Αντιδράσεων συνέχεια εν μέσω ωρίμανσης για το ΣΔΙΤ της Πυρκάλ

Με το ψήφισμα του τμήματος Αττικής του Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων τριτώνει το κύμα αντιδράσεων έναντι του ΣΔΙΤ για τη μετατροπή της Πυρκάλ σε κυβερνητικό πάρκο, που θα φιλοξενήσει εννέα υπουργεία. Το τμήμα του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ χαρακτηρίζει τη δημιουργία του πάρκου στο βιομηχανικό συγκρότημα «πολυεπίπεδα προβληματική».

Οι αρχιτέκτονες εκτιμούν ότι οι κτιριακές ανάγκες για τις υπηρεσίες εννέα υπουργείων, που εξαγγέλλεται ότι θα μεταφερθούν εκεί, «είναι οφθαλμοφανώς μεγάλης έντασης. Έρχονται μάλιστα σε αντίθεση με την κλίμακα των κτιρίων της περιοχής, αλλά και τις κυκλοφοριακές-συγκοινωνιακές δυνατότητες του τοπικού αστικού ιστού, ο οποίος θα επιβαρυνθεί υπερβολικά. Χωρίς μελέτη ή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που να περιγράφει την αστική ανάπλαση, παραχωρούν μια έκταση φιλέτο 155 στρεμμάτων προς τον επενδυτή. Οι τρισδιάστατες απεικονίσεις κτηριακών εγκαταστάσεων με “πράσινες ταράτσες” και κατάφυτων εκτάσεων, αποτελούν το “πράσινο” περιτύλιγμα για να κερδίσουν κοινωνική αποδοχή οι πανάκριβες για το λαό “πράσινες” επενδύσεις με το επιχείρημα της “μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος”, ενώ οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση στη μισή σχεδόν έκταση».

«Τουριστικοποίηση του κέντρου της Αθήνας»
Στο ίδιο ψήφισμα, η πρόταση χαρακτηρίζεται καταστροφική και για την περιοχή από την οποία θα εκδιωχθούν οι δημόσιες υπηρεσίες των υπουργείων, το κέντρο της Αθήνας, με τους αρχιτέκτονες να ισχυρίζονται πως η πρόθεση είναι «η μετατροπή των κτιρίων που θα εκκενωθούν σε εγκαταστάσεις τουριστικής κυρίως αλλά και άλλων εμπορικών χρήσεων, όπως μεγάλης κλίμακας ξενοδοχεία, σε εμπόριο και επισιτισμό», παρόλο που στο τραπέζι έχει πέσει από κυβερνητικούς φορείς και η επιστροφή σε ένα είδος κοινωνικής κατοικίας στα ακίνητα που θα μείνουν κενά. Η μέθοδος του ΣΔΙΤ δε μένει στο απυρόβλητο, με τους αρχιτέκτονες να θεωρούν πως αποτελεί μορφή ιδιωτικοποίησης ακόμα και των πιο βασικών κρατικών λειτουργιών, όπως αυτές της κατασκευής των κεντρικών κτιρίων υπουργείων, καλώντας την κυβέρνηση να δημοσιεύσει το ποσό που θα καταβληθεί στον ιδιώτη από το κράτος για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασης.

Τριτώνουν τα ψηφίσματα «κατά»
Του ψηφίσματος των αρχιτεκτόνων είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις των δήμων Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου και Δάφνης/Υμηττού. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο ο τελευταίος εξέδωσε νέα απόφαση με την οποία ανακοινώνει πως εμμένει στο ψήφισμα του 2021, όπου είχε εκφραστεί η αντίθεση των δημοτικών αρχών στην «ταυτόχρονη τσιμεντοποίηση περίπου 50 στρεμμάτων». Ο δήμος ζητά να κοινοποιηθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στο σχέδιο ανάπλασης της υπόψη έκτασης (όπως αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές, κυκλοφοριακές κ.λπ. μελέτες), καθώς το χρονοδιάγραμμα των έργων. Συνέχεια είχαν δώσει οι διπλωματούχοι μηχανικοί, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών. Ο προβληματισμός τους αφορά στην ύπαρξη πολεοδομικής μελέτης για το χώρο, τις χρήσεις και την περιοχή.

Εντός του 2022 ο διαγωνισμός των 250 εκατομμυρίων
Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ωριμάσει το ΣΔΙΤ εντός του 2022, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες ανάθεσης υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου. Το ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 250 εκατομμυρίων αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026. Το σχέδιο θα απελευθερώσει περίπου 350.000 τ.μ. και σύμφωνα με αυτό, θα αποδοθούν 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκο και 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους, με το πράσινο να καταλαμβάνει 77% της έκτασης. Στις εγκαταστάσεις που μετρούν περίπου ενάμιση αιώνα ζωής θα διαμορφωθεί ένα συγκρότημα βιοκλιματικών κτιρίων τα οποία θα φιλοξενήσουν εννέα υπουργεία και γραφεία της ΕΕΣΥΠ, της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΑΑΔΕ, οδηγώντας σε εξοικονόμηση πόρων 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 30ετίας.

Homli: Οι τρεις Έλληνες που θέλουν να αλλάξουν το ευρωπαϊκό real estate

Τρεις νεαροί Έλληνες βρίσκονται πίσω από την τεχνολογική start-up εταιρεία Homli, η οποία ιδρύθηκε πέρυσι στη Νέα Υόρκη και φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει το ευρωπαϊκό real estate, αξιοποιώντας ανεπτυγμένα τεχνολογικά εργαλεία. Ειδικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Homli, οι ιδιοκτήτες ακινήτου μπορούν, δίνοντας τα στοιχεία του ακινήτου τους (τοποθεσία, τετραγωνικά, αριθμός ορόφων κλπ), να υπολογίσουν την αξία του και το ποσό έναντι του οποίου θα μπορούσαν να το νοικιάσουν.

