Ένα βήμα πριν το Προεδρικό Διάταγμα η στρατηγική επένδυση στην Ιο

Βήμα εγκρίσεων προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά έκανε η στρατηγική επένδυση της Νερό Α.Ε. για κατασκευή τουριστικού θερέτρου στην Ίο. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 45 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να δημιουργηθούν 130 θέσεις εργασίας, ενώ η τελευταία εξέλιξη είναι η ανάρτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΣΕ σε ακίνητο 931 στρεμμάτων στη θέση «Πικρί Νερό», προκειμένου να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση.

Θέρετρο συνδεδεμένο με τον τρόπο ζωής των Κυκλάδων
Στόχο του ΕΣΧΑΣΕ αποτελεί η δημιουργία ενός συγκροτήματος ήπιας ανάπτυξης με συμβατές και συμπληρωματικές χρήσεις και αλληλοτροφοδοτούμενες λειτουργίες. Το συγκρότημα αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα χωρικά συνεκτικό σύνολο, ήπιας τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, που σύμφωνα με το σχέδιο «αντιστρατεύεται την ανεξέλεγκτη κατάτμηση γης και άναρχη/διάσπαρτη ανοικοδόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές σε ένα κυκλαδίτικο νησί», γεγονός που του προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον στο εγχείρημα.
Εντός του συγκροτήματος, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής και το κλίμα των Κυκλάδων, δηλαδή, αξίες που αναζητούν οι σύγχρονοι «ταξιδευτές» της κατηγορίας αυτών που αποφεύγουν τους «κορεσμένους διεθνείς κοσμοπολίτικους προορισμούς».

Στην ουσία, αποτελεί τον πρώτο παραθεριστικό-τουριστικό χωριό των Κυκλάδων στο στενότερο τοπικό περιβάλλον, αλλά και στο ευρύτερο γεωγραφικό επίπεδο, δηλαδή στο το σύνολο του νησιού και των λοιπών οικισμών της Ίου. Συνολικά, το θέρετρο θα μπορεί να εξυπηρετεί 444 έως 551 άτομα. H αρχιτεκτονική σύνθεση των κύριων τουριστικών εγκαταστάσεων του καταλύματος – του πεντάστερου ξενοδοχείου, των χώρων υποδοχής και του spa – βασίζεται στη δημιουργία «ήπιων» κτιριακών αυτοτελών όγκων, που διατάσσονται γύρω από ανοικτές αυλές, για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός συμπαγούς κτιριακού όγκου που θα αποτελούσε προσβολή για το ήρεμο και «ευαίσθητο» φυσικό τοπίο, και στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Τα βήματα μέχρι το πράσινο φως
Σύμφωνα με τους επενδυτές, προσδιορίζονται ζώνες αδόμητου χώρου, ώστε να επιτυγχάνεται ο βασικός σκοπός που είναι ο επισκέπτης να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό και ήσυχο περιβάλλον, με θέες. «Η προτεινόμενη ανάπτυξη είναι απολύτως συνυφασμένη με τους χωροταξικούς και αναπτυξιακούς στόχους και κατευθύνσεις για την περιοχή μελέτης και την ευρύτερη περιοχή που αυτή εντάσσεται και επιτυγχάνει να δημιουργήσει έναν αδιαίρετο, ενιαίο και αναβαθμισμένο περιβαλλοντικά χώρο που σέβεται το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής μελέτης». Αφού εγκριθεί η ΣΜΠΕ, θα ακολουθήσει η σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος του ΕΣΧΑΣΕ, η αποστολή του στο ΣτΕ και η έκδοση του επόμενου Προεδρικού Διατάγματος που θα το ανάβει το πράσινο φως.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build</b

Πότε ολοκληρώνεται η κοινή επένδυση των Dimand, Prodea και EBRD στη Συγγρού

Στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών βρίσκονται τα δύο βιοκλιματικά κτίρια γραφείων που αναπτύσσουν επί της συμβολής των οδών Συγγρού και Λαγουμιτζή με την ονομασία Syggrou Office Complex, οι Dimand, Prodea Investments και EBRD. To Build είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα δύο εμβληματικά ακίνητα, τα οποία ενισχύουν σημαντικά το κτιριακό απόθεμα της Αττικής σε χώρους γραφείων, με τη βοήθεια του Χρήστου Φωτιάδη, Senior Civil Engineer της Dimand Α.Ε.. Η κατασκευή πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις που στεγαζόταν κατά το παρελθόν η εταιρεία Importex.

