Με επενδύσεις 23,5 εκατομμυρίων φέρνει δύο νέα Hilton στην Ελλάδα ο Δουζόγλου

Στο χαρτοφυλάκιο της Hilton θα ενταχθούν τα δύο νέα ξενοδοχεία της SCD Group του Θεόδωρου Δουζόγλου. Το ιστορικό Πεντελικόν, της συλλογής Curio από τη Hilton, ένα ξενοδοχείο 117 δωματίων στην Κηφισιά, θα είναι το πρώτο ξενοδοχείο της Curio Collection by Hilton στην ηπειρωτική Ελλάδα όταν ανοίξει το 2024. Το Hampton by Hilton Piraeus Μικρολίμανο, ξενοδοχείο 83 δωματίων που ανοίγει στο δημοφιλές λιμάνι του Πειραιά, θα είναι το πρώτο ελληνικό ακίνητο της Hampton by Hilton.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο ξενοδοχεία της Hilton στην Ελλάδα, το Hilton Athens, το οποίο έκλεισε τις πόρτες του για να ανοίξει το 2024 ως Conrad, και το Royal Senses Resort & Spa Crete, Curio Collection by Hilton. Επένδυση 18 εκατ. ευρώ στο Πεντελικόν Στο Πεντελικόν, ο όμιλος του Δουζόγλου θα πραγματοποιήσει επένδυση ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του ενόψει του rebranding υπό την συλλογή Curio της Hilton, που περιλαμβάνει περισσότερα από 100 ξενοδοχεία.

Το Πεντελικόν θα διαθέτει 117 δωμάτια, εκ των οποίων 13 σουίτες, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, τέσσερις αίθουσες περιποίησης spa, μια εσωτερική και μία εξωτερική πισίνα. Με 1.300 τετραγωνικά μέτρα εγκαταστάσεων για συνέδρια και εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν τρεις αίθουσες συνεδριάσεων, το Πεντελικόν θα είναι άρτια εξοπλισμένο για να φιλοξενεί από μικρές συναντήσεις έως και μεγαλύτερα συνέδρια για επαγγελματίες του εξωτερικού και εργαζόμενους στην Κηφισιά. Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο πέρασε στην ιδιοκτησία της SCD, συμφερόντων Δουζόγλου, το 2015.

Hampton by Hilton Piraeus στο παλιό ΜΙΣΤΡΑΛ
Η συμφωνία φέρνει επίσης απόβαση του brand Hampton της Hilton στον Πειραιά. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο, κοντά στη μαρίνα του Μικρολίμανου, το οποίο αποκτήθηκε το 2016 και λειτουργούσε στο παρελθόν με την επωνυμία ΜΙΣΤΡΑΛ. Μετά από την ανακαίνιση ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην οποία θα προχωρήσει ο όμιλος SCD, το Hampton by Hilton Piraeus θα διαθέτει τέσσερις αίθουσες συσκέψεων συνολικής επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων και μια εξωτερική πισίνα με θέα στον Πειραιά και την αθηναϊκή ριβιέρα.

Στόχος είναι το ξενοδοχείο να μετατραπεί σε ένα 24ωρο επιχειρηματικό κέντρο που θα διαθέτει γυμναστήριο και άνετα δωμάτια, ενώ οι επισκέπτες θα επωφεληθούν επίσης από τη βραβευμένη υπηρεσία του Hampton by Hilton, που περιλαμβάνει δωρεάν ζεστό πρωινό και δωρεάν Wi-Fi. Σημειωτέον ότι στην εταιρεία ακινήτων του Θεόδωρου Δουζόγλου ανήκει ελληνικό χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων του περιλαμβάνει περίπου 90 ακίνητα με εκτιμώμενη αξία άνω των 320 εκατ. ευρώ που απευθύνονται στους τομείς του εμπορίου, των logistics και της φιλοξενίας.’

