Στα «μαχαίρια» ΣΑΤΕ και δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης για έργο 8 εκατ.

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) με αφορμή ένα έργο προϋπολογισμού άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ που προκήρυξε ο δήμος, με τη διαγωνιστική διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για το έργο «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις δημιουργίας, διεύρυνσης και αναβάθμισης ποδηλατοδρόμων, πεζοδρομίων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, χώρων στάθμευσης και των επιμέρους υποδομών στις οδούς Β. Παύλου, Ακτής και Ηλίου», για το οποίο η προθεσμία υποβολής προσφορών εκπνέει αύριο, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, ενώ ακριβώς μία εβδομάδα μετά προγραμματίζεται να γίνει η αποσφράγιση των προσφορών.

Καταγγελίες για φωτογραφικές διατάξεις
Ωστόσο, ο ΣΑΤΕ με επιστολή του προς τον δήμο, κοινοποιημένη και στο υπουργείο Υποδομών, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την ακύρωση του διαγωνισμού, καταγγέλλοντας «φωτογραφικές διατάξεις» στη διακήρυξη του έργου. Οι ενστάσεις του ΣΑΤΕ επικεντρώνονται στα πιστοποιητικά διασφάλισης ποιότητας ISO ή ισοδύναμα που απαιτούνται για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, και συγκεκριμένα πιστοποιητικά για: σύστημα διαχείρισης ποιότητας, σύστημα διαχείρισης της υγιεινής και της ασφάλειας στην εργασία, σύστημα περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης, συστήματα διαχείρισης οδικής ασφάλειας, σύστημα ενεργειακής διαχείρισης, σύστημα διαχείρισης καταπολέμησης της δωροδοκίας και της διαφθοράς, σύστημα διαχείρισης επιχειρηματικής συνέχειας και σύστημα για την ασφάλεια πληροφοριών. Σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ, οι απαιτήσεις αυτές είναι περιττές για το συγκεκριμένο έργο και παραβιάζουν τις αρχές της ανταγωνιστικότητας, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, καθώς όπως υποστηρίζει σχεδόν καμία εργοληπτική επιχείρηση δεν έχει στην κατοχή της όλα αυτά τα πιστοποιητικά, «περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τον υγιή ανταγωνισμό και, πιθανολογούμε ότι οι εν λόγω όροι φωτογραφίζουν τον ανάδοχο».

Τι απαντά ο δήμαρχος
Η απάντηση του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ήρθε λίγες μέρες αργότερα με επιστολή-απάντηση σε σκληρό τόνο. Ο κ. Κωνταντέλλος σχολιάζει πως η επιστολή του ΣΑΤΕ εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μελών του, που δεν αφορούν το δήμο, ενώ επισημαίνει ότι σε τρεις ακόμα περιπτώσεις ο ΣΑΤΕ είχε αποστείλει παρόμοιες επιστολές, που δεν οδήγησαν πουθενά. Αποκρούοντας μάλιστα τους «αβάσιμους και ανέξοδους» ισχυρισμούς περί φωτογραφικών διατάξεων και περιορισμού του ανταγωνισμού, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης τονίζει πως στα τρία προηγούμενα έργα για τα οποία είχε διαμαρτυρηθεί ο ΣΑΤΕ, υπέβαλαν προσφορά δώδεκα, επτά και πέντε εταιρείες αντίστοιχα, ενώ προσθέτει πως κανείς δεν προσέβαλε κατά νόμο τη διακήρυξη του επίμαχου έργου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η διακήρυξη είναι καθ΄όλα νόμιμη και ουδείς υφίστατο βλάβη από τους όρους της. Υπογραμμίζει, τέλος, πως τα ζητούμενα πιστοποιητικά είναι απολύτως συναφή και ανάλογα με το αντικείμενο της σύμβασης, καθώς και ότι οι ειδικοί όροι της διακήρυξης έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, τη Γενική Γραμματεία Υποδομών και τον αρμόδιο υπουργό.

