Δήμος Αθηναίων: Τι ζητά από τους υποψήφιους αρχιτέκτονες για το «νέο» Μοναστηράκι

Στην προκήρυξη ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι προχώρησε ο δήμος Αθηναίων, έπειτα από την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Η αναβάθμιση θα προχωρήσει με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με αμοιβή 337 χιλ. ευρώ, ο οποίος περιλαμβάνει αρχιτεκτονική, τοπογραφική, ηλεκτρομηχανολογική (συμπεριλαμβανομένης υδραυλικής μελέτης) και φυτοτεχνική μελέτη, καθώς θεωρείται «αξιόλογο τεχνικό έργο».

Πρόκειται για το σχέδιο «Agora Athens», που υλοποιείται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και φιλοδοξεί να μετατρέψει την ιστορική αγορά της πόλης σε ένα «ανοιχτό κέντρο εμπορίου», αυξάνοντας την αγοραστική κίνηση στην περιοχή, ενισχύοντας τον τουρισμό και ενδυναμώνοντας την τοπική απασχόληση. Για το σχέδιο «Agora Athens», το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει εκπονήσει στρατηγική μελέτη για το re-branding της περιοχής (με την επικοινωνιακή υποστήριξη της ΕΑΤΑ), η οποία περιλαμβάνει παρεμβάσεις τόσο στον ιδιωτικό χώρο -αναβάθμιση των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων εστίασης με νέες προσόψεις, εξωτερικές πινακίδες, σκιάσεις κλπ.- όσο και στο δημόσιο χώρο -αισθητική ενοποίηση και λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων πεζόδρομων σε Πλάκα και Μοναστηράκι- μέσα από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Αλλαγές με γνώμονα τον βιοκλιματικό σχεδιασμό
Οι προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις στους πεζοδρόμους της αγοράς εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό ανάδειξης των ιστορικών σημείων της πόλης την σύνδεση μεταξύ τους καθώς και με άλλους πόλους έλξης ιστορικής και περιβαλλοντικής σημασίας με διαδρομές πεζών και ποδηλάτου. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιασμού του ευρύτερου δημόσιου αστικού χώρου, απαιτείται η διαμόρφωση προδιαγραφών και τεχνικών λύσεων που να προβλέπουν την αύξηση του πρασίνου και φιλικών προς το περιβάλλον διαμορφώσεων, την αισθητική ενοποίηση και τη σύνδεση των δημόσιων χώρων της περιοχής, τη λειτουργική αναβάθμιση μέσω τοποθέτησης σύγχρονου αστικού εξοπλισμού σε συνδυασμό με διαδρομές περιπάτου, την ενίσχυση της προσβασιμότητας ευάλωτων ομάδων και ομάδων μειωμένης κινητικότητας και γενικότερα την ενίσχυση χρήσης εναλλακτικών του ΙΧ τρόπων πρόσβασης σε αυτές.

Ο σκοπός του διαγωνισμού είναι η εξεύρεση της βέλτιστης πρότασης – λύσης, από λειτουργική, αισθητική και τεχνική άποψη, προκειμένου να αναβαθμισθεί η περιοχή της ιστορικής αγοράς. Ειδικότερα, όπως απεικονίζεται και στον ακόλουθο χάρτη, η περιοχή της παρέμβασης αφορά στην οδό Πανδρόσου, από την Μητρόπολη έως την πλατεία Μοναστηρακίου, και το δίκτυο δημόσιων χώρων δυτικά της Πλατείας Μοναστηρακίου.

Το δίκτυο συγκροτείται από τις πεζοδρομημένες οδούς Ηφαίστου και Αδριανού με τις μικρότερες μεταξύ τους συνδέσεις καθώς και τις πλατείες Αβησσυνίας και Αγίου Φιλίππου. Σύμφωνα με τον δήμο, οι προτάσεις θα αξιολογηθούν με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της σύγχρονης επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο ποιοτικό αποτέλεσμα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τι σηματοδοτεί η στρατηγική συνεργασία ΕΤΕΜ – Cosmos Aluminium

