Έρμων ΑΕ – Τ&Τ Κατασκευές: Έργο 6,7 εκατ. ευρώ στη Σαντορίνη

Κοινοπραξία συνέστησαν τον περασμένο μήνα οι εταιρείες Έρμων ΑΕ και Τ&Τ Κατασκευές, προκειμένου να υλοποιήσουν το έργο της επέκτασης της εγκατάστασης αφαλάτωσης στην Αγία Παρασκευή Σαντορίνης, προϋπολογισμού 6,9 εκατομμυρίων ευρώ. Η κοινοπραξία των δύο εταιρειών είχε επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό που έτρεξε πέρυσι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Θήρας (ΔΕΥΑΘ), υποβάλλοντας προφορά με μέση έκπτωση 3,14%, ήτοι ποσού 6.683.296,27 ευρώ.

Μετά και την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών τον περασμένο Σεπτέμβριο, το έργο κατακυρώθηκε οριστικά στην κοινοπραξία. Οι δύο εταιρείες συμμετέχουν στην κοινοπραξία με ποσοστό 50% η καθεμία, ενώ ως διευθυντές και διαχειριστές της ορίστηκαν ο Νίκος Μαρουδιάς, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Έρμων ΑΕ, και ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τ&Τ Κατασκευές.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Tο έργο αφορά στην επέκταση της υφιστάμενης εγκατάστασης αφαλάτωσης από 5.000 κυβικά μέτρα ανά ημέρα σε 10.000 κυβικά μέτρα ανά ημέρα και περιλαμβάνει την τρίτη γραμμή (2.500 κυβικά μέτρα ανά ημέρα) που θα εγκατασταθεί εντός του υφιστάμενου κτιρίου αφαλάτωσης και την τέταρτη γραμμή (2.500 κυβικά μέτρα ανά ημέρα) που θα εγκατασταθεί σε νέο κτίριο, καθώς και τη 12μηνη δοκιμαστική λειτουργία για το σύνολο των μονάδων.

Το έργο θα καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης με αφαλατωμένο πόσιμο νερό στους οικισμούς Καμαρίου, Επισκοπής Γωνιάς, Έξω Γωνιάς, Πύργου Καλλίστης, Μεγαλοχωρίου, Μεσαριάς, Βόθωνα, Μονόλιθου και Αγίας Παρασκευής και χαρακτηρίζεται από τη ΔΕΥΑΘ ως «έργο πνοής» για όλες τις Κυκλάδες, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του νησιού έχει δημιουργήσει υπερβολικά αυξημένες ανάγκες υδατοκαταναλώσης.

Το προφίλ των δύο εταιρειών
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία των Έρμων ΑΕ και Τ&Τ Κατασκευές για τη χρήση 2020, οι τζίροι των δύο εταιρειών κινήθηκαν περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ, ακολουθώντας ωστόσο αντίθετες τροχιές, καθώς το 2019 η Έρμων ΑΕ κινείτο κοντά στα 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ της Τ&Τ Κατασκευές στα 836.500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Έρμων ΑΕ δραστηριοποιείται από το 1997 στους τομείς των ειδικών έργων (επισκευές – ενισχύσεις) και στον τομέα των κατασκευών – ανακαινίσεων. Μεταξύ άλλων, έχει υλποιήσει την πλήρη ανακατασκευή και ανακαίνιση του ξενοδοχείου New Hotel (πρώην Olympic Palace) στη Φιλελλήνων, τη γενική ανακατασκευή του πρώην Acropol στο Κεφαλάρι και τη μετατροπή του στο design hotel TWENTYONE, καθώς και έργα ενίσχυσης στο Leroy Merlin του Αμαρουσίου και στο ξενοδοχείο Domotel Kastri. Από την άλλη, η Τ&Τ Κατασκευές δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών από το 2006, αποπερατώνοντας ποικίλα δημόσια και ιδιωτικά έργα, μεταξύ των οποίων το κεντρικό κτίριο της εταιρείας ενδυμάτων BSB στο 10ο χιλιόμετρο της Αθηνών-Λαμίας.

