Νέα «πράσινη» πνοή θα δώσει συνολικά στην πόλη της Λάρισας και στο Πάρκο Αλκαζάρ ο Ιπποκράτειος Τόπος, ένας χώρος πολλαπλών δράσεων, με πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη για την πόλη. Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Λαρισαίων ενέκρινε τη μελέτη του Ιπποκράτειου Τόπου, μαζί με τον Βοτανικό Κήπο, από τον οποίο περιμένουν πολλά οι Λαρισαίοι.

Πρόκειται για έναν χώρο 6 στρεμμάτων που θα αναδειχθεί εντός του Πάρκου Αλκαζάρ μετά τη λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη, βορειότερα από το σημείο που βρίσκεται σήμερα ο χώρος της Βοτανικής Συλλογής. Πρόκειται το σημαντικότερο λιθαράκι στην προσπάθεια να συνδεθεί η ζωή του Ιπποκράτη στη Λάρισα με έναν χώρο πρασίνου, με μουσειακά χαρακτηριστικά, μιας και εκεί βρίσκεται και το μνημείο του αρχαίου Έλληνα ιατρού. Ο δήμος Λαρισαίων στοχεύει να δημιουργήσει ένα σημείο συνάντησης, έναν τόπο δημιουργικότητας και έκφρασης, με μακροπρόθεσμη εμπορική προοπτική, σε έναν μέχρι πρότινος αδιαμόρφωτο και αναξιοποίητο χώρο.

Ο Ιπποκράτειος Τόπος θα περιλαμβάνει έναν βοτανικό κήπο υψηλής λειτουργικότητας, ο οποίος θα μπορούσε να στοχεύσει σε εμπορικές δράσεις εξωστρέφειας. Για την ώρα, η Βοτανική Συλλογή φιλοξενεί φαρμακευτικά φυτά της αρχαιότητας. Ο Βοτανικός Κήπος θα εμπλουτιστεί με βότανα τοπικών παραγωγών της Λάρισας και των ευρύτερων περιοχών, με τις ανάλογες εμπορικές δραστηριότητες και εξαγωγικές δυνατότητες. Εξυπακούεται ότι η ενίσχυση της ποικιλίας των βοτάνων του Βοτανικού Κήπου θα τονώσει και την τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή, τόσο από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όσο και από το εξωτερικό. Άλλωστε, μιλάμε για έναν νέο χώρο δραστηριοτήτων, σχεδόν τριπλάσιο από τη Βοτανική Συλλογή, που λειτουργεί για την ώρα.

Ο υπεύθυνος Τύπου του δήμου Λαρισαίων, Άρης Ψύχας, τόνισε χαρακτηριστικά στο Build: «Το όνομα του Ιπποκράτη κάνει γκελ και στο εξωτερικό και θα δώσει ώθηση στην αγορά φαρμακευτικών βοτάνων, με παραγγελίες ακόμη και από το εξωτερικό, από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης». Ο Ιπποκράτειος Τόπος, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, θα περιλαμβάνει ακόμη εστίες πρασίνου με κυπαρίσσια, ελιές και μυρτιές και κατασκευή νέου αμφιθεάτρου 250 θέσεων.

Αναβάθμιση του Πάρκου Αλκαζάρ
Το συνολικό έργο αναμένεται να αναβαθμίσει συνολικότερα το Πάρκο Αλκαζάρ. Σε επόμενο στάδιο, δήμος θα στοχεύσει στη δημιουργία νέων χρήσεων, αστικών δράσεων και εναλλασσόμενων κοινωνικών εκδηλώσεων.

Η δημιουργία του Ιπποκράτειου Τόπου θα επιφέρει την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής σύμφωνα με τις αρχές του σύγχρονου αστικού σχεδιασμού.
Πληροφορίες του Build χαρακτηρίζουν ως «τυπική διαδικασία» την ένταξη του έργου σε χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0, καθώς υπάρχει σχετική προφορική συμφωνία.

Ο δήμος Λαρισαίων αναμένεται να προσθέσει άλλα 3 μικρότερα έργα της πόλης (πεζοδρομήσεις, αλλαγή σε φωτισμούς, πεζοδρόμια με διαβάσεις τυφλών κ.ά.), σε παρεμβάσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ. Μόνο για τον Ιπποκράτειο Τόπο αναμένεται να εκταμιευτούν 1,5 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη του έργου θα ακολουθήσει την έγκριση χρηματοδότησης, για την ανεύρεση αναδόχου, εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Απριλίου.

Σύνδεση της ζωής του Ιπποκράτη με τη Λάρισα
Η απόφαση για παρεμβάσεις στο χώρο του Μνημείου και η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την υλοποίηση επεμβάσεων που αναδεικνύουν την πορεία της Λάρισας στην ιστορία. Ο Δήμος Λαρισαίων, σε συνεργασία με το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, έχει θέσει ως στόχο την προβολή και ανάδειξη της σχέσης του Ιπποκράτη με την πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνονται κάθε Σεπτέμβριο πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τίτλο «Ιπποκράτης, η Αέναη Επιστροφή».
Ταυτόχρονα, βρίσκεται στο τελικό της στάδιο η αδελφοποίηση της πόλης της Λάρισας με την Κω, όπου γεννήθηκε ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης, σε συνεργασία του δήμου Λαρισαίων με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build