Οκτώ όροφοι ανωδομή και τέσσερα υπόγεια
Tα δύο κτίρια διαθέτουν ανωδομή οκτώ ορόφων καθώς και τέσσερα υπόγεια.
Το πρώτο από τα δύο κτίρια διατηρεί όψη προς την λεωφόρο Συγγρού και έχει ήδη αποκτήσει η πολυεθνική εταιρεία Generali, ενώ έχει συνολική επιφάνεια ανωδομής 7.900 τ.μ. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ακίνητο η όψη του οποίου βρίσκεται επί της οδού Λαγουμιτζή, έχει συνολική επιφάνεια ανωδομής 8.900 τ.μ. Τα δύο κτίρια διαθέτουν επίσης τέσσερα κοινά υπόγεια με συνολική επιφάνεια 14.000 τ.μ. στα οποία φιλοξενούνται οι χώροι στάθμευσης και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Η αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών για το πρώτο εκ των κτιρίων προβλέπεται για τον Απρίλιο με σκοπό την ταχύτερη δυνατή εγκατάσταση των γραφείων της Generali, ενώ για το δεύτερο ακίνητο η ολοκλήρωση της κατασκευής τοποθετείται περί τα τέλη του φετινού καλοκαιριού. Ας σημειωθεί ότι στην περίπτωση του δεύτερου ακινήτου εξετάζεται ενδεχόμενη αξιοποίηση είτε με τη μορφή μίσθωσης σε πιθανούς ενδιαφερόμενους, είτε με πώλησή του.

Οι κεντρικές είσοδοι και των δύο κτιρίων βρίσκονται επί της οδού Λαγουμιτζή.
«Οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2019, ακολούθησαν την άνοιξη του 2020 οι κατασκευαστικές εργασίες των εκσκαφών αντιστηρίξεων με φρεατοπασσάλους, ενώ τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους ξεκίνησε η κατασκευή του φέροντος οργανισμού. Οι πάσσαλοι που κατασκευάσαμε μας έδωσαν την δυνατότητα να προχωρήσουμε τις εκσκαφές σε μεγάλο βάθος, επιτυγχάνοντας τη στήριξη των πρανών», περιγράφει αναφορικά με την εξέλιξη του έργου ο Χρήστος Φωτιάδης.
Φυτεμένα δώματα στις οροφές των δύο κτιρίων – Ελεύθεροι περίφραξης οι ισόγειοι χώροι

Και τα δύο κτίρια θα διαθέτουν φυτεμένα δώματα, ενώ το ισόγειό τους θα είναι ελεύθερο περίφραξης, διατηρώντας επίσης ένα σημαντικό μέρος πρασίνου. Αμφότερες οι εγκαταστάσεις εναρμονίζονται με τους κανόνες πιστοποίησης αειφόρου ανάπτυξης του προγράμματος Leadership in Energy and Environmental Design (LEED),
σε βαθμίδα Gold.

Όπως επισημαίνει ο κύριος Φωτιάδης, την μεγαλύτερη πρόκληση κατασκευαστικά αποτέλεσαν οι μαρμάρινες περσίδες σκίασης, οι οποίες τοποθετήθηκαν στις προσόψεις των δύο ακινήτων. «Η όψη του κτιρίου και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις αποτέλεσαν το πιο σύνθετο μέρος της κατασκευής», συμπληρώνει.
Σημειώνεται ότι την γενική ευθύνη της εργολαβίας των δύο κτιρίων ανέλαβε η Μπαλλιάν Τεχνική.

Oι βασικοί συντελεστές του έργου
Developer: Dimand, Prodea Investments, EBRD
Αρχιτεκτονική μελέτη: Divercity Architects & Bennetts Associates
Στατική μελέτη: Παγώνης-Πολυχρονόπουλος- Kινάτος
Μηχανολογική μελέτη: INSTA Consulting Engineers
Μελέτη φωτισμού: Lighting Architecture
Αρχιτεκτονική τοπίου: Έλλη Παγκάλου και Συνεργάτες
Μελέτη πυρασφάλειας: Β. & Τ. Πυργιώτης, Θεοφάνης Ρούσσας
Σύμβουλος ακουστικής: Χ. Μωραϊτης,
Γ. Χατζηγεωργίου
Σύμβουλος LEED: D-CARBON
Σύμβουλος συγκοινωνιολόγος: DROMOS Consulting
Φωτορεαλισμός: Divercity Architects


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build