Αύξηση τζίρου κατά 31% και EBITDA κατά 48% παρουσίασε η Inventor το 2021, χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική εταιρεία κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών εντάχθηκε στον όμιλο της σουηδικής Beijer Ref, που πλέον κατέχει το 80% των μετοχών της. Ειδικότερα, το 2021 ο κύκλος εργασιών της Inventor έφτασε τα 68,6 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 52,4 εκατ. ευρώ το 2020 (+31%), ενώ το EBITDA αυξήθηκε στα 12,8 εκατ. ευρώ, έναντι 8,6 εκατ. ευρώ το 2020 (+48%). Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 9,2 εκατ. ευρώ, έναντι 5,9 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ το περιθώριο καθαρών κερδών διευρύνθηκε στο 13,42%, από το 9,68% του 2020.

Η αύξηση του τζίρου προήλθε κυρίως από την κατηγορία των κλιματιστικών, όπου οι πωλήσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τα 51 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 41% σε ετήσια βάση. Μικρότερη ήταν η αύξηση για την κατηγορία των λευκών συσκευών, οι πωλήσεις της οποίας άγγιξαν τα 6 εκατ. ευρώ (+25%), ενώ αντίθετα οριακά πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις της κατηγορίας των μικροσυσκευών (-1%), που διαμορφώθηκαν στα 10,6 εκατ. ευρώ.

Νέοι κωδικοί και στόχευση στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Στη διάρκεια του 2021, η Inventor προχώρησε μεταξύ άλλων σε προώθηση νέων κωδικών, όπως καθαριστές αέρα, που αποτελούν επίκαιρες και αναγκαίες λύσεις για τον αερισμό κλειστών χώρων σε γραφεία και καταστήματα, ενώ ενίσχυσε το προϊοντικό μείγμα της με κωδικούς εύκολους στη διακίνηση μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, που αποτελεί πλέον βασικό κανάλι διανομής. Παράλληλα, προέβη σε εμπλουτισμό των φίλτρων που λειτουργούν στα κλιματιστικά της μηχανήματα, έτσι ώστε να καλύπτουν και τις ανάγκες καταπολέμησης των νέων ιών όπως η Covid-19. Την ίδια στιγμή, επένδυσε στην αναβάθμιση και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα πληροφοριακά συστήματα της εταιρείας, για τη θωράκιση της λειτουργίας από κακόβουλες ενέργειες. Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου έτους η Ιnventor προχώρησε στη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου άνευ εξασφαλίσεως, ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά την τρέχουσα χρήση, παρόλο που το γενικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, η διοίκηση της Inventor προσδοκά στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς της με την εισαγωγή νέων προϊοντικών κατηγοριών από τη μητρική εταιρεία και διευρύνοντας την εξαγωγική της παρουσία. Επιπρόσθετα, εκτιμά πως στοιχεία όπως η βελτίωση της εγχώριας ζήτησης και η ωρίμανση νέων συνεργασιών και επενδύσεων θέτουν ισχυρές βάσεις για ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων της Inventor και το 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build