«Όλα τα έργα έχουν ιδιαιτερότητες και απαιτούν εστίαση, προσοχή, σεβασμό στην εκτίμηση και τα χρήματα του πελάτη που σε εμπιστεύτηκε», επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της REDEPLAN.

Κύριε Μπαλτά, εκπροσωπείτε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών Project Management και Τεχνικού Συμβούλου με πανελλαδική αναφορά. Γιατί επιλέγετε να προβάλετε τις δραστηριότητες της εταιρείας μέσα από ένα τεύχος ειδικά αφιερωμένο στην ανάπτυξη της Κρήτης;

Είναι πολύ εύκολο να σας το εξηγήσω αυτό. Ξεκινάμε από το γεγονός ότι είμαι γέννημα-θρέμμα του νησιού, γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Άγιο Νικόλαο. Ωστόσο, ο λόγος που ερμηνεύει απολύτως την απόφασή μας είναι ότι η Κρήτη έχει τιμήσει και εμπιστευτεί τη REDEPLAN σε πλείστα όσα επαγγελματικά ζητήματα. Και εμείς, με τη σειρά μας, έχουμε συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην εξέλιξη σπουδαίων έργων άμεσα συνδεδεμένων, τόσο με την ανάπτυξή της, όσο και με τον πολιτισμό και την παιδεία της.

Δηλαδή;

Όπως εύστοχα σημειώσατε, είμαστε μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών Project Management και Τεχνικού Συμβούλου και παρέχουμε υπηρεσίες οργάνωσης και διοίκησης για μια ευρύτατη γκάμα έργων και δραστηριοτήτων, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Πελάτες μας είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που υλοποιούν μεγάλα έργα υποδομής ή έχουν ανάγκες συμβουλευτικών υπηρεσιών επιχειρησιακού σχεδιασμού, παραγωγής τεχνικών και οικονομικών μελετών ή άλλες ανάγκες λειτουργικής και περιβαλλοντικής αξιολόγησης και αδειοδότησης επαγγελματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Εκπονούμε μελέτες για την ίδρυση Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων και υποστηρίζουμε την οργάνωση και τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. «Παιδί» μας είναι η RE-BATTERY, με τεράστια ανάπτυξη από την ίδρυσή της το 2011 και τώρα μελετάμε την ίδρυση Συστημάτων για τα γεωργικά πλαστικά, τα αποσυρόμενα οικιακά φάρμακα, τα στρώματα ύπνου, μεταξύ πολλών άλλων.

Η αγορά των ακινήτων διακρίνει την εταιρεία μας για τις σημαντικές δεξιότητες που έχουμε στο πεδίο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Εκπονούμε ειδικές χωροταξικές και πολεοδομικές μελέτες και σχέδια και δίνουμε χρήσεις γης και όρους δόμησης σε ακίνητα επενδυτικού προορισμού, πολλαπλασιάζοντας τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους και βεβαίως την οικονομική τους αξία. Έργο μας είναι η απόλυτα επιτυχημένη προσπάθεια ωρίμανσης ενός πολύ μεγάλου ακινήτου στο «Τσιφλίκι» της Ελούντας, το οποίο παραλάβαμε ως βοσκότοπο μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο και το μετασχηματίσαμε σε ακίνητο μεγάλης αξίας, εντός ΠΕΡΠΟ, έτοιμο και υπερώριμο να δεχτεί μεγάλη τουριστική επένδυση, όπως ακριβώς είχαμε σχεδιάσει από την πρώτη μέρα που το αναλάβαμε.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο φάσμα υπηρεσιών Project Management. Σωστά;

