Την άποψή του ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εμπλουτίζοντας και διευρύνοντας τις πλουτοπαραγωγικές της δυνατότητες ώστε να προσαρμοστεί στην περίοδο που θα ξεκινήσει μετά τη λήξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας σε συζήτηση για την Ελλάδα 10 χρόνια μετά στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, η Ελλάδα κατάφερε να διασωθεί από την χρεοκοπία, όμως εκκρεμούν πολλά ακόμη να γίνουν προτού η χώρα μετασχηματιστεί σε μία πιο ανεπτυγμένη οικονομία, δίνοντας ως παράδειγμα την εξάρτηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας από τον τουρισμό και την κατανάλωση. Σχολίασε επιπρόσθετα ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ισχυρές βάσεις για μία πιο ισχυρή οικονομία και να κινηθεί αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή, στοχεύοντας σε μία οικονομία που θα εξάγει, παράγοντας πλούτο και αξία.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει αυτός ο στόχος εθνικός και να τηρηθεί με πνεύμα ενότητας από όλες τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και να διαφυλαχθεί η πρόοδος που συντελέστηκε κατά την προηγούμενη δεκαετία, η οποία ήταν αποτέλεσμα μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού, συμπληρώνοντας ότι, όπως έδειξε και το προηγούμενο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, διεθνή γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν αναπάντεχες αναταραχές στην οικονομία.

Ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα
Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό του ομίλου Intrakat για την εποχή μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς, όπως υπογράμμισε, μπορεί σήμερα να ζούμε την κορύφωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο λόγω του μεγάλου ανεκτέλεστου, ωστόσο στο εγγύς μέλλον τα παραδοσιακά δημόσια έργα θα εκλείψουν. Έτσι, σκοπός του ομίλου είναι να προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό το ενδεχόμενο, στοχεύοντας στην ανάληψη έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων σε Ελλάδα και Ρουμανία, στην οποία ο όμιλος επιδιώκει την ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίησή του, καθώς πρόκειται για μία χώρα με τεράστιες ανάγκες σε υποδομές, αλλά και διασφαλισμένους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με σημαντική γεωπολιτική αξία που μπορεί να διασφαλίσει στο μέλλον το έργο που θα λείπει πια από την Ελλάδα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Ρουμανίας, όπως παρατήρησε, είναι ότι θα αποτελέσει «γέφυρα» και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όταν ο πόλεμος τελειώσει, κάτι που αποτελεί ζήτημα κορυφαίας σημασίας για όλους Παράλληλα, η Intrakat ισχυροποιεί τη θέση της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με τον όμιλο της ΔΕΗ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος έως 2,7 GW, με δυνητική επένδυση αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.