Αυξημένη κατά 3% επρόκειτο να είναι με βάση τις προ πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία η κατανάλωση τσιμέντου παγκοσμίως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια με βάση τις εκτιμήσεις της τσιμεντοβιομηχανίας. Από αυτή την εκτίμηση πάντως εξαιρείται η Κίνα. Ωστόσο τα γεγονότα που μεσολάβησαν στην πορεία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, περιόρισαν την συγκεκριμένη εκτίμηση σε ποσοστό αύξησης 2% έως και το 2026.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά στο πρώτο μισό του 2022 εμφάνισε περαιτέρω θετική πορεία μετά την ήδη ανοδική πορεία του 2021, ενώ ταυτόχρονα οι τσιμεντοβιομηχανίες στη χώρα μας πέρασαν αυξήσεις στα προϊόντα τους, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν το αυξημένο κόστος που εμφανίζεται στην ενέργεια και στα μεταφορικά το τελευταίο διάστημα. Τα μεγάλα έργα στα δύο αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και η Κρήτη απορρόφησαν τις μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ συμμετοχή στην ευρύτερη εικόνα της αγοράς είχε και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.
Η ανοδική πορεία στις πωλήσεις τσιμέντου το 2021 και το άλμα πάνω από το 2019
Σημειώνεται ότι ήδη στη διάρκεια του 2021 οι πωλήσεις προϊόντων τσιμέντου στην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση κατά 8,6%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 17,9%. Ανοδικές στην Ελλάδα ήταν οι πωλήσεις εκτός από αξία και σε όγκο, ενώ αντιθέτως στο εξωτερικό οι πωλήσεις τσιμέντου σε όγκο ήταν πτωτικές. Σε αυτό το περιβάλλον η τσιμεντοβιομηχανία «Ηρακλής» ενίσχυσε το 2021 τα μεγέθη του μετά το λόγω ειδικών συνθηκών και πανδημίας, ιδιαίτερο 2020, με το τζίρο του να αυξάνεται στα 209,3 εκατομμύρια ευρώ από 188,51 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Ωστόσο τα καθαρά του κέρδη μετά από τους φόρους ήταν μειωμένα στα 3,72 εκατομμύρια ευρώ, από 9,66 εκατομμύρια ευρώ. Ο τζίρος του 2021 κινήθηκε μάλιστα πάνω και από το 2019, όπου ήταν 188,78 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση των κερδών οφείλεται στην αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και από τη μείωση των εσόδων που προέρχονταν από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων για τον Ηρακλή καταγράφεται στην Ελλάδα, όπου από το σύνολο του τζίρου του 2021 τα 150,84 εκατ. ευρώ προήλθαν από την εγχώρια αγορά, ενώ σημαντικό μερίδιο συμμετοχής στις πωλήσεις έχει και η Ελβετία, από όπου προήλθαν πέρυσι 44,82 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις. Τα υπόλοιπα 13,64 εκατ. ευρώ προήλθαν από λοιπές χώρες εκτός ελληνικών συνόρων όπου διατηρεί δραστηριότητα η εταιρεία. Ένας ακόμα τομέας που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τον «Ηρακλή» είναι αυτός των περιβαλλοντικών επιδόσεων.
Γι’ αυτό και στο διάστημα του Ιουνίου έως και τον Δεκέμβριο του 2021, εξέδωσε περιβαλλοντικές δηλώσεις επίδοσης, γνωστές διεθνώς ως Environmental Product Declarations, κάνοντας την αρχή με 7 προϊόντα τσιμέντου, συνεχίζοντας με την ελαφρόπετρα και προχωρώντας και στα προϊόντα σκυροδέματος που αφορούν στις περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπου δραστηριοποιείται η Lafarge Beton. Eπιπλέον όμως στα εργοστάσιά της σε Βόλο και Μηλάκι Ευβοίας, χρησιμοποιεί και εναλλακτικά καύσιμα που προέρχονται από την επεξεργασία ξύλου, υφασμάτων, χαρτιού, πλαστικού και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών (SRF), υποκαθιστώντας μερικώς την καύση ορυκτών καυσίμων.
H προοπτική της οικοδομής
Να σημειωθεί ότι η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα στο διάστημα Ιουνίου 2021 – Μαΐου του 2022 κατά 10,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα Ιουνίου 2020-Μαΐου 2021 (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), είναι ο βασικός παράγοντας που προσφέρει θετικές προοπτικές για την τσιμεντοβιομηχανία αλλά και για τον Ηρακλή στην εγχώρια αγορά για την τρέχουσα χρονιά. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα για τις αντίστοιχες περιόδους εμφανίζεται επίσης αύξηση κατά 11% στις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, 18,5% στην επιφάνεια και 25,2% στον όγκο των κτιρίων, μία ακόμα αποτύπωση που μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα για τους προμηθευτές οικοδομικών υλικών στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.
Προβληματισμό πάντως συνεχίζει να προκαλεί το πληθωριστικό κύμα της περιόδου που διανύουμε, σε συνδυασμό με τις διεθνείς διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αυξανόμενες τιμές στο ενεργειακό πεδίο, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build