Μία ισχυρή συνεργασία με στρατηγικό χαρακτήρα κυοφορείται αυτή την περίοδο μεταξύ της ETEM και της Cosmos Aluminium όπως πληροφορείται το Build, η οποία πιθανότατα θα προχωρήσει με εκατέρωθεν μετοχική συμμετοχή της μίας επιχείρησης στην άλλη. Οι δύο επιχειρήσεις με βάση το ρεπορτάζ βρίσκονται σε συζητήσεις που θα οδηγήσουν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα σε εξελίξεις που δεν αποκλείεται να φέρουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη μετοχική σύνθεση των δύο επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι με βάση το ρεπορτάζ επίκειται η διενέργεια due diligence, το οποίο θα κληθούν να πραγματοποιήσουν αμφότερες οι δύο εταιρείες προκειμένου να προχωρήσουν οι όποιες διαδικασίες πρόκειται να κρίνουν το μέλλον της μεταξύ τους συνεργασίας.  Σχετική ανακοίνωση μάλιστα εξέδωσε την Παρασκευή και ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, στον οποίο ανήκει η ΕΤΕΜ, επισημαίνοντας ότι «ότι διεξάγει συζητήσεις για τη διερεύνηση στρατηγικής συνεργασίας της ΕΤΕΜ με την εταιρεία COSMOS ALUMINIUM Α.Ε. στον τομέα διέλασης αλουμινίου».

Με τη συγκεκριμένη κίνηση αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά διέλασης αλουμινίου εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία, μέσω των συνεργειών που θα προκύψουν ανάμεσα στις δύο επιχειρήσεις. Την διαδικασία διενέργειας του due diligence θα κληθεί πιθανότατα να υλοποιήσει εταιρεία εκ των λεγόμενων big four (Grant Thornton, EY, Deloitte, KPMG), η έκβαση της οποίας θα κρίνει και την συμφωνία των δύο πλευρών, οι οποίες έχουν προχωρήσει στην υπογραφή MoU.

Τα οικονομικά δεδομένα
Nα σημειωθεί ότι η ΕΤΕΜ κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση της για το 2020 κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 37,98 εκατ. ευρώ, με τα αποτελέσματά της μετά από φόρους να ανέρχονται σε ζημίες 2,8 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο όμιλος ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει κάνει κινήσεις για να ενισχύει την οικονομική θέση της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2021 ο όμιλος, στον οποίο υπάγεται η ΕΤΕΜ, είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη δεύτερη κατά 24,31 εκατ. ευρώ, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων ύψους 22,8 εκατ. ευρώ με εισφορά σε μετρητά και 1,5 εκατ. ευρώ με εισφορά μηχανημάτων. Η συγκεκριμένη κίνηση υλοποιήθηκε με σκοπό την συμμετοχή της ΕΤΕΜ Α.Ε. στην αύξηση κεφαλαίου της βουλγαρικής ETEM BG S.A. και στην υλοποίηση τριετούς επενδυτικού πλάνου που ολοκληρώνεται φέτος με βάση το αρχικό σχετικό χρονοδιάγραμμα και έχει ως στόχο την βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων μία από τις κινήσεις που υλοποίησε προ της αύξησης κεφαλαίου η ΕΤΕΜ με στόχο τη βελτίωση της θέσης της ήταν η απόφαση της απόσχισης του κλάδου παραγωγής προϊόντων αλουμινίου από αυτόν της διέλασης αλουμινίου και η σύσταση κοινοπραξίας με τη Gestamp στη Βουλγαρία με την εταιρεία Gestamp Etem Automotive Bulgaria S.A. καθώς και μίας δεύτερης κοινοπραξίας με αντικείμενο την διέλαση αλουμινίου.

Συν τοις άλλοις στη διάρκεια του 2020 μεταφέρθηκε ο τομεάς αρχιτεκτονικών προϊόντων της ΕΤΕΜ στη Μαγούλα, όπου υλοποιήθηκαν επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, με την προσθήκη νέας πρέσας που ενίσχυσε την παραγωγή από τους 7.000 στους 11.000 τόνους. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε επίσης μια ανακαίνιση της γραμμής βαφής πούδρας για τη βελτίωση της ενοποίησης της παραγωγής.
Cosmos Aluminium: Ένας ισχυρός παίκτης με ισχυρή κερδοφορία

