Intrakat: Επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία και ανεκτέλεστο στα 2,1 δισ.

Την επιστροφή του ομίλου Intrakat στη λειτουργική κερδοφορία σηματοδότησε το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ παράλληλα ο κατασκευαστικός όμιλος είδε τον κύκλο εργασιών του να αυξάνεται κατά 45% και το ανεκτέλεστό του να αυξάνεται περαιτέρω.  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 149 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% (έναντι 103 εκατ. ευρώ πέρυσι), ενώ το ανεκτέλεστο (των υπογεγραμμένων και των προς συμβασιοποίηση έργων) διαμορφώθηκε σε 2,1 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022, αυξημένο κατά 71%. Την ίδια στιγμή, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 19 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ, από ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα κέρδη EBITDA έφτασαν τα 9 εκατ. ευρώ, από ζημίες 7 εκατ. ευρώ την περυσινή αντίστοιχη περίοδο. Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 177 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να αυξάνονται κατά 138% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 26% για να φτάσει τα 94 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση του ομίλου προσεγγίζει το μισό δισ. ευρώ (487 εκατ. ευρώ, βάσει της τιμής κλεισίματος της 25ης Σεπτεμβρίου 2023) και είναι αυξημένη κατά 107% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα νέα έργα που υπεγράφησαν στο α’ εξάμηνο 2023
Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, η Intrakat προχώρησε στην υπογραφή νέων συμβάσεων έργων ύψους 915 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι::

– η κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαίου για λογαριασμό της εταιρείας Ecomar Storage Solutions FZE στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην περιοχή Φουτζέιρα, προϋπολογισμού €352 εκατ.

– οι κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα Ελληνικού από την κοινοπραξία Bouygues Batiment International – Intrakat, συνολικού προϋπολογισμού €350 εκατ.

– η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, Τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη με Σ.Δ.Ι.Τ. από την κοινοπραξία Τέρνα, Άκτωρ ΑΤΕ, Intrakat, συνολικού προϋπολογισμού €189 εκατ.

– η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη με Σ.Δ.Ι.Τ. από την κοινοπραξία Άκτωρ ΑΤΕ – Intrakat, προϋπολογισμού €239 εκατ.

– η Intrakat, μέσω της θυγατρικής της INTRA-S ENERGY M.A.E., αναδείχθηκε μειοδότης σε διαγωνισμό της ΡΑΑEΥ για την κατασκευή τριών αποθηκευτικών σταθμών, συνολικής ισχύος 100 MW, σε Εύβοια και Ροδόπη.

«Αναλάβαμε πολλά νέα μεγάλα έργα, εμβληματικής φύσεως και αναπτυξιακού χαρακτήρα, εκτινάσσοντας το ανεκτέλεστό μας στο νέο ιστορικό υψηλό. Υλοποιούμε με αποφασιστικότητα τον στρατηγικό μας σχεδιασμό και με την ισχυρή υποστήριξη των μετόχων μας, μετασχηματίζουμε την Intrakat σε έναν από τους κορυφαίους ομίλους στην Ελλάδα και οδηγούμε την ανάπτυξη, επενδύοντας δυναμικά σε νέες δραστηριότητες και θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πολυσχιδούς οργανισμού» , δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Intrakat και διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Εξάρχου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Neotex: Στηρίζει ανάπτυξη στην ενεργειακή αναβάθμιση και κρατάει μεγέθη κόντρα στον πληθωρισμό

Σε τρεις άξονες στρατηγικής προτεραιότητας κινείται στη διάρκεια του 2023 η Neotex, η οποία ποντάρει στην μετατροπή αρκετών κτιρίων σε ενεργειακά βιώσιμα τα επόμενα χρόνια, ενώ στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της με ενίσχυση της παρουσίας της σε υφιστάμενες αγορές αλλά και στη διείσδυση σε νέες χώρες, όπου αυτή τη στιγμή δεν δραστηριοποιείται. Ο τρίτος πυλώνας στρατηγικής για την εταιρεία παραγωγής και διάθεσης προϊόντων μόνωσης – στεγανοποίησης, ρητινούχων δαπέδων και λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, είναι η ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα. Eίναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η τάση για προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον ενισχύεται παγκοσμίως, ενώ επιχειρήσεις διεθνώς επιδιώκουν να ενισχύσουν την καινοτομία τους, προσφέροντας προσιτά και πιο οικολογικά προϊόντα στους πελάτες τους.

Επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για συμβουλευτική
Επιπλέον, η στρατηγική προοώθησης των ανακαινίσεων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η οποία στοχεύει στον διπλασιασμό των ετήσιων ποσοστών ανακαίνισης στα επόμενα 10 χρόνια – διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τους. Η συγκεκριμένη πολιτική θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη μίας κλιματικά ουδέτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2050. Προς αυτή την κατεύθυνση η Neotex έχει έρθει σε επαφή και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη συμβουλευτική με στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, με έμφαση στα «πράσινα» προϊόντα.

