Σε διαδικασία αξιοποίησης και με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση με υφιστάμενους μισθωτές βρίσκεται αυτή την περίοδο ο όμιλος Intracom Holdings και ειδικότερα η θυγατρική του ομίλου και νεοσυσταθείσα εταιρεία Intracom Properties. Στο πλάνο είναι να επαναδιαπραγματευτεί το μίσθωμα στα καταστήματα της οδού Ερμού 47 και 44 όπου διατίθενται στις Zara και Adidas αντίστοιχα, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς. Τα συγκεκριμένα ακίνητα θυμίζουμε ότι ανήκαν στην Κλουκίνας-Λάππας-Mothercare και μέσω της εξαγοράς του 74,2% της συγκεκριμένης εταιρείας από τον όμιλο Intracom, το σύνολο του χαρτοφυλακίου της ΚΛΜ περιέρχεται στην ιδιοκτησία της Intracom Properties. Η Intracom Properties, νεοσυσταθείσα εταιρεία του κλάδου ακινήτων ήταν μία φυσική συνέχεια των δραστηριοτήτων του ομίλου μετά την πώληση των θυγατρικών της Intracom Holdings το τελευταίο διάστημα όπως για παράδειγμα η Intrasoft International, η Ιντρακάτ, η Intracom Defence.

Έτσι, τα ακίνητα που στέγαζαν τις θυγατρικές του ομίλου Intracom άρχισαν να μετατρέπονται σε επενδυτικά ακίνητα με μισθωτές τρίτους και ναυαρχίδα το ακίνητο της Παιανίας όπου βρίσκονται τα κεντρικά του ομίλου. Κατ’ επέκταση συγκεντρώθηκαν σε μία εταιρεία στην οποία ανήκουν το κτίριο στη συμβολή των οδών Αδριανείου και Παπαδά, το οποίο είναι μισθωμένο στη Vodafone, όροφοι γραφείων στην λεωφόρο Κηφισίας 64 ιδιοχρησιμοποιούμενοι αλλά και μισθωμένοι. Τα ακίνητα είχαν αποτίμηση 63 εκατ. ευρώ και επιφάνεια 40.000 τ.μ. και λαμβάνουν εισόδημα 3,6 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με την προσθήκη των ακινήτων της Κλουκίνας – Λάππας τα ακίνητα της Intracom Properties έχουν αξία 113 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η αξία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Η συνολική διαθέσιμη επιφάνεια ανέρχεται στα 60.000 τ.μ..

Η περίπτωση της Κέκροψ
Ιδιοκτησίας του ομίλου Intracom είναι και το 34,34% στην Κέκροψ, η οποία ωστόσο έχει εμπλακεί σε σειρά δικαστικών αντεγκλήσεων τα τελευταία χρόνια, διεκδικώντας εκτάσεις στο Παλαιό Ψυχικό. Η Κέκροψ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το 2022 εκδόθηκε η απόφαση όπου δεν αναγνωρίστηκε ως ιδιοκτήτης της εκτός σχεδίου έκτασης του λατομείου στο Παλαιό ψυχικό. Αντιθέτως, εντάχθηκαν στην ιδιοκτησία της τα εντός σχεδίου ακίνητα που δεν διατηρούν νομικές ή πολεοδομικές δεσμεύσεις άλλης μορφής.

Η περιουσία της αυτή τη στιγμή εκτός των 13 στρεμμάτων που επανήλθαν με απόφαση του Αρείου Πάγου στην κατοχή της, περιλαμβάνει και ακίνητα υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης από το 1988, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες από τρίτους και εν προκειμένου από το δήμο του Ψυχικού, για δέσμευση των ακινήτων αυτών είτε μέσω διεκδίκησης της ιδιοκτησίας, είτε με κινήσεις κατά την επανένταξης στο σχέδιο πόλης. Στελέχη της Intracom Properties αναφέρουν ότι στην προκειμένη περίπτωση υφίσταται ζήτημα πραγματικής ιδιοκτησίας καθότι στο Κτηματολόγιο τα ακίνητα αποδίδονται στην Κέκροψ. Σημειώνεται ότι τα δεσμευμένα οικόπεδα είναι επιφάνειας 10 στρεμμάτων και έχουν αξία περίπου 20 εκατ. ευρώ και όσα έλαβε πίσω αντιστοιχούν σε περίπου 20 εκατ. ευρώ σε αξία γης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build