H Cosmos στον αντίποδα αποτελεί μία απολύτως κερδοφόρα επιχείρηση με τα καθαρά της κέρδη να ανέρχονται στο τέλος του 2020 σε 6,6 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. και 4,8 εκατ. ευρώ το 2019 και το 2018 αντίστοιχα, έχοντας ευνοηθεί από τη χρήση αφορολόγητου αποθεματικού, όπως αναφέρεται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις. Ο κύκλος εργασιών της για το 2020 ήταν 112,67 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα των 112,63 εκατ. ευρώ.
Η βιομηχανία τρέχει αυτή την περίοδο επενδυτικό πλάνο που ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την επέκταση της παραγωγικής δυναμικής της και την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής και περιλαμβάνει τη δημιουργία πλήρως αυτοματοποιημένου κέντρου αποθήκευσης και διανομής. Η νέα επένδυση είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί το 2023.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΒΟΑΚ: Τι ψάχνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού 10 χρόνια μετά

Τη διαμόρφωση του προστίμου στη Μεσόγειο απέστειλε πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, έχοντας συνεδριάσει για την υπόθεση που αφορά στην αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στον διαγωνισμό του τμήματος Γούρνες – Χερσόνησος του ΒΟΑΚ. Πρέπει να θυμίζουμε πως ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί από το 2018, καθώς το έργο κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία Δομική Κρήτης – Εκτέρ – Ερέτβο – Θεμέλη.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το έργο εντάχθηκε στο πλαίσιο ευρύτερης καρτελικής σύμπραξης, μεταξύ ομάδας εταιρειών της 7ης τάξης εργοληπτικού πτυχίου και εταιρειών 6ης τάξης για την κατανομή ποσοστού διαγωνισμών δημοσίων έργων με το σκεπτικό ότι η μία ομάδα θα υποχωρούσε σε διαγωνισμό έναντι της έτερης, έναντι της υπόσχεσης ότι και η έτερη ομάδα θα υποχωρούσε με τη σειρά της σε επόμενο διαγωνισμό.

Στο Γούρνες – Χερσόνησος συμφωνήθηκε μεταξύ της Μεσόγειος και τουλάχιστον των επιχειρήσεων της 6ης τάξης ΕΡΕΤΒΟ, Θεμέλη, Εκτέρ, Δομική Κρήτης και Χρ. Κωνσταντινίδης η κατανομή του, μέσω του εκ των προτέρων (πριν από την κατάθεση των οικονομικών προσφορών) προσδιορισμού ως μειοδότη της κοινοπραξίας των εταιρειών 6ης τάξης, Δομική Κρήτης, Εκτέρ, Θεμέλη και ΕΡΕΤΒΟ και του καθορισμού του ύψους των εκπτώσεων που θα προσέφεραν οι εταιρείες/κοινοπρακτικά σχήματα, οι οποίες είχαν προσυμφωνήσει να συμμετέχουν εικονικά, υποβάλλοντας προσφορά κάλυψης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση, ως αντάλλαγμα προς τις εταιρείες/κοινοπραξίες που συμμετείχαν με εικονικές προσφορές συμφωνήθηκε να δοθεί είτε υπεργολαβία στο συγκεκριμένο έργο, στο πλαίσιο του οποίου μία εταιρεία υπέβαλε προσφορά κάλυψης ή σε επόμενο προς δημοπράτηση έργο, είτε επιταγή αποζημίωσης. Με βάση όσα προκύπτουν, η Μεσόγειος συμμετείχε σε οριζόντια αντιανταγωνιστική σύμπραξη υπό τη μορφή συμφωνίας/εναρμονισμένης πρακτικής μεταξύ επιχειρήσεων και τελικά της επιβλήθηκε μειωμένο πρόστιμο ύψους 4.954 ευρώ, με την αιτιολογία μεταξύ άλλων ότι η οικονομική της δύναμη στην αγορά κατασκευής δημοσίων έργων δεν κρίνεται σημαντική, τουλάχιστον με τα δεδομένα της εποχής.

Η απόφαση αυτή πήρε το δρόμο προς το ΦΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ είχε αποφασιστεί από το 2021 η επιβολή προστίμου στην Αθωνική (πτωχευμένη ήδη από το 2019). Σύμφωνα με εκείνη την απόφαση, η Αθωνική μετείχε στον διαγωνισμό σε κοινοπρακτικό σχήμα με την Μεσόγειο και υπέβαλε προσφορά κάλυψης υπέρ του κοινοπρακτικού σχήματος, το οποίο αναδείχθηκε, ως είχε προσυμφωνηθεί, ανάδοχος του έργου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build