Νέα αρχή για τις real estate business του Γαλαξία: Αυτό είναι το mall που χτίζει στη Σαλαμίνα

Με αλλαγές κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Πέντε Α.Ε., της εταιρείας που έχει στην ομπρέλα της το σήμα των σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, για το υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο στη Σαλαμίνα. Η εταιρεία έχει μειώσει την επιφάνεια του οικοπέδου και έχει αλλάξει τα αρχιτεκτονικά σχέδια του διώροφου mall με υπόγειο, θερινό κινηματογράφο και υπαίθριο πάρκινγκ, προκειμένου να εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την φάση κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Θυμίζουμε πως προσωρινό φρένο στην επένδυση είχε τραβήξει ο δήμος, έχοντας γνωμοδοτήσει αρνητικά για την προηγούμενη μελέτη κατά πλειοψηφία, από τον Δεκέμβριο του 2020, με την Πέντε Α.Ε. να καταθέτει νέα μελέτη για την επένδυση των 30 εκατ. ευρώ.

Το mini mall θα περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο με υπόγειο, ισόγειο και όροφο και υπαίθριες θέσεις στάθμευσης 364 θέσεων. Το ισόγειο έχει επιφάνεια δόμησης 4.011 τ.μ.. Αναπτύσσεται γύρω από ένα παραλληλόγραμμο αίθριο επιφάνειας 905 τ.μ. και περιλαμβάνει μία υπεραγορά με 1.342 τετραγωνικών, ένα μεγάλο κατάστημα 691 τ.μ., μικρότερα εμπορικά καταστήματα ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνολικής επιφανείας 1.398 τ.μ. και κοινόχρηστους χώρους 826 τετραγωνικών. Περιμετρικά του κεντρικού αιθρίου προβλέπονται ημιυπαίθριοι διάδρομοι, ενώ δύο κυλιόμενες σκάλες οδηγούν προς μία «γέφυρα» του α’ ορόφου που χωρίζει το αίθριο σε δύο μικρότερα τμήματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων στο ισόγειο, διαθέτει και υπόγειο χώρο, όπου έχουν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν αποθήκες και χώρος πώλησης.
Το 50% περίπου της επιφάνειας του υπογείου είναι χώρος κύριας χρήσης. Στον πρώτο όροφο προβλέπεται ένα μεγάλο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με θέα προς τη θάλασσα. Επίσης τοποθετείται παιδότοπος και ακόμη δυο καταστήματα. Στην βόρεια πλευρά του αιθρίου προβλέπονται κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (food court) με καταστήματα με θέα στο εσωτερικό του υπαίθριου περιβάλλοντος χώρου.

Προς τον εξωτερικό χώρο συνεχίζονται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ως ισόγεια πλέον λόγω των κλίσεων του εδάφους, όπου και προβλέπεται εξωτερική πλατεία και χώρος αναψυχής. Συνολικά στον όροφο του εμπορικού θα κατασκευαστούν 11 καταστήματα, που θα καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 1426 τ.μ.. Στον περιβάλλοντα χώρο, πλην των χώρων στάθμευσης και των χώρων φορτοεκφόρτωσης, στη βόρεια πλευρά, στο υψηλότερο σημείο του γηπέδου προτείνεται χώρος πλατείας. Η πλατεία θα αποτελεί εξωτερικό χώρο αναψυχής υψηλής στάθμης, με χαμηλή και υψηλή φύτευση, τραπεζοκαθίσματα που εξυπηρετούνται από τα εξωτερικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο, καφέ, αναψυκτήρια) και έχει ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Στο χαμηλότερο τμήμα της πλατείας προβλέπεται εκτεταμένο υδάτινο στοιχείο με σιντριβάνια και κυκλική λιμνούλα κατάλληλη για παιδικά παιχνίδια.

Το πρανές του λόφου εμπρός από την πλατεία προς τη θάλασσα, προτείνεται ως χώρος με καθιστικά και φύτευση σε κλιμακωτά επίπεδα που ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο. Επίσης καταβλήθηκε προσπάθεια, τα κτίρια να προσαρμόζονται στο φυσικό ανάγλυφο, να είναι φιλόξενα για πεζούς και αυτοκίνητα και να εναρμονίζονται με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Το πρώτο mall της Γαλαξίας αναμένεται να δημιουργήσει 168 νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει να θυμίσουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία του έργου οδικής ζεύξης της Σαλαμίνας με το Πέραμα, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων. Στη β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου βρίσκονται από το 2016 τα τρία υποψήφια σχήματα, η Μέτκα, η Τέρνα και η κοινοπραξία των Vinci Concessions – Vinci Highways – Άκτωρ Παραχωρήσεις.