Ναι, πράγματι. Και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η μεθοδολογία και τα εργαλεία διοίκησης και οργάνωσης που χρησιμοποιούμε είναι κοινά, ανεξαρτήτως του περιεχομένου του έργου ή της δράσης που καλείσαι κάθε φορά να σχεδιάσεις, να οργανώσεις, να διοικήσεις, να επιβλέψεις, με σκοπό την εμπρόθεσμη, οικονομική και άριστη ποιοτικά υλοποίησή του. Για παράδειγμα, ένα έργο για το οποίο είμαστε περήφανοι, μιας και μιλάμε για την Κρήτη, είναι το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου. Ένα έργο υποδομών πολιτισμού, με προδιαγραφές όπερας, σπάνιας δυσκολίας και με προϋπολογισμό 45 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση του οποίου εργαστήκαμε σκληρά επί 10 και πλέον χρόνια ως επικεφαλής Project Management μιας κοινοπραξίας πέντε σπουδαίων Μελετητικών Εταιρειών, με σημαντικό αποτύπωμα σε τεχνικά έργα στη χώρα. Αλλά είμαστε εξίσου περήφανοι για το γεγονός ότι εργαστήκαμε, για τέσσερα περίπου χρόνια, για την «Alex Pack» και φτιάξαμε πάνω από 10 μεγάλα πολυκαταστήματα της εταιρείας σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, ξεκινώντας από την αναζήτηση κατάλληλου οικοπέδου, την πρόσληψη και αξιολόγηση Μελετητικών Γραφείων και την παρακολούθηση των μελετών, την αδειοδότηση και, τέλος, τη διοίκηση και υλοποίηση της κατασκευής, με κορυφαίο έργο μας την εκ βάθρων ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του GIGA-MARKET, στο πρώην «ακίνητο Κοσκωτά» στην Παλλήνη. Το ίδιο έργο και με σημαντική επιτυχία υλοποιήσαμε με τη διοίκηση δεκάδων έργων ανάπτυξης εμπορικών καταστημάτων, για την ιστορική εταιρεία ρούχων «VARDAS», με κορυφαίο το πανέμορφο μεσοπολεμικό και διατηρητέο κτίριο στην οδό Βουκουρεστίου όπου σήμερα στεγάζεται η «Prada».

Πείτε μου ένα έργο το οποίο ξεχωρίζετε για τις δυσκολίες που συναντήσατε αλλά και για τις επιτυχίες που καταγράψατε.

ΒΙΟ.ΠΑ. Αγίου Νικολάου Κρήτης

Όλα τα έργα είναι δύσκολα αν θες να είσαι σοβαρός. Όλα τα έργα έχουν ιδιαιτερότητες και απαιτούν εστίαση, προσοχή, σεβασμό στην εκτίμηση και τα χρήματα του πελάτη που σε εμπιστεύτηκε. Για παράδειγμα, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο Project Management που ασκήσαμε για την κατασκευή ενός μεγάλου και σύνθετου κτιριακού συγκροτήματος, βιομηχανίας, γραφείων και αποθήκης, ιδιοκτησίας της εταιρείας «Πλαστικά Κρήτης» στο Kopatseni της Ρουμανίας. Αναλάβαμε να διοικήσουμε ένα έργο σε μια χώρα με άλλη κουλτούρα, άλλο κανονιστικό πλαίσιο, άλλες τεχνικές μεθοδολογίες, άλλα υλικά. Και καταφέραμε να το περαιώσουμε με 12 μηνιαίες επισκέψεις επιθεώρησης και ελέγχου, σε 12 μήνες, απολύτως εμπρόθεσμα, εντός του προσυμφωνημένου κόστους και με μείωση του συμβατικού εργολαβικού ανταλλάγματος κατά 4%, λόγω ποιοτικής αξιολόγησης του αποτελέσματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε αναδείχθηκε σε Πρότυπο Αναφοράς και Καλής Πρακτικής, σε ευρωπαϊκό συνέδριο του IPMA, με την υπόδειξη να υιοθετηθεί ως Πρότυπο Μοντέλο Διοίκησης Έργου από απόσταση.

Κύριε Μπαλτά, μήπως έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για Επιχειρηματικά Πάρκα;

Ναι, είναι το πεδίο για το οποίο αξίζει να αποδώσουμε στη REDEPLAN AE τον όρο «εθνικός πρωταγωνιστής». Με αποδείξεις και στοιχεία ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι καλύτεροι, αν όχι οι μόνοι, στην επικράτεια που υλοποιούμε έργα νέων Επιχειρηματικών Πάρκων. Από την πρώτη φάση της σύλληψης της ιδέας και της αναζήτησης και αξιολόγησης οικοπεδικών εκτάσεων μέχρι και τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση και την υλοποίηση των έργων υποδομής και την ολοκλήρωσή τους. Στη REDEPLAN έχουμε διαχειριστεί πάνω από 20 επενδυτικά σχέδια στην επικράτεια, σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, σχεδιασμού και υλοποίησης αυτών των επενδύσεων.

