Τη σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Βελτίωση 9ης Εθνικής Οδού (Τμήμα παράκαμψη Γιάλοβα ΠΕ Μεσσηνίας)» συνυπέγραψαν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ανάδοχος εταιρεία, η Intrakat. Η τελετή της υπογραφής του εργολαβικού συμφωνητικού πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου, του Βουλευτή Μεσσηνία της Νέας Δημοκρατίας, Περικλή Μαντά και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού. Από πλευράς Intrakat, το «παρών» έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Intrakat, Αναστάσιος Αρανίτης, που ήταν εξάλλου και εκείνος που υπέγραψε τη σύμβαση εκπροσωπώντας την εταιρεία.

Τα χαρακτηριστικά του έργου
Το project, το οποίο βαίνει πλέον προς υλοποίηση, είναι προϋπολογισμού 37,5 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η υλοποίησή του θα διαρκέσει 24 μήνες. Αποσκοπεί, δε, στην αναβάθμιση του συγκεκριμένου τμήματος του οδικού άξονα «Κυπαρισσία-Φιλιατρά-Πύλος» μέσω της βελτίωσης των γεωμετρικών του χαρακτηριστικών. Προσδοκία των αρμοδίων, είναι ότι η αναβάθμιση αυτή θα προσφέρει ασφάλεια και άνεση στους χρήστες, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στη μείωση των ατυχημάτων και στην αποσυμφόρηση της περιοχής. Επιπλέον, η αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού δικτύου αναμένεται και ότι θα βελτιώσει την προσπελασιμότητα της Μεσσηνίας και θα συμβάλλει περαιτέρω στην τουριστική της ανάπτυξη.

Ειδικότερα, το έργο θα εκτελεστεί στον Δήμο Πύλου-Νέστορος και περιλαμβάνει τη βελτίωση τμήματος μήκους 3,5 χιλιομέτρων της υφιστάμενης 9ης Εθνικής Οδού και την κατασκευή νέου τμήματος μήκους 4,2 χιλιομέτρων για την παράκαμψη του οικισμού της Γιάλοβας.
Στο πλαίσιο της εργολαβίας, εξάλλου, θα κατασκευαστούν σημαντικά συνοδά έργα, όπως ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι, cut and cover, τεχνικά έργα γεφύρωσης ρεμάτων, διαβάσεις, ηλεκτροφωτισμός, άνω διάβαση υφιστάμενης οδού, διευθέτηση απορροής ομβρίων υδάτων, κ.ά.
Σημειώνεται, τέλος, πως η σύμβαση περιλαμβάνει προαίρεση για συμπληρωματικά έργα, ένα δικαίωμα που θα μπορεί να ασκηθεί εντός 18 μηνών και θα αφορά, μεταξύ άλλων, σε ισόπεδο κόμβο και παράπλευρο οδικό δίκτυο, κάθετες οδούς και διευθέτηση χειμάρρων.