Με στόχο να διατηρεί σταθερά το ανεκτέλεστο μεταξύ 5 έως και 7 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια στον κλάδο κατασκευών κινείται ο όμιλος Ιντρακάτ, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Επιδίωξη της Ιντρακάτ είναι να στηρίξει τις δύο υπό ανάπτυξη δραστηριότητες στις οποίες ποντάρει για το μέλλον ο όμιλος, αυτές των ΑΠΕ (μετά και τη συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2023) αλλά και τον τομέα των παραχωρήσεων, όπου μία εξ αυτών θα μπορούσε να αφορά στον ΒΟΑΚ.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Εξάρχου, στόχος είναι ο κύκλος εργασιών του ομίλου να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ το 2026 από 412 εκατ. ευρώ που ήταν το 2023, καταγράφοντας ενοποιημένο μεικτό κέρδος 10% την ίδια χρονιά από 9,8% που είναι σήμερα. Σε ό,τι αφορά στο ενοποιημένο περιθώριο EBITDA, αναμένεται να διαμορφωθεί το 2026 στο 7,5%, έναντι 3,8% που ήταν στο τέλος του 2023. Σημειώνεται, ότι η κατασκευή έργων ισχύος 1,7 GW για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από πλευράς Ιντρακάτ, αναμένεται ότι θα προσθέσει ανεκτέλεστο 1 δισ. ευρώ για τον κλάδο κατασκευής.
Στο κάδρο εξαγορές
«Επιπλέον, μας ενδιαφέρουν ειδικές περιπτώσεις εταιρειών προς εξαγορά, οι οποίες έχουν εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου εάν τις εξαγοράσουμε διασφαλίζουμε τον εξοπλισμό αυτόν που, υπό άλλες συνθήκες, θα χρειαζόταν δύο χρόνια για να εισαχθεί από το εξωτερικό. Το βάρος των εξαγορών μας θα δοθεί σε παραχωρήσεις και ΑΠΕ», ανέφερε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο κ. Εξάρχου. Θα θυμίσουμε, ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου Ιντρακάτ μετά την απόκτηση της Άκτωρ ήταν 412 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023 με μεικτό κέρδος 40 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 122% σε ετήσια βάση.
Επίσης, το EBITDA ήταν 16 εκατ. ευρώ από -3 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και τα κέρδη μετά από φόρους 3 εκατ. ευρώ με επιστροφή από τα -24 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το ανεκτέλεστο του ομίλου ανέρχεται στα 4,9 δισ. ευρώ με αύξηση κατά 270% σε ετήσια βάση. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 125 εκατ. ευρώ με αύξηση 394% σε ετήσια βάση, τα ίδια κεφάλαια στα 162 εκατ. ευρώ με αύξηση 168% σε ετήσια βάση και ο καθαρός δανεισμός στα 123 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 3%. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυτή τη στιγμή είναι 800 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Ιντρακάτ διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του 370 έργα προς εκτέλεση, από 59 που είχε στη διάρκεια του 2022.
Αναφορικά με την απόκτηση της Άκτωρ, ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι ήταν μία κίνηση απολύτως αναγκαία για την απόκτηση μεγέθους από πλευράς Ιντρακάτ, κίνηση η οποία έφερε ένα σοκ. «Πολλοί ξεβολεύτηκαν. Δεν γινόταν διαφορετικά. Στόχος να καταφέρουμε να εντάξουμε τον Άκτωρα ομαλά. Ήταν αναγκαίο να ξυπνήσουμε το θηρίο και να αρχίσουν και πάλι να λειτουργούν τα εργοτάξια που είχαν σταματήσει. Το έργο του μετρό στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παραδίδεται τον Νοέμβριο και το Πάτρα-Πύργος αποτελούν δύο τέτοια παραδείγματα», είπε ο κ. Εξάρχου.
Ο στόχος της Ρουμανίας
Στόχος είναι και η ανάπτυξη στη Ρουμανία, η οποία παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. «Η Ρουμανία είναι η πλέον αναπτυσσόμενη χώρα και αυτή που χρειάζεται να αποκτήσει υποδομές που δεν έχει. Επομένως, είναι λογικό να θέλουμε να διατηρήσουμε την παρουσία μας εκεί. Μας ενδιαφέρει το οδικό έργο που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Κωστάντζα αλλά και η παραχώρηση του λιμανιού της Κωνστάντζας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Εξάρχου. «Ως όμιλος, θέλουμε να έχουμε προστατευμένα ταμειακά διαθέσιμα ούτως ώστε να είμαστε εδώ για πολλά χρόνια ακόμα. Δεν ήρθαμε να αποκτήσουμε κεφαλαιοποιήσεις στο Χρηματιστήριο και να φύγουμε. Σε εμάς κανείς μέτοχος δεν θα βρει ευκαιριακή δυνατότητα να βγάλει χρήματα. Είμαστε εδώ για να επενδύσουμε στο μέλλον. Όσοι επενδύουν στην Ιντρακάτ, επενδύουν στην προοπτική του μέλλοντος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Εξάρχου.