Στην αύξηση της παραγωγής μαρμάρου, προσθέτοντας τέσσερα νέα λατομεία στο δυναμικό της, προχωρά η Ικτίνος. Πρόκειται για μία κίνηση που θα την οδηγήσει από το κύκλο εργασιών του 2023 που ανήλθε στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ στα 32 εκατομμύρια ευρώ το 2024. Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Ιουλία Χαϊδά, στο δυναμικό της εταιρείας προστέθηκαν φέτος δύο νέα στη Δράμα για παραγωγή λευκού μαρμάρου καθώς και δύο ακόμη στη Λιβαδειά για την παραγωγή γκρι μαρμάρου καθώς και μπεζ.
Η επένδυση για τα τέσσερα νέα λατομεία ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2024 η εταιρεία υπολογίζει ιδιαίτερα στα έργα που εκτελεί στη Νέα Υόρκη (Αστόρια) με μάρμαρα Νέστου καθώς και σε ένα ακόμα που υλοποιεί στο Μεξικό, με την κατασκευή νέας ξενοδοχειακής μονάδας. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αύξησε τα έσοδά της κατά 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζει την ίδια στιγμή η ελληνική αγορά στον τομέα του μαρμάρου, όπως ανέφερε η επικεφαλής της Ικτίνος. Η εταιρεία της ωστόσο παραμένει επικεντρωμένη στις εξαγωγές. Πρόσθεσε πάντως ότι ήδη υπάρχουν προσεγγίσεις για το έργο του Ελληνικού, προκειμένου να διαθέσει προϊόν της στο μεικτό project του καζίνο και του ξενοδοχείου που κατασκευάζουν οι Hard Rock International με την Τέρνα.
Τα δεδομένα της κίνησης στην Κίνα, οι προοπτικές της Ινδίας
Υποτονική συνεχίζει να είναι η κίνηση στην Κίνα στον τομέα των εξαγωγών, η οποία παραμένει η κύρια αγορά δραστηριοποίησης για την Ικτίνος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από 65% που ήταν το μερίδιο της Κίνας στις πωλήσεις της εταιρείας προ διετίας, πλέον έχει κατέλθει σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 35% του κύκλου εργασιών της η δραστηριότητα στην εν λόγω χώρα. Αγορά με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια είναι και αυτή της Ινδίας. Η Ινδία αποφέρει περίπου το 5% του κύκλου εργασιών (περίπου 1 εκατ. ευρώ) της Ικτίνος και ως αγορά εκτιμάται ότι μπορεί να διπλασιάσει τα μεγέθη της το 2024 σε επίπεδο απόδοσης επί του συνόλου των πωλήσεων της εταιρείας μαρμάρου. Στη συγκεκριμένη χώρα, η Ικτίνος συμμετείχε σε δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Marriott (σε Νέο Δελχί και Καλκούτα). Ωστόσο, όπως επισήμανε η κ. Χαϊδά, η Ινδία είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσει το μέγεθος της κινεζικής αγοράς, δεδομένου ως χώρα έχει δική της παραγωγή μαρμάρου, ενώ στον αντίποδα οι Κινέζοι λειτουργούν και μιμητικά: βλέποντας πως κάποιος αγοράζει ποσότητες από μία συγκεκριμένη αγορά θα αγοράσουν και εκείνοι.
Σημαντική αγορά είναι και αυτή της Σαουδικής Αραβίας, που φέρνει το 10% του τζίρου της Ικτίνος λόγω των πολλών και σημαντικών έργων αλλά και της προτίμησης των ντόπιων στη χρήση του μαρμάρου. Σημαντικό είναι το ζήτημα έλλειψης εργατοτεχνικού προσωπικού, σύμφωνα με την κ. Χαϊδά, ενώ οι μέσες αποδοχές για έναν μέσο εργατοτεχνίτη είναι 1.600 ευρώ κατά μ.ό. και ένα εξειδικευμένος λατόμος μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ μεικτά. «Στη Δράμα που έχει σημαντική ανεργία και παρά το γεγονός ότι το 35% του πληθυσμού της περιοχής εργάζεται στον κλάδο μαρμάρου, η δυσκολία είναι εξίσου σημαντική για την εύρεση προσωπικού», σημείωσε. Σε θεσμικό επίπεδο προέχει το θέμα των αδειοδοτήσεων λατομείων και η μείωση του χρόνου αδειοδότησης. «Αυτή τη στιγμή η χάραξη δρόμου αποτελεί ξεχωριστό έργο και όχι συνοδό έργο του λατομείου με αποτέλεσμα να απαιτούνται δύο διαφορετικές άδειες, μία για το λατομείο και μία για τον δρόμο που οδηγεί σε αυτό, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα καθυστέρησης».
Ένα ακόμα ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι σε παλιά λατομεία, συνήθως μικρού βεληνεκούς, έγιναν στο παρελθόν παρατυπίες και οι συγκεκριμένες εκτάσεις κηρύχθηκαν αναδασωτέες, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον η δυνατότητα αξιοποίησής τους. Ζήτημα αποτελεί η υποχρέωση αδειοδότησης επέκτασης υπόγειων λατομείων από το αρμόδιο δασαρχείο κάθε περιοχής, παρά το γεγονός ότι η εξόρυξη γίνεται υπόγεια και, όπως υποστήριξε η κ. Χαϊδά, η μορφή των εργασιών δεν βλάπτει το δάσος. Τέταρτο βασικό ζήτημα για τον κλάδο αποτελεί η συνένωση όμορων λατομείων, ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται ως ένα, ενιαίο λατομείο και όχι ως τέσσερα ξεχωριστά.