Γενική Γραμματεία Υποδομών: Ποιοι μένουν εκτός από το ΣΔΙΤ των 112 εκατ. της Πειραιώς

Με τέσσερα σχήματα – εκ των οποίων δύο κοινοπραξίες – και αυξημένο το ενδιαφέρον παικτών που δεν κατεβαίνουν εύκολα στους δημόσιους διαγωνισμούς προχωρά στην επόμενη φάση του ο διαγωνισμός για το νέο βιοκλιματικό κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην Πειραιώς. Η Άβαξ, η ΓΕΚ Τέρνα, η κοινοπραξία της Intrakat με τη Redex και του Μυτιληναίου με τη Dimand προκρίθηκαν στη β’ φάση του ΣΔΙΤ, αφήνοντας εκτός την κοινοπραξία της Τεκάλ με τη λιβανική ALJIHADS.A.L., καθώς και τη Μηχανική, θέμα που είχε εξάλλου αναδείξει το Build, καθώς η κατασκευαστική «έχει επιδείξει σοβαρή ή επαναλαμβανόμενη πλημμέλεια κατά την εκτέλεση ουσιώδους απαίτησης, στο πλαίσιο προηγούμενης δημόσιας σύμβασης, προηγούμενης σύμβασης με αναθέτοντα φορέα ή προηγούμενης σύμβασης παραχώρησης, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη καταγγελία της προηγούμενης σύμβασης, αποζημιώσεις ή άλλες παρόμοιες κυρώσεις».
Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου θέλει το έργο να έχει βρει προσωρινό ανάδοχο εντός του 2022. Η σύμβαση καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων έως 3 έτη αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης, ενώ ο προϋπολογισμός του ΣΔΙΤ ανέρχεται σε 112,6 εκατ. ευρώ.

Εξοικονόμηση 90 εκατ. ετησίως για το δημόσιο
Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που σήμερα στεγάζονται σε 13 διάσπαρτα, μισθωμένα κτίρια, και θα συνδέεται μέσω μίας πεζογέφυρας με την οδό Πειραιώς εξασφαλίζοντας την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στο κτήριο και τις αναπλάσεις του περιβάλλοντος χώρου. Η μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών σε ένα νέο κτίριο, που θα πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου, σχεδιασμένου με άξονα τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και τη μικρότερη δυνατή συντήρηση, θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στην απαλλαγή εξόδων για μισθώσεις κτιρίων, εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος για το δημόσιο από τα μισθώματα της τάξης των 90 εκατομμυρίων στα 30 έτη, σύμφωνα με το υπουργείο.

Επιπλέον θα συμβάλει στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής, με ισχυρή «πράσινη ταυτότητα», αποτελώντας σημαντικό τοπόσημο και μαζί το νέο κέντρο καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της Χρωπεί, θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής και θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα, το συνολικό μεικτό εμβαδόν των χώρων που θα πρέπει να χωροθετηθούν στην ανωδομή είναι 19.815 τ.μ. και το σύνολο των υπόγειων χρήσεων, εκτός των χώρων στάθμευσης, είναι 6.000 τετραγωνικά.

Το δεύτερο χτύπημα της Brown στις κατοικίες, από την πίσω πόρτα

Ακόμη ένα ξενοδοχείο με κατοικίες ετοιμάζει η Brown, αυτή τη φορά στην Κύπρο, στην οποία μέχρι ώρας δεν είχε παρουσία. Ο ισραηλινός όμιλος βρίσκεται προ των πυλών των εγκαινίων του Brown Limassol στην οδό Ανεξαρτησίας στη Λεμεσό, ενώ βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι το θέρετρο θα περιλαμβάνει 10 κατοικίες, εκτός των 134 κλειδιών. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει στα σκαριά ξενοδοχείο με κατοικίες και στην Αθήνα, στην οδό Πειραιώς. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για condo hotel, δηλαδή κατάλυμα σε τμήμα του οποίου επιτρέπεται η σύσταση οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών και η μακροχρόνια εκμίσθωσή τους σε τρίτους με τη μορφή ανεξαρτήτων διαμερισμάτων ή κατοικιών και τα διαμερίσματα φτάνουν τα 77, μια επένδυση που υπολογίζεται σε 15 εκατομμύρια.

Ακόμη ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχει η απόβαση της Brown με την πρώτη της επένδυση στη Μεγαλόνησο είναι το όνομα του αρχιτεκτονικού γραφείου που έχει αναλάβει το έργο. Ο σχεδιασμός ανήκει στους Elastic Architects με επικεφαλής τη Ρία Βογιατζή, γραφείο που έχει υπογράψει κι άλλα έργα της Brown, όπως το ένα από δύο θέρετρα στην Κορινθία – αυτό που κατασκευάζεται στη θέση του παλιού Χανικιάν – και το ξενοδοχείο στην οδό Λυκούργου στο κέντρο της Αθήνας.

Μιλώντας για το θέρετρο στην Κύπρο, πέρα από τα 134 δωμάτια και τις 10 κατοικίες, θα περιλαμβάνει 1.934 τ.μ. εμπορικών χώρων, café, πισίνα στην οροφή, spa και γυμναστήριο. Η ομάδα που αναπτύσσει το project είναι, σύμφωνα με την περιγραφή, «εμπνευσμένη από το παρελθόν και γράφει ένα νέο κεφάλαιο στη συναρπαστική ιστορία της πόλης με μια ολοκαίνουργια πολύπλευρη ανάπτυξη που προσφέρει ένα σύγχρονο όραμα για την αστική ζωή, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου».

