Μειωμένες πωλήσεις και κερδοφορία κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η Ικτίνος, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή γενική συνέλευση της εισηγμένης. Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 7,4 εκατ. ευρώ, από 9,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μειωμένος κατά 19,5%, ενώ τα κέρδη EBITDA σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν στα 1,85 εκατ. ευρώ (από 3,3 εκατ. ευρώ), μειωμένα κατά 75%, και τα προ φόρων κέρδη στα 640 χιλ. ευρώ (έναντι 1,9 εκατ.), μειωμένα κατά 66%.

Όπως εξήγησε η διοίκηση της εταιρείας, αυτήν τη στιγμή καλείται να διαχειριστεί, εκτός από τα κατάλοιπα που άφησε η πανδημία, και την ενεργειακή κρίση, με τα κόστη πλέον είναι πολύ υψηλά και την προετοιμασία για την επόμενη μέρα ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η εύρεση των εναλλακτικών λύσεων και η κατάρτισή των business plans σχεδόν αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Ακόμη πιο δύσκολη για το εμπόριο και τις ελληνικές εξαγωγές κάνουν την κατάσταση οι υψηλές τιμές σε βασικά αγαθά και η έλλειψη προμήθειας σημαντικών υλικών και ακριβών υπηρεσιών των θαλασσίων μεταφορών.

Πρόβλημα για τον κλάδο του μαρμάρου αποτελεί η δραστική υποχώρηση των πωλήσεων στην Κίνα, που αποτελεί διαχρονικά τη μεγαλύτερη αγορά των ελληνικών εταιρειών του κλάδου, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί το πότε θα ανακάμψει η κινεζική αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι αυξημένες πωλήσεις έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων σε ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες, αλλά και το ταυτόχρονο άνοιγμα νέων αγορών, όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, που απορροφούν ογκομάρμαρα χαμηλότερης διαλογής, έχει καταφέρει φέτος να περιορίσει την εξάρτηση των πωλήσεων της Ικτίνος από την Κίνα στο πρώτο τρίμηνο στο 30% από το 60% που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τρία επενδυτικά προγράμματα σε εξέλιξη
Η εταιρεία «τρέχει» αυτή την περίοδο τρία επενδυτικά προγράμματα:
Α) Στη ΒΙΠΕ Δράμας ύψους 7 εκατ. ευρώ έχει υλοποιηθεί κατά 65%
Β) Στο λατομείο του Βώλακα ύψους 8,2 εκατ., το οποίο εγκρίθηκε τον 11/2021, ξεκίνησε ήδη με την παραγγελία μηχανολογικού εξοπλισμού αξίας 0,8 εκατ. ευρώ
Γ) Το τρίτο αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος ολοκληρωμένης επίβλεψης επίγειας και υπόγειας εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρου με τεχνολογίες γεω-εντοπισμού, ύψους 200 χιλ. ευρώ, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build