Επιπροσθέτως έχει καταφέρει να διατηρήσει τα μεγέθη της αλλά και να αυξήσει την κερδοφορία της την περασμένη χρονιά, πετυχαίνοντας τη σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεών της. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά η λειτουργική της κερδοφορία αναμένεται να παρουσιάσει μικρότερη επίδραση από παράγοντες κόστους που την επιβάρυναν το 2022, ενώ η επιχείρηση προαναγγέλλει τη μεταβολή των αμοιβών και των παροχών προς το προσωπικό ως κίνηση επιβράβευσης από πλευράς της.

Αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας το 2022 παρά τα αυξημένα κόστη
Να σημειωθεί ότι το 2022 η Neotex πέτυχε να αυξήσει τα καθαρά της κέρδη μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος κατά 5%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι έφτασαν τα 1,78 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση του τζίρου της από τα 15,56 εκατομμύρια ευρώ του 2021 στα 19,19 εκατομμύρια ευρώ του 2022 και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να υπερκαλύψει την επιβάρυνση του συντελεστή μεικτού κέρδους, δεδομένου ότι έλαβε την απόφαση να απορροφήσει σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων που επιβαρύνθηκε από τις πρώτες ύλες και το κόστος ενέργειας. Μάλιστα, κατάφερε να αυξήσει το μεικτό της κέρδος κατά 695,5 χιλιάδες ευρώ. Δεδομένων των παραπάνω η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε τη διανομή μερίσματος 800.000 ευρώ προς τους μετόχους καθώς και αμοιβών 68.000 ευρώ προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου από τα κέρδη του 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Azur Selection: Γιατί έκανε πίσω για το πεντάστερο στη Μύκονο και τι ετοιμάζει στην Αχαΐα

Την απόφασή της να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του πεντάστερου ξενοδοχείου As Resort που σχεδίαζε στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου στη Μύκονο γνωστοποίησε η εταιρεία Azur Selection του Γιώργου Αρβανιτάκη, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της εταιρείας, εν τέλει αποφάσισε να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου project, επικαλούμενη τους εξής λόγους:

– Την τρέχουσα αύξηση των επιτοκίων που ανέβασε το προβλεπόμενο κόστος χρηματοδότησης του έργου (σημειωτέον, πως το 60% της χρηματοδότησης του έργου θα προερχόταν από δανεισμό)
– Την κατακόρυφη αύξηση του κόστους δομικών υλικών τα τελευταία δύο χρόνια, που επηρέασε αρνητικά τις δυνατότητες κερδοφορίας του project, όπως αυτές είχαν εκτιμηθεί στο αρχικό business plan της εταιρείας.
– Την αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη δόμηση στη Μύκονο, που θα καθυστερούσε την ολοκλήρωση του έργου και τη δημιουργία των πρώτων κεφαλαιακών εισροών.
Σημειωτέον ότι το As Resort σχεδιαζόταν να είναι ένα πολυτελές πεντάστερο resort σε έκταση 3.500 τ.μ. με 47 δωμάτια, το καθένα με την ιδιωτική του πισίνα, συν ακόμα δύο κεντρικές πισίνες, εστιατόριο/μπαρ και σπα/γυμναστήριο.

Ξεκινούν εντός του 2024 οι εργασίες για το Mare Terra
Αντίθετα, κανονικά προχωρούν τα σχέδια της Azur Selection για την αξιοποίηση του Club Méditerranée στο Λαμπίρι Αιγιαλείας, μίας θρυλικής ξενοδοχειακής μονάδας του παρελθόντος, που όμως έχει διακόψει τη λειτουργία της εδώ και 30 χρόνια. Η Azur Selection σχεδιάζει να δημιουργήσει εκεί το Mare Terra, ένα πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα 300 δωματίων, με μία επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα η Azur Selection, οι εργασίες κατασκευής του Mare Terra αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2024, ενώ το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2026. Σημειώνεται, ότι η Azur Selection διαθέτει σήμερα στο χαρτοφυλάκιό της δύο ξενοδοχεία στην Αττική (Azur Boutique Hotel στη Βουλιαγμένη και Azur Suites στη Γλυφάδα) και άλλα δύο ξενοδοχεία στη Μύκονο (Livin Mykonos Boutique Hotel, My Mykonos Boutique Hotel), καθώς και το εμπορικό κέντρο My Mall Mykonos και το εμπορικό ακίνητο Philippi Hotel, επίσης στη Μύκονο. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στην αγορά Euronext Access + στο Παρίσι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build