Σημαντικά έχουν συμβάλει και θα συμβάλουν μελλοντικά οι εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος Ηρακλής για τη συνολική του πορεία. Ο όμιλος το 2018 είχε τζίρο περίπου 200 εκατ. ευρώ, το 2022 έφτασε σε ρεκόρ 373 εκατ. ευρώ και φέτος θα αγγίξει τα 420 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε, ότι μεταξύ αυτών των εξαγορών είναι η απόκτηση εγκαταστάσεων της Χάλυψ και η εξαγορά της Λαρσινός. Το 2022 είχε 30 εκατ. ευρώ EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων), φέτος θα φτάσει τα 45 εκατ. ευρώ και το 2024 περίπου τα 70 εκατ. ευρώ. Στόχευση είναι το 2025, όταν και θα ξεπεράσει σε κύκλο εργασιών τα 500 εκατ. ευρώ, να φτάσει σε περίπου 110 εκατ. ευρώ EBIT και το 2030 να έχει τζίρο 800 εκατ. ευρώ και 180 εκατ. ευρώ EBIT.

Πωλήσεις προϊόντων εκτός Ελλάδος γίνονται προς την Αμερική, το Ισραήλ, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, την Αφρική με το ποσοστό πωλήσεων να είναι φέτος 1,8 εκατ. τόνοι στο εσωτερικό και 1,2 εκατ. τόνοι στο εξωτερικό. Η ανάπτυξη θα προέλθει από την εσωτερική αγορά και τη συμμετοχή σε μεγάλα έργα, ενώ θυμίζουμε ότι έχει δημιουργήσει μία νέα μονάδα εντός του Ελληνικού. Έχει ήδη συμμετάσχει στην κατασκευή του κτιρίου ΑμΕΑ και είναι αποκλειστικός προμηθευτής σκυροδέματος για την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, τη θεμελίωση του Riviera Tower, τη μεγαλύτερη σκυροδέτηση στην Ελλάδα με 7.300 κυβικά σε 36 ώρες. To συγκεκριμένο τσιμέντο ήταν χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος με περιεκτικότητα σε κλίνκερ 30%, έναντι 70% και 85% ποσοστό με το οποίο δουλεύει συνήθως η αγορά.

Το κλίνκερ που μειώθηκε στο Ελληνικό αντικαταστάθηκε με σκωρία. Εκτιμάται ότι θα διαθέσει ποσότητες και στην υπέργεια ανάπτυξη του Riviera Tower.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Δημήτρη Χανή, «η προσπάθειά μας είναι να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα. Αυτό έχει πολλά στάδια. Αφενός να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα και αφετέρου πώς αυτό θα αποτυπωθεί στα προϊόντα που δημιουργούμε».

Γιατί εξαγόρασε Χάλυψ-Λαρσινό
Η εξαγορά των εγκαταστάσεων της Χάλυψ σύμφωνα με τον κύριο Χανή ήταν βασική στρατηγική κίνηση για να αποκτήσει λατομείο αδρανών υλικών στην Αττική, λόγω της αυξημένης κατασκευαστικής δραστηριότητας. Είναι το μεγαλύτερο λατομείο στη ΝΑ Ευρώπη και βρίσκεται στη Μάνδρα. Ακολούθως επελέγη να γίνει η εξαγορά της Λαρσινός Α.Ε. που ήταν ο τρίτος παίκτης στην αγορά. Με τη συγκεκριμένη κίνηση έχει πλέον 40 μονάδες σκυροδέματος και 15 λατομεία αδρανών υλικών. Ήθελε να επωφεληθεί την ισχυρή παρουσία της Λαρσινός στην Πελοπόννησο όπου διατηρεί λατομεία σε Κόρινθο Καλαμάτα, δημιουργώντας ένα εκτενές δίκτυο (Μάνδρα, Κόρινθος, Καλαμάτα, Άραξος). Επίσης, ήθελε να αξιοποιήσει την δύναμη του Λαρσινού στα σκυροδέματα. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος συμμετέχει στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, στο εργοστάσιο της Αλευράδας Αιτωλοακαρνανίας για την αντλιοταμίευση όπου έχει στήσει μία μονάδα και θα δημιουργήσει δεύτερη. Συμμετέχει, ακόμη, στο έργο της Cosco (προβλήτα Κρουαζιέρας στην Δραπετσώνα) και στο οδικό έργο (Ριζόμυλος-Καλαμάτα).

Νέες επενδύσεις 600 εκατ. ως το 2027
Ήδη από το 2019 έως και το 2023 έχει επενδύσει 170 εκατ. ευρώ με τις εξαγορές του λατομείου και των εργοστασίων σκυροδέματος της Χάλυψ, την εξαγορά του Λαρσινού και λοιπές επενδύσεις. Στο διάστημα των ετών 2024-2027 θα επενδύσει συνολικά 600 εκατ. ευρώ. Επενδύσεις αφορούν σε και κινήσεις για την υποκατάσταση των στερεών καυσίμων με εναλλακτικά καύσιμα. Σημειώνεται, ότι ο όμιλος πρόκειται να δημιουργήσει μία μονάδα χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος (carbon capture and storage) στο Μηλάκι της Εύβοιας μετά από πρόταση στο Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, η οποία θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο ποσό θα επιδοτηθεί ποσό 125 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από ίδια κεφάλαια. Το έργο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2028 και θα μηδενίσει το ανθρακικό αποτύπωμα του εργοστασίου. Επόμενο βήμα είναι να υλοποιηθεί μία ανάλογη επένδυση και στο εργοστάσιο του Βόλου.

Οι ανατιμήσεις
Ως προς τις τιμές των προϊόντων στο τέλος του 2021 ο Ηρακλής έκανε μία ανατίμηση και ακόμα μία το 2022. Για φέτος δεν προβλέπεται να γίνει κάποια ακόμη στο τσιμέντο, σύμφωνα με τον Δ. Χανή. Η πρώτη από αυτές ήταν στα επίπεδα 7-8 ευρώ/τόνο και η δεύτερη 9-10 ευρώ/τόνο.