Στη συνέχεια, οι ειδικοί της Homli μπορούν να τους βοηθήσουν να πουλήσουν ή να εκμισθώσουν το ακίνητό τους, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη λήψη επαγγελματικών φωτογραφιών, την εύρεση ενδιαφερόμενων αγοραστών ή ενοικιαστών και τη διαχείριση των επισκέψεων των ενδιαφερομένων. Η εταιρεία αυτοπροσδιορίζεται ως «μία εταιρεία real estate ωθούμενη από την τεχνητή νοημοσύνη, που φέρνει διαφάνεια σε μία αγορά η οποία δεν έχει βιώσει αλλαγές εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να την καταστήσει πιο προσιτή και αποδοτική για όλους».

Η δραστηριότητα στην Ελλάδα
Η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα, όπου ίδρυσε πριν από λίγες μέρες τη θυγατρική εταιρεία «Homli Μονοπρόσωπη», με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 350.000 ευρώ και με διαχειριστή έναν από τους ιδρυτές της start-up, τον Νίκο Λεγμπέλο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Hοmli, ήδη έχει αναλύσει πάνω από 1.250 ακίνητα. Ήδη μάλιστα η εταιρεία έχει αναρτήσει αγγελίες εργασίας, αναζητώντας στελέχη στην Αθήνα για θέσεις sales specialist, frontend developer και data scientist. Στην αγγελία για τη θέση του sales specialist γίνεται λόγος για μία startup που στηρίζεται από ένα δίκτυο διακεκριμένων διεθνών επενδυτών, ενώ επισημαίνεται ότι η ομάδα πωλήσεων θα βοηθά τους πελάτες της εταιρείας στην Αθήνα να μεγιστοποιήσουν την αξία των ακινήτων τους, χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία της Homli και βοηθώντας τους να εκτελούν συναλλαγές.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από το project
Πίσω από τη Homli βρίσκονται τρεις Έλληνες μηχανικοί με σπουδές στην Ελλάδα και στο ΜΙΤ και επαγγελματική εμπειρία σε εταιρείες όπως η McKinsey, η Amazon, και η Morgan Stanley. Πρόκειται για τον Νίκο Λεγμπέλο, που εργάστηκε στη McKinsey ως engagement manager από το 2017 έως το 2020, ενώ έχει περάσει και από την Amazon, τον Αντώνη Μητρόπουλο, που επίσης για τρία χρόνια και μέχρι πέρυσι εργαζόταν ως engagement manager στη McKinsey, ενώ κατά το παρελθόν είχε εργαστεί στην ίδια εταιρεία και ως business analyst, και τον Τιμ Ιωαννίδη, πρώην quantitative researcher στην Ellington Management Group, που έχει περάσει και από τη Morgan Stanley, καθώς και συνιδρυτή και επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης της τεχνολογικής εταιρείας Avlos που έχουν δημιουργήσει Έλληνες στη Μασαχουσέτη.

Νέος ένοικος σε πρώην γραφεία θυγατρικής της Archirodon

Τα συγκεκριμένα γραφεία ανήκαν στην Technipetrol πριν αυτή εξαγοραστεί από την Archirodon στη συνέχεια. Να σημειωθεί ότι η Archipetrol αναλαμβάνει τη μελέτη για σημαντικά ενεργειακού χαρακτήρα έργα όπως κατά καιρούς το διυλιστήριο της Μότορ Όιλ στην Κόρινθο, η μελέτη για λογαριασμό του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, η εκτέλεση της σύμβασης διαχείρισης για το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου, TAP, το οποίο διέρχεται τον ελλαδικό χώρο καθώς και αρκετά ακόμη έργα στο εξωτερικό, σε χώρες όπως το Μπαχρέιν, το Αζερμπαϊτζάν ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Να σημειωθεί ότι η Archirodon Constructions Ltd με έδρα την Κύπρο προέβη στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Technipetrol, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Archipetrol.

Εντός της φετινής χρονιάς η μετεγκατάσταση στα νέα γραφεία
Η Altex πρόκειται να μεταφερθεί στα νέα της γραφεία εντός του 2022, ενοικιάζοντας τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, με την προοπτική μελλοντικής απόκτησής τους από τον σημερινό ιδιοκτήτη τους. Κατά πληροφορίες η Αltex αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Ωστόσο η σταδιακή μεγέθυνση των δραστηριοτήτων και η αύξηση του προσωπικού της επέβαλε τη μετεγκατάσταση σε μεγαλύτερα γραφεία, γεγονός που ώθησε τη διοίκηση της επιχείρησης στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Σε νέα έδρα στο Κορωπί η Archipetrol
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε σε συνέχεια της αλλαγής έδρας από πλευράς της Archipetrol, η οποία στη διάρκεια του 2021 γνωστοποίησε την εγκατάστασή της σε γραφεία στο Κορωπί. Το ακίνητο της Μεταμόρφωσης είναι αυτοτελές κτίριο, το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Build είναι επί του παρόντος σε θέση να καλύψει το σύνολο των αναγκών της Altex (Funky Buddha). Να σημειωθεί ότι η εταιρεία διατηρεί αυτή τη στιγμή δίκτυο 44 καταστημάτων σε πανελλαδική βάση, μεταξύ των οποίων εταιρικά αλλά και franchise σημεία πώλησης, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή της και σε άλλες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης σε μεγάλα εμπορικά κέντρα ή πολυκαταστήματα, στα οποία αυτή τη στιγμή δεν διατηρεί παρουσία. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας άγγιξε το 2021 τα 26 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας.