--> 

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Κόντρα στην αβεβαιότητα της Όμικρον οι κρατήσεις στην Ελλάδα

Επίπεδα ρεκόρ έπιασε η ευρωπαϊκή ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις τον Νοέμβριο που πέρασε σε σύγκριση με το 2019, με πρωταγωνιστές την Ελλάδα, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ελβετία.

Η ζήτηση έφτασε στο ζενίθ τον Δεκέμβριο, σημαίνοντας την πλήρη επαναφορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων ύστερα από τη χρονιά – κόλαφο του 2020. Πρωταθλήτρια στη ζήτηση βάσει των στοιχείων του AirDNA – το παρατηρητήριο της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων της AirBnB – εμφανίζεται η Ελλάδα, καθώς αυξήθηκε κατά 53,5% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 και ακολούθησε η Ιταλία (+51,9%), η Κροατία (+49,9%), η Ισπανία (+48,7%) και η Γαλλία (+45,8%). Το ενδιαφέρον είναι ότι οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές έπεσαν κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Η Ουγγαρία και η Τσεχία, παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί για city break, είδαν τα χαμηλότερα επίπεδα ζήτησης από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες τον Δεκέμβριο του 2021, μειωμένα κατά 44,5% και 57,2%, αντίστοιχα, έναντι του Δεκεμβρίου 2019. Πάντως, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ο αριθμός των ενεργών μισθώσεων στην Αθήνα – πρωτεύουσα της ελληνικής δραστηριότητας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις – ήταν μειωμένος κατά 4% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο της χρονιάς.

Θετικοί οι οιωνοί για το καλοκαίρι.
Η εγχώρια αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων ανήκει επίσης στους κερδισμένους των προκρατήσεων για την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο. Η Δανία ηγείται των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών στον ρυθμό ζήτησης για το καλοκαίρι, με 71,2% περισσότερες κρατήσεις διανυκτερεύσεων το 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, ενώ η χώρα μας βλέπει οριακή άνοδο για το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Ο μέσος όρος της Ευρώπης στις κρατήσεις είναι μειωμένος κατά 10%, αλλά θετικό είναι το πρόσημο για Δανία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Βρετανία, Ελλάδα και Κροατία.
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας οι κρατήσεις είναι αυξημένες κατά 40,7%. Συνολικά, οι νέες κρατήσεις επιβραδύνθηκαν με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, με 17% λιγότερες διανυκτερεύσεις να πραγματοποιούνται τον Δεκέμβριο του 2021 μετά από μόλις 8% λιγότερες κρατήσεις τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, για όλο το 2021, υπήρξαν 40% περισσότερες κρατήσεις από ό,τι το προηγούμενο έτος, γεγονός που θέτει την ευρωπαϊκή αγορά σε σταθερή βάση καθώς ο κλάδος προχωρά προς το καλοκαίρι του 2022.

Η Prodea σε αναζήτηση μισθωτή για το κτίριο του ΟΤΕ στην Παιανία

Νέα δεδομένα προκύπτουν για τον όμιλο Prodea σε ό,τι αφορά το ακίνητο της Παιανίας, στο οποίο αυτή τη στιγμή στεγάζονται υπηρεσίες του ομίλου ΟΤΕ. Πρόκειται για ένα ακίνητο με συνολική επιφάνεια 60.000 τ.μ. στο οποίο τα 30.000 τ.μ. αποτελούν την ανωδομή και τα υπόλοιπα 30.000 τ.μ. υπόγειους χώρους. Συγκεκριμένα, η έκταση του οικοπέδου που φιλοξενεί το ακίνητο είναι 35.669 τ.μ. και η συνολική δομημένη επιφάνεια 61.671 τ.μ. Η αξία κτήσης του ακινήτου είναι 81,8 εκατ. ευρώ, η αντικειμενική του αξία 24,68 εκατ. ευρώ και η αποτίμησή του το καλοκαίρι του 2021 ανήλθε στα 129,79 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος Ιουνίου του 2021 το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελούσε το 6,47% εκ της συνολικής αξίας των επενδύσεων του χαρτοφυλακίου της Prodea. Aυτή την περίοδο η ΑΕΕΑΠ βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση του νέου μισθωτή, οποίος θα μισθώσει το ακίνητο που διατηρεί στην Παιανία.
Λήγει εντός του 2022 το συμβόλαιο μίσθωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του Build το μισθωτήριο συμβόλαιο για το συγκεκριμένο ακίνητο λήγει εντός του 2022 και σκοπός είναι να υπάρξει ομαλή μετάβαση του προσωπικού του ΟΤΕ στο Μέγαρο της λεωφόρου Κηφισίας όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις του. Η συγκεκριμένη κίνηση από πολλούς θεωρείται δεδομένη εάν αναλογιστεί κανείς ότι έχει ξεκινήσει η εκτεταμένη ανακαίνιση του Μεγάρου ΟΤΕ στο Μαρούσι, την ευθύνη της οποίας έχει η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του ομίλου, OTE Estate. Στα κεντρικά του ΟΤΕ προβλέπεται και η μεταφορά του προσωπικού που αυτή τη στιγμή στεγάζεται στο κτίριο της Παιανίας.

Επί του παρόντος με βάση το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας το Μέγαρο του ΟΤΕ ανακαινίζεται πλήρως και ήδη έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή δύο ορόφων και ακόμα μισού ορόφου. Με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την ανακατασκευή το ακίνητο θα λάβει και πιστοποίηση κατά LEED και κατά WELL, αλλάζοντας ριζικά μορφή σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε έως σήμερα.

Εκτεταμένες παρεμβάσεις σε ακίνητα του ΟΤΕ από τη θυγατρική ΟΤΕ Estate
Ας σημειωθεί ότι η ΟΤΕ Estate προχωράει ήδη στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ανακατασκευής και ανακαίνισης 13 κτιρίων που έχει στην κατοχή της πανελλαδικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εκτός από το διοικητικό μέγαρο της λεωφόρου Κηφισίας, τα ακίνητα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στη συμβολή των οδών Πατησίων και 3ης Σεπτεμβρίου, το κτίριο της οδού Αθηνάς και ακίνητα στις τοποθεσίες Ψαλίδι, Γέρακα, Ιεροσολύμων, Τούμπα, Έδεσσα, Κατερίνη, Νάουσα, Ταραμπούρα, Καρόλου Ντηλ, Πλάκα Μήλου, στη Ρόδο και στο Χαλκείο Νάξου. To συνολικό κόστος της ανακαίνισης του Μεγάρου του ΟΤΕ επί της Κηφισίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ με τις εργασίες να υλοποιούνται ανά όροφο και ανά πτέρυγα, ούτως ώστε να συνεχίζονται απρόσκοπτα οι δραστηριότητες των στελεχών του ομίλου στο εσωτερικό του Μεγάρου, ταυτόχρονα με τις εργασίες ανακατασκευής.

Κινητικότητα… εκατοντάδων εκατομμυρίων στα τουριστικά ακίνητα

Με το δεξί και με συναλλαγές και επενδύσεις που κοντεύουν το μισό δισεκατομμύριο μπήκε το 2022 για τα τουριστικά ακίνητα, με τις κινήσεις επενδυτών και εταιρειών ακινήτων να πραγματοποιούνται αθρόα, ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Είσοδος νέων παικτών χαρακτηρίζει τις εξαγορές

Όπως καταγράφει και το report της GBR Consulting για το τελευταίο διμηνο, η πιο πρόσφατη ανακοίνωση αφορά στην εξαγορά του πεντάστερου Lindian Village στη Λίνδο της Ρόδου, το οποίο από την οικογένεια Σβυριάδη πέρασε στην κατοχή της βρετανικής Zetland Capital, μια εξαγορά που είχε κλείσει ήδη από τον Οκτώβριο με τίμημα 27 εκατομμυρίων.
Λίγο νωρίτερα πέρασε στα χέρια των Ούγγρων επενδυτών της Indotek το ξενοδοχείο Oscar στο σταθμό Λαρίσης, το οποίο είχε βγει σε πλειστηριασμό από την Εθνική Τράπεζα. Στην παρθενική της εμφάνιση στην ελληνική αγορά, η εταιρεία real estate διεκδίκησε το τριάστερο των 207 κλινών, το οποίο έχει κλείσει τις πόρτες του από τον Μάρτιο του 2020, πληττόμενο από την πανδημία.

Στις αρχές του 2022 έγινε γνωστή η εξαγορά του Porto Paros από την MHV, την κοινοπραξία του ομίλου Παπαλέκα, της Prodea και της κυπριακής Invel. Το τίμημα για το τετράστερο των 263 δωματίων και βιλών ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια. Είχε προηγηθεί η πρώτη επενδυτική κίνηση της Everty στο Ημεροβίγλι, η εξαγορά του Iconic Santorini με 19 υπόσκαφες σουίτες, η απόκτηση του τετράστερου ξενοδοχείου Ηριδανός στην Πειραιώς από την Athenaeum – ένα deal 6,3 εκατ. που προήλθε από πλειστηριασμό και αναμένεται να ολοκληρωθεί προσεχώς – και η εξαγορά του Naxos Resort Beach Hotel από την Attica, μέσω θυγατρικής που σύστησε για το real estate. Το ξενοδοχείο περιήλθε στο ναυτιλιακό όμιλο για 6,5 εκατομμύρια.
Διεθνή σήματα στην Αθήνα

Το ίδιο έντονη είναι η κινητικότητα και στις μεγάλες ή μικρότερες αναπτύξεις που ξεκίνησαν να δρομολογούνται το τελευταίο τρίμηνο. Η αρχή φέτος έγινε με την προσγείωση διεθνών brands, των Ibis Budget και Ibis Styles της γαλλικής Boissée σε δύο ξενοδοχεία, τριών αστέρων στην Πατησίων, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μέσω επένδυσης 33,4 εκατ. ευρώ και δύο brands της Hilton στο Πεντελικόν της Κηφισιάς και στο Μιστράλ του Πειραιά, τα οποία φτάνουν στην Ελλάδα με επενδύσεις άνω των 23 εκατ. από τον όμιλο Δουζόγλου. Μιλώντας για το χαρτοφυλάκιο της Hilton, η ΤΕΜΕΣ έκλεισε πρόσφατα τις πόρτες του ξενοδοχείου στη Βασιλίσσης Σοφίας για να το μετατρέψει έως το 2024 σε Conrad με 280 δωμάτια και 50 πολυτελείς κατοικίες, επενδύοντας 130 εκατομμύρια.

H BriQ Properties ήρθε επίσης σε συμφωνία με τη Radisson για την αξιοποίηση του Plaza Skiathos που θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα της Hotel Brain.
Επένδυση 125 εκατομμυρίων έχει ανακοινώσει στα Χανιά η Sani/Ikos, που παράλληλα με το άνοιγμα του Ikos Odisia στο πρώην Club Med το 2023, έχει στα σκαριά το άνοιγμα του πεντάστερου all inclusive Ikos Kissamos. Στην Κρήτη λαμβάνει χώρα και η μεγάλη επένδυση του Ελλάκτωρα στο real estate, με τη Reds να έχει πλειοδοτήσει με 40,2 εκατ. για την πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου. Τέλος, ένα deal που έκλεισε με χρονίζουσα καθυστέρηση είναι η πώληση του Golf Βορείου Αφάντου σε εταιρεία του Μερκούριου Αγγελιάδη από το ΤΑΙΠΕΔ, συμφωνία 27 εκατ. ευρώ, στην οποία αναμένεται και η είσοδος του ομίλου Μήτση.