Νέες αγορές άνοιξε στη διάρκεια του 2022 η Inventor, η ελληνική εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών που το 2021 εξαγοράστηκε κατά 80% από τον σουηδικό όμιλο Beijer Ref. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του σουηδικού ομίλου, το 2022 η μάρκα Inventor, όπως και η Sinclair, έκαναν την είσοδό τους στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τις χώρες της Βαλτικής, με τη διοίκηση του ομίλου να αποτιμά θετικά τις κινήσεις αυτές και να σχεδιάζει την είσοδο της Inventor και σε άλλες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. η Beijer Ref. Όσον αφορά στον τζίρο της Inventor το 2022, αυτός κατέγραψε ισχυρή άνοδο 29%, φτάνοντας τα 88,23 εκατ. ευρώ, έναντι 68,60 εκατ. το 2021. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων αυτών αφορά στην κατηγορία των κλιματιστικών, όπου μάλιστα σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 43% (73,76 εκατ. ευρώ, από 51,76 εκατ. το 2021). Ωστόσο, η κερδοφορία EBITDA μειώθηκε κατά 12%, στα 10,93 εκατ. ευρώ (2021: 12,35 εκατ.) και η καθαρή κερδοφορία κατά 19%, στα 7,46 εκατ. ευρώ (2021: 9,21 εκατ.).

Στη νότια Ευρώπη το ένα τρίτο των πωλήσεων της Beijer Ref
Όσον αφορά συνολικά στον όμιλο Beijer Ref, οι πωλήσεις του (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Inventor) άγγιξαν το 2022 τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 34% σε ετήσια βάση. Σημειωτέον ότι η αγορά της Ελλάδας εντάσσεται στη δυνατότερη από πλευράς πωλήσεων για τον όμιλο γεωγραφική περιοχή της νότιας Ευρώπης, μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στις χώρες αυτές η Beijer Ref πραγματοποιεί το ένα τρίτο των συνολικών της πωλήσεων, ενώ ακολουθεί με 21% η κεντρική Ευρώπη και με 11% η Σκανδιναβία.

Στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες του ομίλου Beijer Ref
Στη διάρκεια του 2022, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Inventor, η εταιρεία προχώρησε σε βελτιστοποίηση του συστήματος παραγγελιών-αγορών βάσει των τρεχουσών συνθηκών τόσο της εγχώριας όσο και της παγκόσμιας αγοράς και σε βελτιστοποίηση του συστήματος παρακολούθησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς του πελατολογίου και αναπροσαρμογή της πιστωτικής πολιτικής της, με γνώμονα τη διασφάλιση ρευστότητας. Επίσης, η εταιρεία ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της στην παγκόσμια αγορά, με στρατηγικές συνεργασίες με τις εταιρείες του ομίλου της Beijer Ref. Η Inventor έλαβε εξάλλου χρηματικό ποσό 14 εκατ. ευρώ εντός του 2022 από την μητρική της εταιρεία, μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου.

Μετεγκατάσταση των γραφείων της εταιρείας
Εν τω μεταξύ, η Inventor προετοιμάζεται για την μετεγκατάσταση των γραφείων της, σε συνέχεια της υπογραφής συμφωνητικού επαγγελματικής μίσθωσης τον Ιούνιο του 2022 για τριώροφο ακίνητο συνολικής επιφάνειας 2.145 τ.μ. σε γειτονικό με το υφιστάμενο κτίριο, υλοποιώντας τις απαραίτητες επισκευές και διαμορφώσεις. Όσο για τις προοπτικές για το 2023, παρόλο που η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε φάση αβεβαιότητας και υπό πληθωριστικές πιέσεις σε όλο το φάσμα της, με ταυτόχρονη ενεργειακή κρίση, η Inventor προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς της, επενδύοντας στην προϊοντική κατηγορία ανανεώσιμης τεχνολογίας της αντλίας θερμότητας και διευρύνοντας την εξαγωγική της παρουσία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build