εμπορικού πάρκου, ωστόσο εκκρεμούσε η υπογραφή του οριστικού συμφωνητικού μεταβίβασης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build