Στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ικτίνος βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η μείωση της έκθεσης από την Κίνα, η οποία είναι έντονα επηρεασμένη από την πανδημία αλλά και από τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Γι’ αυτό και η ελληνική εταιρεία μαρμάρου προχωράει στην αύξηση της διασποράς ως προς τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα η Ικτίνος βρίσκεται σε διεργασίες αναζήτησης νέων κοιτασμάτων, με ταυτόχρονες έρευνες που διεξάγει σε περισσότερες από 10 περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ιουλία Χαϊδά: Η Κίνα επηρεάζει έντονα τις επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών μαρμάρου
Όπως αναφέρει στο Build η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Ικτίνος, Ιουλία Χαϊδά, σκιαγραφώντας το τοπίο της αγοράς αυτή τη στιγμή και σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις αλλά και τα γεγονότα στην Κίνα, η οποία αποτελεί τον κύριο προορισμό ακατέργαστων όγκων ελληνικού μαρμάρου: «γενικά η αγορά της Κίνας από το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και ύστερα βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση».

Η επικεφαλής της Ικτίνος αναφέρει ότι η ύφεση που παρουσιάζεται επηρεάζει έντονα τόσο την δική της επιχείρηση όσο και συνολικά τις επιχειρήσεις εξόρυξης και κατεργασίας μαρμάρου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ποσοστό που αντιστοιχεί σε έως και το 60% της παραγωγής τους κατευθύνεται στην Κίνα. «Σε ό,τι αφορά τη δική μας εταιρεία έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το ποσοστό της έκθεσής μας στην Κίνα από το 60% σε περίπου 50% και καταβάλουμε προσπάθειες να κινηθούμε και φτάσουμε ακόμα και σε μικρότερο ποσοστό από αυτό.

Ωστόσο όταν μία αγορά απορροφά τόσο μεγάλες ποσότητες μαρμάρου, μόνο εύκολο δεν είναι να περιορίσει κανείς την έκθεσή του σε αυτήν. Παρόλ’ αυτά έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας στις πλάκες αλλά και στα επεξεργασμένα προϊόντα μαρμάρου, τα οποία δείχνουν μία καλύτερη εικόνα και ανοδικές τάσεις παγκοσμίως σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και τα Εμιράτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ικτίνος κατάφερε να αυξήσει κατά 40% τις πωλήσεις των πλακών και των επεξεργασμένων προϊόντων το 2021, ενώ με ανάλογους ρυθμούς κινούμαστε και το 2022».

Δεν αναμένεται εξομάλυνση στην Κίνα εντός του α’ εξαμήνου
H κυρία Χαϊδά προβλέπει ότι η κατάσταση στην Κίνα δεν αναμένεται να έχει εξομαλυνθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 και να ανοίξει και πάλι η συγκεκριμένη αγορά.
«Γι’ αυτό και ρίχνουμε το βάρος μας στις αγορές που σας προανέφερα (ΗΠΑ και Εμιράτα), στη Νοτιοανατολική Ασία και σε περιοχές που γίνονται μεγάλα έργα και υπάρχει σημαντική ζήτηση για κατεργασμένα προϊόντα».

Να σημειωθεί ότι η επένδυση που υλοποιεί η Ικτίνος με αντικείμενο την υπόγεια εξόρυξη κοιτασμάτων στην περιοχή του Βώλακα στη Δράμα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Βρισκόμαστε σε καλό σημείο. Αναμένουμε την έκδοση μίας ακόμα άδειας για να μπορέσουμε να επεκταθούμε και σε ένα ακόμα σημείο, όπου η έρευνα μας έχει δείξει ότι υπάρχει υλικό καλής ποιότητας», επισημαίνει η κυρία Χαϊδά. Σε εκκρεμότητα παραμένει προς το παρόν η διάθεση της έκτασης των 2.689 στρεμμάτων γης, στον όρμο Φανερωμένης στη Σητεία της Κρήτης με αντικείμενο την τουριστική της αξιοποίηση, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με εν δυνάμει επενδυτές.

Μείωση τζίρου, αύξηση κερδοφορίας το 2021
Η Ικτίνος σε επίπεδο πωλήσεων το 2021 κατέγραψε ελαφρά μείωση του κύκλου εργασιών της σε σύγκριση με το 2020, ωστόσο κατάφερε να αυξήσει την καθαρή της κερδοφορία.
Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της ήταν αυξημένος στα 20,5 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός ήταν 18,28 εκατ. ευρώ από 14,9 εκατ. ευρώ, ενώ 3,89 εκατ. ευρώ από τον μακροπρόθεσμο δανεισμό του 2021 είναι προς αποπληρωμή εντός της τρέχουσας οικονομικής χρήσης του 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build