Τα κτίρια μιλούν μέσω δεδομένων και η γλώσσα για να κατανοήσουμε τη λειτουργία τους είναι η PropTech, και είναι ο μονόδρομος για αυτό. H PropTech, συντομογραφία της τεχνολογίας ακινήτων Property Technology, αναφέρεται στη χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών που σχετίζονται με τη διαχείριση ακινήτων και εγκαταστάσεων, προσφέροντας περισσότερη αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας ακινήτων. H PropTech ωστόσο, είναι πολύ περισσότερο από μια τεχνολογία. Πρόκειται για ένα Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Δεδομένων Ακινήτων για κάθε λειτουργία και στάδιο συντήρησης των κτιρίων μέσω της αλληλεπίδρασης των τεχνολογιών ΑΙ, ΙοΤ, Smart Home, Smart Building, ConTech, Co-working Tech, 3D, AR, VR, PropFinTech κλπ.

Αυτό είναι το Rationale του Συνεδρίου PropTech Conference – Digitalizing Real Estate, που θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου 2023.
Ακολουθεί συνέντευξη στη Στέλλα Τσαρτσαρά, παραγωγό του Συνεδρίου, με τους Managing Partners της The Proptech Connection, Ivo van Breukelen (με έδρα το Σικάγο) και Stephen Macdonald (με έδρα το Σίδνεϊ), που μαζί με την ομάδα τους και πέντε παγκόσμια γραφεία θεωρούνται ένας από τους λίγους ειδικούς στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο της Proptech. Ο Stephen έχει διατελέσει ηγετικούς ρόλους σε Funds Cleantech + Proptech VC σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και την Ευρώπη. O Ivo είναι κορυφαίος ειδικός στην τεχνολογία ακινήτων και ηγείται στη The Proptech Connection της λειτουργίας του εκτεταμένου παγκόσμιου δικτύου υπευθύνων λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του Real Estate and Investment.

Ivo, εξήγησέ μας για την PropTech σε RE και κατασκευαστικό κλάδο.
«Αρχικά πολλές επενδύσεις έγιναν σε επίπεδο διαχείρισης ενέργειας μέσω υβριδικών πλατφορμών. Έχουμε δει αυτή τη στρατηγική βελτιστοποίησης ενέργειας να αρχίζει να γίνεται πιο mainstream και να ενσωματώνεται ως BAU και αυτές οι τεχνολογικές προσφορές να μετακινούνται σε πιο αυτοματοποιημένα συστήματα (BMS). Η πανταχού παρουσία των αισθητήρων επιτρέπει στην ψηφιακή μετάβαση του Real Estate να εξελίσσεται κάτι που οδήγησε στο να δημιουργούνται πολλές πλατφόρμες ενδιάμεσου λογισμικού επιτρέποντας έτσι στον ευρύτερο κτιριακό χώρο, να ενσωματώσει as aggregator λειτουργίες και ανάγκες των ιδιοκτητών, διαχειριστών και χρηστών του κτιρίου ως Asset.

Και αυτό κάνει την PropTech τόσο μοναδική όσο και αναγκαία σε μια εποχή που το RE χρειάζεται όλη τη προστιθέμενη αξία και διαφοροποίηση που μπορεί να αξιοποιήσει για την βελτιστοποίηση της προσφοράς και του brand του χαρτοφυλακίου κάθε εταιρείας. Βλέπουμε μια μεγάλη άνοδο κυρίως από τους TechBuyers (REITs + Fortune 500s) που αναζητούν την επίλυση εμπορικών προβλημάτων με την προσφορά μας «Innovation-as-a-Service (IAAS)». Αυτή η διαφοροποιημένη προσέγγιση υποστηρίζεται και από τον Stephen, ο οποίος δηλώνει ότι «η PropTech δεν είναι ομοιογενής, είναι πολύ συγκεκριμένη για την αγορά και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον οικονομικό κύκλο της χώρας ή της περιοχής. Πρέπει να είστε σε θέση να κατανοήσετε πώς αλληλεπιδρά η τοπική οικονομία με την ακίνητη περιουσία για να έχετε μια αιτιολογημένη άποψη για το πώς θα αναπτυχθεί ο κλάδος και τις παγκόσμιες προοπτικές του».

Τι κάνει την The Proptech Connection τόσο ξεχωριστή στην αγορά Proptech?
Ivo: «Η The Proptech Connection είναι μια στρατηγική συμβουλευτική εταιρεία Proptech που ειδικεύεται στο να βοηθά τους TechBuyers να εφαρμόσουν την ψηφιακή τους στρατηγική δίνοντας τη δυνατότητα στους αγοραστές τεχνολογίας να προμηθεύονται προσαρμοσμένες λύσεις Proptech μέσα στον ολοένα και πιο συμφορημένο χώρο της Proptech, σε παγκόσμιο επίπεδο και προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες τους». Stephen: «Το υπόβαθρό μας είναι στα επιχειρηματικά κεφάλαια και τα ακίνητα. Προσωπικά, έχω πάρει συνεντεύξεις με περισσότερους από 2.000 ιδρυτές είτε στην Cleantech είτε στην Proptech και ενσωμάτωσα μερικούς τεχνικούς ενώ εργάζομαι σε ένα σημαντικό REIT. Επομένως, η ικανότητά μας να κατανοούμε τα προβλήματα των πελατών μας είναι βασική».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build