Η Κρήτη τι συμμετοχή έχει σε αυτό το έργο της REDEPLAN;

Εδώ στην Κρήτη, στον Άγιο Νικόλαο, πήραμε το βάπτισμα του πυρός κατασκευάζοντας το πρώτο μας έργο, το ΒΙΟ.ΠΑ. Αγίου Νικολάου σε έκταση 250 στρ. Ακολούθησε το Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων, με έκταση 550 στρ, 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης που υλοποιείται, με την αμέριστη στήριξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και συγχρηματοδοτήθηκε από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Jessica. Δυστυχώς η κρίση δημιούργησε ανάσχεση στην ταχύτητα ανάπτυξής τους αλλά νομίζω ότι έχουμε ήδη αρχίσει να βιώνουμε τη δεκαετία της ανθοφορίας τους. Και είμαστε περήφανοι για την ποιότητα και τη συνεισφορά αυτών των έργων στην κρητική οικονομία και το περιβάλλον, με την εξασφάλιση συμβατών χρήσεων γης που απουσιάζουν δραματικά από την Κρήτη, απομειώνοντας δραστικά ευκαιρίες και κίνητρα για παλιές και νέες επιχειρήσεις.

(Πάνω) Άποψη του ΒΙΟ.ΠΑ. Αγίου Νικολάου. (Κάτω) Spinalonga Green Resort-Villas

Στο ίδιο πλαίσιο προσδοκώ ένα άλλο μας έργο, το Επιχειρηματικό Πάρκο Ιεράπετρας να τεθεί επιτέλους σε γραμμή υλοποίησης ως σημαντική επενδυτική ευκαιρία άξια προσοχής από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Για να τελειώσω με το Επιχειρηματικό Πάρκο Καστελλίου, ένα έργο που ωριμάσαμε σε σημαντικό βαθμό πριν από μερικά χρόνια, θύμα της κρίσης και αυτό, σημαντικό για την ιδιωτική οικονομία, στον νομό Ηρακλείου που στενάζει από έλλειψη επιχειρηματικής γης, 1.500 μ. από το νέο αεροδρόμιο, σε μια έκταση 500 στρ. κατά κανόνα δημοτική, και για το οποίο προσδοκώ άμεσα την αναβίωσή του ενόψει και της νέας στρατηγικής που κτίζεται για το λιμάνι του Ηρακλείου στον νέο χάρτη της αλυσίδας εφοδιασμού. Είναι όλα έργα ανάπτυξης που προγραμματίστηκαν στο «Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων στην Περιφέρεια Κρήτης», μια μελέτη που εκπονήθηκε από τη REDEPLAN το 2013, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση και προτροπή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, που πάντα έκανε τη διαφορά στη χώρα, προβλέποντας και προετοιμάζοντας τις εξελίξεις αρκετά νωρίς.

Κύριε Μπαλτά, η REDEPLAN έκλεισε ήδη 20 χρόνια ζωής;

Ναι, 20 χρόνια εταιρικής ζωής και 45 χρόνια ατομικής προσπάθειας για ανάπτυξη και δημιουργία με portfolio 3.000 και πλέον έργων. Και είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι η REDEPLAN περνάει πια σε μια νέα εποχή, αυτή της Ψηφιακής Μετάβασης και της Κυκλικής Οικονομίας. Υπό την Προεδρία του Σωκράτη Μπαλτά, και με τη στήριξη των στελεχών και των εργαζομένων της που κατεβάζουν τον μέσο όρο ηλικίας στα 35 χρόνια, ανοίγει τα φτερά της για νέες επιτυχίες και νέες κατακτήσεις. Με καινοτομία, κοινωνική ευαισθησία και εστίαση – σεβασμό στον πελάτη, χάριν του οποίου καλείται κάθε φορά να εργαστεί.