Μαρίνα Βουλιαγμένης: Στο ΣτΕ τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι δημοτικές αρχές διατείνονται πως το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 70% άρα δεν έχουν νόημα οι νομικές ενέργειες των κατοίκων. «Κάτι που είναι ψέμα καθώς δεν έχει κτιστεί ακόμα κανένα από τα κτίρια που προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου όπως το εμπορικό κέντρο και το ελικοδρόμιο», αναφέρει η ανακοίνωση των προσφευγόντων στο ΣτΕ.

Με ψήφισμα που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης, τάσσεται υπέρ του έργου, αναφέροντας πως «από πρώτα στάδια του σχεδιασμού και της αδειοδότησης των έργων της μαρίνας Βουλιαγμένης, ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συμμετέχει και παρεμβαίνει στο διάλογο με στόχο κυρίως την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής αρτιότητας του έργου τόσο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του όσο και μετά την ολοκλήρωση».

Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα μεταξύ άλλων τον περιορισμό της δόμησης σε 4.850 τ.μ. από περίπου 10.200 τ.μ., την εξασφάλιση φύτευσης συνολικά 318 δέντρων στη χερσαία ζώνη της μαρίνας και τη συμμετοχή του ΕΛΚΕΘΕ ως περιβαλλοντικού συμβούλου – ελεγκτή του έργου.
Θυμίζουμε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει ήδη εγκριθεί, ενώ το έργο έχει αναλάβει για λογαριασμό του Αστέρα Μαρίνας Βουλιαγμένης η Τεκάλ, με συμβατική υποχρέωση να το ολοκληρώσει σε 20 μήνες από τη στιγμή εκκίνησης των εργασιών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 34 εκατ. ευρώ, ενώ απαιτούνταν η λήψη συνολικά 19 περιβαλλοντικών αδειών και γνωμοδοτήσεων.

Μισθωμένη για 40 χρόνια από την Astir η μαρίνα
Υπενθυμίζεται ότι η Astir έχει μισθώσει τη μαρίνα έναντι 40 εκατ. ευρώ από το 2012 και για 40 χρόνια. Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στους χερσαίους χώρους της μαρίνας Βουλιαγμένης η προβλεπόμενη δόμηση ανέρχεται σε 4.800 τ.μ. και περιλαμβάνει υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της μαρίνας, όπως λιμεναρχείο, τελωνείο και αίθουσα διαβατηρίου που θα καταλάβουν περίπου τη μισή έκταση των χερσαίων χώρων. Περισσότερα από 15 εμπορικά καταστήματα θα κατασκευαστούν σε έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικών. Ταυτόχρονα προβλέπεται και η κατασκευή περίπου 300 υπογείων θέσεων στάθμευσης, συνολικής επιφάνειας περίπου 8.000 τ.μ. αλλά και η δημιουργία ειδικού χώρου για την εξυπηρέτηση αλιευτικών. Παρεμβάσεις σε τρεις τομείς της χερσαίας ζώνης Τα έργα που αφορούν στη χερσαία ζώνη περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε τρεις επιμέρους τομείς, την περιοχή προστασίας και αποκατάστασης φυσικού τοπίου, την περιοχή αστικού πρασίνου και τις εγκαταστάσεις λειτουργικής εξυπηρέτησης της μαρίνας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τα 115 εκατομμύρια που αλλάζουν το Βοτανικό

Προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης οδεύει η αστική ανάπλαση της πρώην Βιομηχανικής Περιοχής του Βοτανικού – Ελαιώνα, έργο που θα ρίξει στην κατασκευαστική αγορά κεφάλαια 115,5 εκατ. ευρώ και ανήκει στις δράσεις στρατηγικών αναπλάσεων που έχει προϋπολογισμό 475 εκατομμυρίων. Η περιοχή του Βοτανικού/Ελαιώνα καλύπτει μία έκταση 9.000 στρεμμάτων μίας πρώην βιομηχανικής περιοχής που καλύπτει εν μέρει πέντε δήμους στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Το αθηναϊκό μέρος καλύπτει περίπου 2.100 στρέμματα. Παρά την εγγύτητά του με το κέντρο της πόλης, η περιοχή στερείται χώρων πρασίνου και βασικών υποδομών όπως αποχέτευση και άλλα δίκτυα. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την προκατασκευαστική φάση και τους διαγωνισμούς για την ανάδειξη αναδόχων κατασκευαστών για τα έργα αρμοδιότητας του δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Ελαιώνα.

Η ανάπλαση του Ναυτικού Οχυρού
Επίσης, στο project περιλαμβάνονται έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα, προϋπολογισμού 44,2 εκατ. ευρώ.
Οι διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων περιλαμβάνουν περιοχές πρασίνου και διαμόρφωση πλατείας με άμεση σχέση και εξάρτηση από τις διαμορφώσεις εισόδων στο γήπεδο και τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ, τον πεζόδρομο γύρω από το εμπορικό κέντρο, τη διαμόρφωση εισόδου – εξόδου από την πλευρά της Ιεράς Οδού από/προς το σταθμό μετρό Ελαιώνα και τις διαμορφώσεις πρασίνου και χώρων αναψυχής καθώς και διαμορφώσεις για δραστηριότητες ήπιας άθλησης.

Ο χώρος περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις αθλητισμού του δήμου Αθηναίων που μπορούν να γίνουν σε δεύτερη φάση. Το ακίνητο έκτασης περίπου 110 στρεμμάτων και έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου στο σύνολο του, με εξαίρεση ορισμένα υφιστάμενα κτίρια, όπως αυτά εγκρίθηκαν με καθορισμό οικοδομικής γραμμής με το Προεδρικό Διάταγμα του 2010. Σημειωτέον ότι είναι ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, αλλά λόγω του χαρακτηρισμού του ως κοινόχρηστου χώρου, ο δήμος έχει την αρμοδιότητα της διαμόρφωσης του.

Στο έργο περιλαμβάνονται απαλλοτριώσεις που αφορούν στις περιοχές πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων, προϋπολογισμού 13,8 εκατ. ευρώ, με τον δήμο να είναι υπόχρεος για την αποζημίωση των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν για την περιοχή του Ελαιώνα σε συνολική έκταση 60 στρεμμάτων. Επίσης, θα προκηρυχθούν έργα οδοποιίας και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης 33,5 εκατομμυρίων. Η συνολική παρέμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή οδών (υπόβαση και ασφαλτόστρωση), τη διαμόρφωση κρασπέδων και τον οδοφωτισμό. Στο εν λόγω υποέργο περιλαμβάνεται επίσης και η ανάπλαση Ιεράς Οδού με ποδηλατόδρομο.
Το τμήμα της Ιεράς Οδού εντός της περιοχής του Ελαιώνα είναι περίπου 1.300 μέτρων, άρα ο χώρος παρέμβασης υπολογίζεται περίπου 52 στρεμμάτων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build