Στο 2012 γύρισε η πανδημία την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία

Σε χαμηλά οκταετίας γύρισε το πρώτο πανδημικό έτος την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, η οποία το 2020 «έπαιξε» με όρους παραγωγής και εξαγωγών του 2012.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας, της οποίας μέλη είναι οι τρεις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η ελληνική θυγατρική του Τιτάνα και η Χάλυψ, η παραγωγή έπεσε κάτω κι από τα επίπεδα του 2012. Τότε η παραγωγή ανήλθε σε 6,9 εκατ. τόνους και δύο χρόνια μετά, το 2014 έφτασε στο υψηλό (από το 2011) των 8,4 εκατομμυρίων τόνων. Το 2019 η παραγωγή των ελληνικών λατομείων (στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται το λευκό τσιμέντο) έφτασε τους 7,2 εκατ. τόνους και το 2020 έπεσε στους 6,6 εκατομμύρια τόνους.

Πίσω έφερε η πανδημία και την εξαγωγική δύναμη του τσιμέντου, καθώς ο όγκος που πωλήθηκε στο εξωτερικό ήταν χαμηλότερος από αυτόν του 2012, καίτοι υψηλότερος από το 2011. Το 2011 οι εξαγωγές φαιού τσιμέντου και κλίνκερ (της βασικής πρώτης ύλης για την παρασκευή κάθε τύπου τσιμέντου, του υλικού που του προσδίδει τις υδραυλικές ιδιότητες) ήταν 2,18 εκατ. τόνοι, το 2012 ήταν 4,25 εκατ. τόνοι, το 2019 έφτασε τους 4,8 εκατ. τόνους και 2020 μειώθηκε σε 3,9 εκατ. τόνους. Αναφορικά με τους προορισμούς του ελληνικού τσιμέντου, οι εξαγωγές στην Ευρώπη κινούνται διαχρονικά σταθεροποιητικά. Στην Αμερική σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο την περίοδο 2015 – 2016 και έκτοτε κινούνται σταθεροποιητικά, ενώ το αντίθετο συνέβη στις αγορές της Μέσης Ανατολής, όπου οι πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά από το 2015 έως το 2017 και έπειτα σταθεροποιήθηκαν.

Την αξία της εγχώριας αγοράς «αναγνωρίζουν» οι μεγάλοι παίκτες
Ωστόσο, την «τρύπα» των εξαγωγών φαίνεται να μπαλώνουν οι πωλήσεις φαιού τσιμέντου στην εσωτερική αγορά, για τις οποίες τα διαθέσιμα στοιχεία καταγράφουν άνοδο. Το 2020 οι εντός Ελλάδας πωλήσεις ήταν οι υψηλότερες από το 2012 όταν είχαν φτάσει τα 2,5 εκατ. τόνους. Οκτώ χρόνια μετά οι πωλήσεις εσωτερικού έσπασαν το φράγμα των 2,7 εκατομμυρίων τόνων.
Σε αυτή την ανάπτυξη συνομολογούν και οι τρεις μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες. Βασικός μοχλός ανάπτυξης της ΑΓΕΤ Ηρακλής ήταν το 2020 η ελληνική αγορά, αφού οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου παρουσίασαν αύξηση κατά 7,3%, την ώρα που οι όγκοι των εξαγωγών τσιμέντου μειώθηκαν, όπως επίσης και οι τιμές πώλησης.

Οι συνολικές εξαγωγές της ΑΓΕΤ Ηρακλής παρουσίασαν μείωση κατά 16,4% το 2020 κι έτσι οι πωλήσεις της εταιρείας παρέμειναν στο σύνολό τους σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με το 2019.
Η θυγατρική της Titan Cement στην Ελλάδα έγραψε το 2020 κύκλο εργασιών μειωμένο κατά 8,3% στα 222 εκατ. ευρώ. Το EBITDA αυξήθηκε κατά 13,2% σε 14,7 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. το 2019. Σύμφωνα με την Τιτάν, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση προερχόμενη τόσο από την εκκίνηση νέων μεγάλων έργων, όσο και από την ιδιωτική ζήτηση για κατοικίες.
Από την πλευρά της η Χάλυψ – μέλος του ομίλου της Heidelberg Cement – έκλεισε το 2020 με σταθερότητα σε επίπεδο πωλήσεων, εκτιμώντας ότι το 2021 θα έχει θετικό πρόσημο χάρη στην εγχώρια κατασκευαστική δραστηριότητα. Παράλληλα με τη διατήρηση του τζίρου σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2019, το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε σε σχέση με το 2019 (από 0,6 σε 2,6 εκατ. ευρώ). Στόχος της είναι να εστιάσει στην παραγωγή τσιμέντου, μετά από την πώληση της λατομικής δραστηριότητας στη Μάνδρα και των δύο μονάδων παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στο Γέρακα και τον Ασπρόπυργο στον Ηρακλή.