Η Intrakat ολοκληρώνει τον κατασκευαστικό κύκλο για το νέο Grand Hyatt

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η επέκταση του Grand Hyatt στην λεωφόρο Συγγρού, το οποίο κατά την ολοκλήρωσή του θα δημιουργήσει το δεύτερο μεγαλύτερο ξενοδοχείο στην Αθήνα από πλευράς αριθμού δωματίων μετά το Athens Intercontinental. Η επέκταση αφορά στο όμορο με το ήδη υπάρχον ακίνητο, το οποίο κατά το παρελθόν στέγαζε τους πολυκινηματογράφους Starcity Odeon και απέκτησε η Hines από την Εθνική Leasing. Tον Ιούνιο θα γίνει η συνένωση με το αρχικό τμήμα του Grand Hyatt -πρώην Ledra Mariott -, το οποίο είχε αποκτήσει σε πρώτη φάση η Hines με την ολοκλήρωση των εργασιών. Να σημειωθεί μάλιστα ότι πρόσφατα το ULI Greece & Cyprus σε συνεργασία με τη Hines άνοιξε τις πόρτες του κτιρίου σε στελέχη της real estate αγοράς, παρουσιάζοντας την εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Συνολική ανωδομή 32.000 τ.μ. και για τα δύο κτίρια
Την εκτέλεση της τελικής φάσης των κατασκευαστικών εργασιών για το νέο οκταώροφο κτίριο έχει αναλάβει η Intrakat, ενώ θυμίζουμε ότι τις εργασίες καθαιρέσεων είχε αναλάβει η Vitael και τις ολοκλήρωσε πέρυσι τον Μάιο. H ανωδομή του νέου ακινήτου ανέρχεται σε 10.000 τ.μ. Το ήδη υπάρχον έχει 22.000 τ.μ. ανωδομή, επιφάνεια στην οποία προστίθενται και οι υπόγειοι χώροι (βοηθητικοί, αποθηκευτικοί και χώροι στάθμευσης).

Την διαμόρφωση των όψεων του κτιρίου ανέλαβε το δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο 3XN Architects. Έτσι, παρά το ότι ο αρχικός ενδοιασμός των στελεχών της Hines εντοπιζόταν στο εάν θα έπρεπε να δημιουργηθούν ίδιες όψεις με το όμορο και υπάρχον κτίριο, η τελική απόφαση ήταν να διαφοροποιηθούν πλήρως. Βασικό στοίχημα ήταν και η μείωση της ηχορρύπανσης, για την επίτευξη της οποίας τα συστήματα αλουμινίου προήλθαν από την Elvial με δυνατότητα ηχομείωσης 42db έναντι συνολικού εξωτερικού θορύβου 80db. Για την ανακατασκευή του χρειάστηκαν εκτεταμένες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι δεν διέθετε τα κατάλληλα ύψη στις πλάκες αλλά και τα απαιτούμενα ανοίγματα για να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, λόγω της προηγούμενης χρήσης του ως κτίριο κινηματογράφων.

Συνολική δυναμική 550 δωματίων
H νέα επέκταση θα διαθέτει 230 δωμάτια. To προϋπάρχον ξενοδοχείο Grand Hyatt έχει διαθεσιμότητα 320 δωματίων και η συνολική δυναμική με την ένωση των δύο μονάδων θα ανέλθει στα 550 δωμάτια.  Να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι αρχικός στόχος της Hines δεν ήταν να αποκτήσει το ακίνητο των κινηματογράφων Starcity Odeon, παρόλ’ αυτά όταν εκτέθηκε σε πλειστηριασμό από την Εθνική Leasing το κτίριο, η εταιρεία ακολούθησε την τυπική αρχή του real estate βάσει της οποίας όταν απελευθερώνεται το διπλανό, το επάνω ή το κάτω ακίνητο από το ήδη υπάρχον, αυτό πρέπει να αγοράζεται ακόμα και εάν το τίμημά είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Επί της ουσίας η Hines κατάφερε με τη συγκεκριμένη κίνηση να διατηρήσει την κυριαρχία της σε σχεδόν ένα ολόκληρο ξενοδοχειακό τετράγωνο της λεωφόρου Συγγρού, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αναλάβει το ακίνητο κάποιος ανταγωνιστής της και σε κάθε περίπτωση διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο των κατασκευαστικών εργασιών. Το ξενοδοχείο της Hines αποτελεί το δεύτερο του brand Grand Hyatt στην Ευρώπη μετά από εκείνο του Βερολίνου.