Το ακίνητο βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, σε έναν δρόμο γνωστό ως τον πιο σημαντικό εμπορικό δρόμο στη Λεμεσό. Mε τη βελτιστοποίηση της πιθανής χρήσης του κτιρίου και τη συνεκτίμηση της προνομιακής τοποθεσίας, ο όμιλος εισάγει έναν πολύπλευρο προορισμό με στοιχεία λιανικής, φιλοξενίας και κατοικίας. Αναφορικά με την αρχιτεκτονική του, «το έργο θα είναι μια εμβληματική, αστραφτερή νέα προσθήκη που θα οδηγήσει σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Το κτίριο “αμφισβητεί” την αντίληψη για το τι αντιπροσωπεύει η πόλη σήμερα, με αυτοπεποίθηση να εκπέμπεται από τις καμπύλες που προσφέρουν ένα “αντίδοτο” στο συνηθισμένο».
Να σημειωθεί ότι η τοποθεσία που επέλεξε η Brown για την παρθενική της εμφάνιση στην Κύπρο απέχει 50 λεπτά από τα αεροδρόμια της Πάφου και της Λάρνακας, 15 λεπτά από το λιμάνι και τη μαρίνα της Λεμεσού και 12 λεπτά από το Κάστρο της πόλης.

Από τα παλιά γραφεία του ΚΚΕ στην Κορινθία το νέο brand
Το σχέδιο του ιδρυτή της Brown, Leon Avigad προβλέπει περισσότερα από 50 ξενοδοχεία σε Ισραήλ, Ελλάδα και Ευρώπη έως το 2022, ενώ στη χώρα μας έχει θέσει στόχο τα 40 θέρετρα έως το 2023. Στο πλάνο είναι να επεκτείνει το brand της Dave – με το οποίο έκανε ντεμπούτο στα παλιά γραφεία του ΚΚΕ στην Ομόνοια – στην Κορινθία, με τα Dave by the Beach και Dave by the Beach Sisters στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ ετοιμάζει 4 ξενοδοχεία στο Ισραήλ, τα Vista Hotel, Palms Hotel, WOM και Brown 42°.

Τυπική διαδικασία ο πλειστηριασμός για τα ακίνητα – φιλέτα του Αμαρουσίου

Ολοκληρωμένη διαδικασία θεωρείται κατά πληροφορίες του Build η διάθεση των τριών προνομιακών ακινήτων στην περιοχή του Αμαρουσίου, τα οποία ρευστοποιεί η Do Value δια της πλατφόρμας ακινήτων Altamira Properties. Πρόκειται για περιουσιακά που είχε στην κατοχή του ο όμιλος του Κύπριου επιχειρηματία, Λουκά Έλληνα, L.P. Ellinas Group of Companies με δραστηριότητα στον τομέα του real estate και τα οποία είχε αποκτήσει από την Ektasis Development του Παναγιώτη Ευθυμίου. Τα ακίνητα περιήλθαν στην ευθύνη διαχείρισης της Do Value προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους μέσω του χαρτοφυλακίου τιτλοποίησης ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων, Cairo.

Να σημειωθεί ότι στο χαρτοφυλάκιο που έχει τεθεί προς πώληση περιλαμβάνονται αυτοτελή κτίρια γραφείων εκ των οποίων το κτίριο Β’ της οδού Χειμάρρας 8 με επιφάνεια 30.000 τ.μ. και τιμή έναρξης 45,6 εκατ. ευρώ στο οποίο στεγάζεται αυτή τη στιγμή ως μισθωτής η EY, το κτίριο Α’ επίσης επί της οδού Χειμάρρας 8 με επιφάνεια 13.500 τ.μ. και τιμή έναρξης 21,6 εκατ. ευρώ, στο οποίο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων καθώς και ένα ακόμη ακίνητο συνολικής επιφάνειας 14.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Σωρού και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου με τιμή έναρξης στα 21 εκατ. ευρώ και ένοικο τον όμιλο Φουρλή και τη Bayer.

Οι ενδιαφερόμενοι και οι μη ενδιαφερόμενοι
Το γεγονός ότι τα τρία ακίνητα μισθώνονται από επιχειρήσεις υψηλού κύρους και οικονομικής ρευστότητας αποτελεί ένα βασικό κίνητρο για επενδυτικά σχήματα όπως η Prodea, η Dromeus Capital, η Trastor, η Brooklane, ενώ μεταξύ των ενδιαφερόμενων ενεπλάκη και το όνομα της Eurobank, στην οποία ανήκει το δανειακό χαρτοφυλάκιο έναντι του οποίου έχουν τεθεί σε πλειστηριασμό προς εξόφληση των οφειλών, τα ακίνητα του Ellinas Group. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει πως παρά το ότι ο όμιλος Φουρλή δραστηριοποιείται στον τομέα αξιοποίησης ακινήτων μέσω της Trade Estate ΑΕΕΑΠ και τα γραφεία του στεγάζονται σε ένα εκ των ακινήτων, δεν εκδήλωσε τελικά ενδιαφέρον.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο Build ότι κατ’ εξαίρεση στην προκειμένη περίπτωση υλοποιήθηκε πρόσφατα διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με χαρακτηριστικά ιδιωτικής διαδικασίας και προ της διενέργειας του επίσημου πλειστηριασμού που είναι προγραμματισμένος για τις 30 Ιουνίου. Επομένως θεωρείται πως οι προσφορές που υπερίσχυσαν είναι εν τέλει και εκείνες που θα αναδείξουν τους πλειοδότες και νέους ιδιοκτήτες των εν λόγω περιζήτητων ακινήτων.