Vitex: Ανατροπή στην αγορά χρωμάτων με ανακοίνωση ανατιμήσεων πριν τον ανταγωνισμό

Σφήνα στην αγορά χρωμάτων σε μία προσπάθεια να προλάβει εξελίξεις και για πρώτη φορά να προηγηθεί της πολυεθνικής, Vivechrom, μπαίνει σύμφωνα με πληροφορίες του Build η Vitex της οικογένειας Γιαννίδη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Vitex κόντρα στη συνήθη πορεία της αγοράς τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε να προχωρήσει πρώτη στην αλλαγή των τιμών ενόψει της νέας σεζόν, γνωστοποιώντας την περασμένη εβδομάδα αυξήσεις τιμών αρκετά νωρίτερα από τη Vivechrom, η οποία παραδοσιακά έπραττε κάτι τέτοιο, τουλάχιστον έως και πέρυσι τον Μάρτιο.

Η συγκεκριμένη κίνηση εφόσον υλοποιηθεί και στην πράξη στοχεύει να προλάβει την εποχική ζήτηση για αγορά χρωμάτων που εμφανίζεται στα καταστήματα από την άνοιξη και ύστερα. Στόχος της Vitex σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία είναι να δώσει το περιθώριο στα σημεία πώλησης να αλλάξουν εγκαίρως τις τιμές τους και να λάβουν ταυτόχρονα παραγγελίες από τους πελάτες τους, έχοντας δώσει ήδη προσφορές βάσει του νέου τιμοκαταλόγου. Στην περίπτωση της Vitex, οι ανατιμήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν οριζόντια στο κωδικολόγιο της εταιρείας, ενώ ο υπολογισμός τους θα γίνει ανάλογα με τον κωδικό και την επιβάρυνση που δέχεται αυτό από τις αυξήσεις των πρώτων υλών, με αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 7% έως και 10% στο ράφι.

Vivechrom: Όταν έρθει η ώρα να ανακοινώσουμε τιμοκατάλογο, θα το κάνουμε
Από την πλευρά τους πηγές κοντά στη Vivechrom αναφέρουν στο Build ότι η συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς της Vitex δεν θα επηρεάσει την εμπορική της πολιτική, αρκούμενες να δηλώσουν ότι «η κάθε εταιρεία κινείται με βάση τη δική της στρατηγική. Όταν έρθει η ώρα να ανακοινώσουμε τον δικό μας νέο τιμοκατάλογο, θα το κάνουμε».
Να σημειωθεί ότι κύρια προσέγγιση της Vivechrom από πλευράς εμπορικής πολιτικής είναι να διατηρεί τις τιμές, αποφεύγοντας όσο είναι αυτό εφικτό τις δραστικές εκπτώσεις προς τους πελάτες της.

Στον αντίποδα η Vitex παρουσιάζει μία πιο τολμηρή εμπορική πολιτική στον τομέα αυτόν τα τελευταία χρόνια. Πάντως η κίνηση ανακοίνωσης νέου τιμοκαταλόγου προ των υπολοίπων βιομηχανιών ενέχει έναν βαθμό ρίσκου καθώς προβάλλεται μία συγκεκριμένη εταιρεία, ότι προβαίνει σε αυξήσεις πριν από τους υπόλοιπους παίκτες.
Συνολικά πάντως η αγορά είναι έτοιμη να προβεί αυξήσεις καθώς οι πρώτες ύλες είναι μεσοσταθμικά αυξημένες κατά 24-25% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι. Ζητούμενο ωστόσο αποτελεί το πότε θα σταθεροποιηθεί η εικόνα των πρώτων υλών και θα περιοριστούν οι αυξήσεις. Ταυτόχρονα, ελλείψεις παρουσιάζονται για τις εταιρείες που προμηθεύονται πολυστερίνη, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό των προϊόντων θερμοπρόσοψης.

Παράγοντες που κυρίως επηρεάζουν την αγορά επί του παρόντος, είναι οι αυξήσεις στα μέταλλα, στην πολυστερίνη και στο τσιμέντο.
Στελέχη της αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι οι αυξήσεις στα χρώματα δεν θα δράσουν ανατρεπτικά στο τοπίο στην αγοράς, θα ενισχύσουν ωστόσο τα περιθώρια πωλήσεων της βιομηχανίας, τα οποία έχουν πιεστεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό δεδομένης της ευρύτερης εικόνας ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες.