Ως ορόσημο χαρακτηρίστηκε το 2022 από τον Αλέξανδρο Εξάρχου, μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος τον Ιούλιο της νέας χρονιάς, ενώ στάθηκε στην προοπτική του 2023, εκτιμώντας ότι εκτός από break even μπορεί φέτος να υπάρξει και κερδοφορία μετά τις δύο διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις των ετών 2021 και 2022. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην ενσωμάτωση της Άκτωρ στον όμιλο, όπου δημιουργεί της προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί ο νέος όμιλος στο εξαιρετικά υψηλό ανεκτέλεστο που δημιουργείται μέσα από τη συγκεκριμένη εξαγορά.
Πάει για break – even
Ως προς το ότι η εταιρεία παρουσιάζει συνεχείς ζημιές σε επίπεδο αποτελεσμάτων τα έτη 2021 και 2022, ο διευθύνων σύμβουλος της, σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει break even και ίσως κερδοφορία το 2023. Απέδωσε το ενδεχόμενο αυτό στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Ιντρακάτ, που εμφανίζεται ουσιωδώς κερδοφόρο, όπως σημείωσε. «Διασφαλίζοντας θετικό cash flow και κερδοφορία των έργων σε επίπεδο PNL, είμαστε αισιόδοξοι ότι η λειτουργική κερδοφορία που παρουσιάστηκε στο β’ εξάμηνο του 2022 θα συνεχιστεί το 2023 και το 2024».
Στη διάρκεια του 2022 υπεγράφησαν νέες συμβάσεις ύψους 472,2 εκατ. ευρώ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2023 έως σήμερα έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 364,7 εκατ. ευρώ. Στα έργα που διεκδικεί η Ιντρακάτ είναι το ΣΔΙΤ για τη «Στέγαση των Υπηρεσιών Γενικής Γραμματείας Υποδομών» όπου συμμετέχει με 50% σε κοινοπραξία με τη Redex Αποτελεί τη μοναδική κοινοπραξία η οποία υπέβαλε προσφορά για το έργο αυτό, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
Τα έργα και οι παραχωρήσεις που διεκδικεί
Επίσης, συμμετέχει στο έργο για την «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος (Α’ Φάση) για την απόκτηση μετοχών του «Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε.» του οποίου δημοπρατούσα αρχή είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, συμμετέχει σε κοινοπραξία στον εν λόγω διαγωνισμό με ποσοστό 51%. Στα έργα ενδιαφέροντος είναι και η παραχώρηση της Αττικής Οδού του οποίου δημοπρατούσα αρχή είναι επίσης το ΤΑΙΠΕΔ. Έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στο ΤΑΙΠΕΔ για την έγκριση της προσχώρησης της σε ήδη προεπιλεγμένο σχήμα, με ποσοστό 30%. Σε επίπεδο περιουσιακών στοιχείων real estate διαθέτει το Xenodocheio Milοs 5 απτέρων και το εστιατόριο Milos στην οδό Κολοκοτρώνη στο Σύνταγμα, το συγκρότημα Ippokratous Offices στο κέντρο της Αθήνας, όπου πρόσφατα προχώρησε σε ολοκλήρωση ανακατασκευής του εννεαόροφου κτιρίου σε σύγχρονα πράσινα γραφεία, συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ..
Επιπλέον, προχώρησε μέσω θυγατρικής, στην απόκτηση τεσσάρων οικοπέδων στην Άνω Μερά Μυκόνου για την ανάπτυξη κατοικιών προσωπικού 250 κλινών.
Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία. Τον Οκτώβριο 2022 προχώρησε στην απόκτηση ξενοδοχειακού καταλύματος 17 δωμάτιων στην Χώρα Μυκόνου με σκοπό την ανακαίνιση του και την μετατροπή του σε luxury boutique hotel, έναντι ποσού 10,6 εκατ. ευρώ. Στις κατασκευές σκοπεύει να αξιοποιήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, με σκοπό τη συμμετοχή σε έργα υποδομών ύψους 43 δισ. ευρώ για την χρονική περίοδο 2020-2030.
Ανεκτέλεστο 1,3 δισ. ευρώ
Το ανεκτέλεστο στο τέλος του 2022 ήταν στα επίπεδα του 1,3 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 225 εκατ. ευρώ από 214,84 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημίες ήταν 23,63 εκατ. ευρώ από ζημίες 22,58 εκατομμύρια ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στα τέλη της χρήσης 2022 περιλαμβάνει βραχυπροθέσμα δάνεια 81,4 εκατ. ευρώ, μακροπρόθεσμα δάνεια ποσού 71,4 εκατ. ευρώ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 υπήρξε μία σημαντική λειτουργική κερδοφορία που αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς. Τα κύρια γεγονότα του τελευταίου διαστήματος είναι η ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ, η υπογραφή των δύο έργων και ειδικότερα του ΣΔΙΤ Καλαμάτα – Πύλος προϋπολογισμού 239 εκατ. ευρώ και το ΣΔΙΤ για τον ΒΟΑΚ καθώς και η πρόσφατη υπογραφή του Marina Tower με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και συμμετοχή με 40% στην κοινοπραξία με τη Bougues. Επίσης η Ιντρακάτ είναι ανάδοχος στο ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών της Κρήτης με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build