Ένα χρόνο συμπληρώνει η Ιντρακάτ από τη στιγμή που άλλαξαν τα μετοχικά της δεδομένα και ανέλαβε η νέα διοίκηση υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου. Ο CEO της εταιρείας, κάνοντας απολογισμό πεπραγμένων, σημείωσε ότι η ομάδα των εργαζομένων της Ιντρακάτ και της διοίκησης προσπάθησε «να αλλάξει την αλυσίδα ενός ποδηλάτου εν κινήσει». «Δημιουργήσαμε μία καινούργια Ιντρακάτ. Εξοφλήσαμε το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων που υπήρχαν όταν αναλάβαμε την εταιρεία, ανακεφαλαιοποιήσαμε τις υποχρεώσεις της και αλλάξαμε την προοπτική και τη θέση της στην αγορά. Άλλη εικόνα είχε ο κόσμος και οι ανταγωνιστές για εμάς πριν από έναν χρόνο και άλλη σήμερα».

Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 έγινε ΑΜΚ 120 εκατ. ευρώ. Ποσό, το οποίο σύμφωνα με τον κύριο Εξάρχου δεν αξιοποιήθηκε μόνο για να καλύψει υποχρεώσεις του παρελθόντος, αλλά και για να αλλάξει τη θέση της Ιντρακάτ στον ανταγωνισμό, χρησιμοποιώντας περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ από αυτά για εξαγορές και ειδικότερα για την απόκτηση της Άκτωρ. Επιπλέον ο όμιλος Ιντρακάτ υπέγραψε συμβάσεις ΣΔΙΤ, έναν τομέα στον οποίο η Ιντρακάτ είχε μηδενική παρουσία.

Ειδικότερα, υπεγράφη ο οδικός άξονας Καλαμάτα-Πύλος και ο άξονας του ΒΟΑΚ, ενώ πέτυχε να βελτιώσει τη συμμετοχή της στην Αττική Οδό, φτάνοντας από τα 30% στο 49% ως προς το ποσοστό που διατηρεί στην κοινοπραξία συμμετοχής στον διαγωνισμό παραχώρησης με την Brisa. Σε ό,τι αφορά στην εξαγορά της Άκτωρ, ο Α. Εξάρχου σημείωσε ότι πρόκειται για μία εξέλιξη που «αλλάζει το σύμπαν στην Ιντρακάτ». «Είναι το βήμα που μας έφερε στη 2η θέση των κατασκευαστών στην Ελλάδα. Έχουμε ένα ακόμα βηματάκι για να γίνει αυτό. Επίσης, υπογράψαμε σημαντικά ιδιωτικά έργα όπως το Marina Tower και το διυλιστήριο που υπέγραψε για την Ecomar στα Εμιράτα (εταιρεία συμφερόντων των Μπάκου και Καϋμενάκη, εκ των βασικών μετόχων της Ιντρακάτ)».

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός εκτέλεσης έργου ανέρχεται στα 350 εκατ. για το πρώτο (επιμερίζεται σε Ιντρακάτ και Bouygues που συμμετέχουν με 40-60 στην κοινοπραξία) και στα 357 για το δεύτερο. Η Ιντρακάτ έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος για το ΣΔΙΤ «Εστίες Πανεπιστημίου Κρήτης» με προϋπολογισμό 205,9 εκατ. ευρώ καθώς και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού με προϋπολογισμό 72 εκατ. ευρώ, όπου εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης. Μαζί με την Άκτωρ το ανεκτέλεστο των κατασκευών θα ανέλθει στα 4,9 δισ. ευρώ, ωστόσο όπως τόνισε ο κύριος Εξάρχου απαιτούνται υποδομές, μηχανήματα και ανάπτυξη που θα ενισχύσουν την δυνατότητα εκτέλεσης των συγκεκριμένων έργων. Προανήγγειλε ότι το ανεκτέλεστο αυτό θα αυξηθεί και στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω. «Είμαστε από τους λίγους ομίλους που έχουν και την πραγματική δυνατότητα να το φέρουν εις πέρας», συμπλήρωσε.

Από στοιχεία που παρέθεσε ο CEO της Ιντρακάτ, προκύπτει ότι ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πριν από ένα χρόνο ήταν 142 εκατ. ευρώ, σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 345 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα ίδια κεφάλαια από 80,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 169 εκατ. ευρώ (κατ’ εκτίμηση). Το ανεκτέλεστο της Ιντρακάτ είναι 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ στο εξάμηνο του 2023. Η στρατηγική της Ιντρακάτ επικεντρώνεται σε πέντε επιχειρηματικούς πυλώνες. Ο λόγος για τις κατασκευές, τα έργα περιβάλλοντος-τεχνολογίας, τα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, τα έργα ΑΠΕ με χαρτοφυλάκιο 2,6 GW και τοποθέτηση σε αιολικά, φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην ανάπτυξη ακινήτων σε προορισμούς υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στο πλαίσιο των κινήσεων αναδιάρθρωσης που υλοποιήθηκαν, έγινε αξιολόγηση του προσωπικού της Ιντρακάτ, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 560 άτομα από 500 πέρυσι που ανέλαβε η νέα διοίκηση, ενώ σε αυτό θα προστεθούν τα 2.800 άτομα του προσωπικού της Άκτωρ. Σε ό,τι αφορά στο ότι έργα που έχει αναλάβει η Άκτωρ έχουν διακοπεί, ο κ. Εξάρχου σημείωσε με νόημα ότι αυτό που χρειάζεται η Άκτωρ είναι η αλλαγή διοίκησης και εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς την δυνατότητά της να εκτελέσει τα έργα αυτά. Εξέφρασε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι πιθανότατα έως και τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δώσει την έγκρισή της στην εξαγορά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build