ΤΑΙΠΕΔ: Με μισό δισ. στα ταμεία περνούν το σκόπελο της πανδημίας οι ιδιωτικοποιήσεις

Μία ανάσα από τα 500 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν το πρώτο μισό του δεύτερου πανδημικού έτους τα έσοδα που εισέπραξε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο κράτησε ασφαλή απόσταση από την κατακρήμνιση του 2020. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 το ταμείο εισέπραξε 498,2 εκατομμύρια ευρώ από τις ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις, όταν το αντίστοιχο ποσό έφτασε τα 46,3 εκατ. καθόλη τη διάρκεια του 2020.

Να θυμίσουμε ότι ο στόχος για το 2022 είναι το ΤΑΙΠΕΔ να εισπράξει 2,2 δισεκατομμύρια από αποκρατικοποιήσεις. Λίγο πριν κλείσει δεκαετία, από το 2011 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021, το Ταμείο υλοποίησε έργα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών συνολικής αξίας σχεδόν 10,3 δισ. ευρώ (έως το τέλος του χρόνου ξεπέρασαν τα 11 δισ.), εισέπραξε έσοδα από ολοκληρωμένα deals 7,5 δισεκατομμυρίων, ενώ εισπράχθηκαν και μερίσματα από διανομή αποθεματικών συνολικής αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Στα ορόσημα του πρώτου εξαμήνου του ΤΑΙΠΕΔ, έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της έκτασης του Ελληνικού στη Lamda Development, που έφερε στα κρατικά ταμεία την πρώτη δόση των 300 εκατομμυρίων, ενώ τα υπόλοιπα 615 εκατομμύρια θα καταβληθούν από την παραχωρησιούχο σε 6 δόσεις. Επίσης μέχρι τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε η είσπραξη του ποσού που αναλογεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το εκπλειστηρίασμα για την χρήση των συχνοτήτων 5G, ποσού 279 εκατ. ευρώ.

Στα deals που έκλεισαν ήταν επιπλέον η μεταβίβαση του Golf Βόρειας Αφάντου στον όμιλο του Μερκούριο Αγγελιάδη, η ανακήρυξη των ΓΕΚ Τέρνα – Egis ως προτιμητέο επενδυτή για την Εγνατία και η μεταβίβαση του επιπλέον του 16% του ΟΛΠ στην Cosco. Θετικό ήταν το πρόσημο και στον ισολογισμό του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2021 έγραψε έσοδα 7,15 εκατομμυρίων από 354 χιλ. και κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ποια λιμάνια και μαρίνες ξεμπλοκάρουν – Πότε κλείνει το deal με τον Ελλάκτωρα στο Ηράκλειο
Στις διαγωνιστικές διαδικασίες που προχώρησαν πέρσι ανήκει η προεπιλογή των ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ Τέρνα και της Energean Gas & Oil για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 προβλέπεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το 67% του λιμένα Ηρακλείου, για τον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 9 σχήματα (Olete Limited, κοινοπραξία των Καράτζη – FHL Κυριακίδης Μάρμαρα, κοινοπραξία Grimaldi – Μινωικές Γραμμές, κοινοπραξία Portek International GPH Cruise Port, κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Attica Group, κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – Aviareps, κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ – Goldenstep Shipping Limited, ΟΛΘ και Τεκάλ).

Στις 15 Μαρτίου αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας για το «μικρό Ελληνικό», την πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου, που έχει περάσει στη Reds του Ελλάκτωρα.
Στο πεδίο των 10 περιφερειακών λιμένων, το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον λιμένα Βόλου και διερευνά την αξιοποίηση assets στην Κέρκυρα, συγκεκριμένα της μαρίνας για mega yachts, της μαρίνας Σπηλιάς και του μικρού λιμένα Λευκίμμης. Παράλληλα, ωριμάζουν οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Μανδρακίου Ρόδου, Αργοστολίου και Ζακύνθου και στις 24 του μήνα αναμένονται καταθέσεις δεσμευτικών προσφορών για τη μαρίνα Καλαμαριάς, μετά και την απόρριψη προσφυγής του δήμου στο ΣτΕ.

