Στόχο για χαρτοφυλάκιο αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ έχει βάλει η Intercontinental International σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, με χρονικό ορίζοντα εκπλήρωσης του συγκεκριμένου σχεδιασμού εντός των επόμενων 24 μηνών κάτι που ανέφερε ο ίδιος στο πλαίσιο του 15ου Red Business Forum. Σύμφωνα με τον κύριο Κοντό οι επενδύσεις που έπονται στο προσεχές χρονικό διάστημα, θα κυμανθούν μεταξύ 40 έως και 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται αυτή την περίοδο και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε χρονικό ορίζοντα των επόμενων δώδεκα μηνών. Θα θυμίσουμε ότι η αξία χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ στο τέλος του 2021 ήταν στα επίπεδα των 111,4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η αξία στο τέλος του 2020 ήταν χαμηλότερα από το κατώφλι των 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 92,3 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2021 ανήκαν συνολικά στον όμιλο 34 ακίνητα κυρίως καταστήματα και γραφεία συνολικής επιφάνειας 52.936 τ.μ. αυξημένα κατά 9.662,87 τ.μ. σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Κύριο εμπόδιο η νομική ωρίμανση των ακινήτων
Βασικό εμπόδιο στις επενδύσεις που σχετίζονται με την αγορά των ακινήτων, είναι σύμφωνα με τον κύριο Κοντό το γεγονός ότι τα περισσότερα ακίνητα δεν είναι ώριμα σε νομικό επίπεδο, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές καθυστερήσεις κάτι που εντάθηκε σημαντικά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Στο επίκεντρο ακίνητα με σταθερή και αξιόπιστη σχέση μίσθωσης
Mεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που στοχεύει η Intercontinental International είναι κυρίως τα εμπορικά ακίνητα, τα οποία ωστόσο θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν μία σταθερή και αξιόπιστη σχέση μίσθωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση αποτελούν τέσσερα ακίνητα που μισθώνει στον όμιλο Σκλαβενίτη. Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο από αυτά με επιφάνεια 2.500 τ.μ. βρίσκεται επί της λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι, το οποίο και απέκτησε τον περασμένο Ιούλιο.

Στο πλάνο είναι να γίνει αλλαγή χρήσης σε υπάρχοντα ακίνητα, προκειμένου η ΑΕΕΑΠ να δώσει νέα ζωή και προοπτικές στα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία. Αυτό για παράδειγμα θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα κτίριο που φιλοξενούσε κάποια στιγμή ένα υποκατάστημα τραπέζης, θα μπορούσε να μεταβληθεί σε ένα εμπορικό ακίνητο μετά τη λήξη της σχέσης μίσθωσης.
Μία ακόμα κατηγορία ακινήτων που εξετάζει η ICI είναι αυτή των κατοικιών φιλοξενίας προσωπικού, όπου μέχρι στιγμής δεν διατηρεί δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα και σκοπεύει μελλοντικά να αναπτύξει. Θα θυμίσουμε ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων στοχεύει να κινηθεί και ένας παραδοσιακός παίκτης από τον κλάδο των κατασκευών, η Ιντρακάτ, η οποία έχει αποκτήσει ακίνητο στη Μύκονο και έχει στόχο να το αξιοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build