Σε ό,τι έχει σχέση με τα ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Ταμείο, δρομολογείται ο διαγωνισμός για το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, αφού είναι προς έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκηση το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος ΕΣΧΑΔΑ και στο τέλος του χρόνου αναμένεται να βγουν στον αέρα το camping Κονιαβίτη στα Καμμένα Βούρλα, μία έκταση 800 στρεμμάτων και οι Ιαματικές Πηγές Θερμοπυλών, έκτασης 785 στρεμμάτων.

Όμιλος Φειδάκη: Αυτονομεί τα κλιματιστικά της Fujitsu

Στη δημιουργία νέας εταιρείας, η οποία θα αναλάβει αποκλειστικά την διακίνηση των προϊόντων της Fujitsu στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες του εξωτερικού που δραστηριοποιείται προχώρησε η FG Europe του ομίλου Φειδάκη. Η νέα εταιρεία που φέρει την επωνυμία FG South East Europe έχει ως στόχο την ενίσχυση του εμπορικού σήματος και των πωλήσεων κλιματιστικών Fujitsu στις αγορές όπου διατηρεί παρουσία ο όμιλος. Με αυτόν τον τρόπο η FG Europe θα επιδιώξει να ενισχύσει τα μερίδιά της στην αγορά των κλιματιστικών. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες που διακινεί στην αγορά ο όμιλος Φειδάκη, δηλαδή τη Midea, την Eskimo, τη Hitachi, τις αντλίες θερμότητας και τα fan coils της MDV θα παραμείνουν στην FG Europe.

Η νέα θυγατρική της Ιρλανδίας
Nα σημειωθεί ότι στο πλαίσιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της στον τομέα του κλιματισμού, την άνοιξη του 2021 η FG Europe προχώρησε στη σύσταση θυγατρικής στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, με αντικείμενο την πώληση όλων των προϊόντων κλιματισμού που διαθέτει στο χατοφυλάκιό της. Ήδη από το 2017 η FG Europe είχε δημιουργήσει θυγατρική στη Μεγάλη Βρετανία με έδρα το Λονδίνο και στόχο την πώληση των κλιματιστικών της Midea τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ιρλανδία, ωστόσο με την νέα θυγατρική στην Ιρλανδία στόχευση ήταν να κινηθεί αυτόνομα στη συγκεκριμένη χώρα. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των logistics η εξυπηρέτηση της νεοσύστατης εταιρείας FG Sout East Europe θα γίνεται από εξωτερικό συνεργάτη και όχι σε εγκαταστάσεις του ομίλου FG Europe.

Στα 22,18 εκατομμύρια ευρώ ο τζίρος της Fujitsu στο 9μηνο του 2021
O τζίρος για τη Fujitsu στο εννεάμηνο του 2021 ήταν στα 22,18 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη 1,15 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος της μητρικής εταιρείας, FG Europe, εξαιρουμένης της Fujitsu και συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων μαρκών κλιματιστικών και λευκών συσκευών που εμπορεύεται ήταν κατά την ίδια χρονική περίοδο στα 43,16 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη 2,19 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο εννεάμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών της διασπώμενης Fujitsu αλλά και των υπολοίπων μαρκών της FG Europe μαζί έφτασε στα 65,35 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ, ποσό από το οποίο εξαιρούνται οι θυγατρικές εταιρείες όπως αυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Τουρκία.
Εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, η παρουσία του εντοπίζεται και στις βαλκανικές χώρες. Επιπλέον, η εταιρεία διατηρούσε θυγατρική και στην Ιταλία με την ονομασία Fujitsu General Commercial Italia, της οποίας ωστόσο το υπόλοιπο της συμμετοχής της, ήτοι ποσοστό 49% εκποίησε πλήρως τον Νοέμβριο του 2020.