Βάσει σχεδίου συνεχίζεται η ανάπτυξη του δικτύου της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, με τρία ακόμα καταστήματα να προγραμματίζονται στη χώρα μας για τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Φουρλή, ήδη μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να είναι έτοιμο το ανανεωμένο retail hub του ομίλου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με τρεις ενοικιαστές εκτός από το κατάστημα ΙΚΕΑ, ενώ το νέο κατάστημα στην Πάτρα θα λειτουργήσει μέσα στο 2024, και συγκεκριμένα τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Από εκεί και πέρα, ακόμα δύο νέα καταστήματα ΙΚΕΑ βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε διαδικασία σχεδιασμού σε Ηράκλειο Κρήτης και Ελληνικό, με το πρώτο να τίθεται σε λειτουργία μέσα στο 2025, ενώ το δεύτερο να προγραμματίζεται προς το 2027. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών η Έλενα Παππά, διευθύντρια επενδυτικών σχέσεων και εταιρικής επικοινωνίας του ομίλου, η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη των νέων καταστημάτων σε Πάτρα και Ηράκλειο κατά το τρέχον έτος ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια ευρώ, επί συνόλου 30 εκατ. ευρώ περίπου που είναι το capex του ομίλου Φουρλή για το 2024.

Θετικό ξεκίνημα στο 2024 για τα καταστήματα ΙΚΕΑ
Σημειώνεται ότι το 2024 έχει ξεκινήσει δυνατά για τα ΙΚΕΑ, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο κλάδος λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων του πμίλου Φουρλή (εξαιρουμένων επενδύσεων της Trade Estates που ενοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο επί του παρόντος) είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 78,2 εκατ. ευρώ, ενώ το μικτό κέρδος επίσης αυξήθηκε κατά 7,3%, φτάνοντας τα 35,2 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο μικτού κέρδους να διαμορφώνεται για το πρώτο τρίμηνο του 2024 στο 45,1%, έναντι 43,9% έναν χρόνο πριν. Τα κέρδη EBITDA σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας από τα 2 εκατ. ευρώ στα 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων έκλεισαν στα 1,8 εκατ. ευρώ, έναντι μηδενικών κερδών στο α’ τρίμηνο του 2023.

Η αύξηση της αξίας των πωλήσεων προήλθε από την αύξηση του όγκου πωλήσεων, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύουν το 56% των πωλήσεων της λιανικής οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων ΙΚΕΑ στις διεθνείς αγορές αυξήθηκαν κατά 3%. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η αύξηση των πωλήσεων επετεύχθη χωρίς να υπάρξουν ανατιμήσεις στα προϊόντα που διακινεί η ΙΚΕΑ, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η αλυσίδα έχει προχωρήσει σε επιλεκτικές μειώσεις τιμών. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος κλάδος σήμερα περιλαμβάνει συνολικά 21 καταστήματα ΙΚΕΑ διαφόρων μεγεθών σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο (13 στην Ελλάδα, 6 στη Βουλγαρία, 2 στην Κύπρο), με πιο πρόσφατο το κατάστημα στο Βέλικο Τάρνοβο της Βουλγαρίας, που άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Νοέμβριο.

Καθ’οδόν προς αξία χαρτοφυλακίου 700 εκατ. το 2027 η Trade Estates
Θετικά είναι τα στοιχεία και για την, εισηγμένη πλέον, εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Trade Estates, η οποία στο πρώτο τρίμηνο του έτους σημείωσε αύξηση κατά 68,8% στα έσοδα από μισθώματα και αύξηση κατά 61% στα κέρδη EBΙTDA σε ετήσια βάση, επηρεασμένη θετικά από την εξαγορά του εμπορικού πάρκου Smart Park. Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου 2024 η μικτή εκτιμώμενη αξία της θυγατρικής του ομίλου Φουρλή ανερχόταν σε 477 εκατ. ευρώ και η καθαρή αξία ενεργητικού σε 302,7 εκατ. ευρώ.

Επί του παρόντος, η εταιρεία διαθέτει 13 περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα και δύο που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, ενώ σύμφωνα με το αναπτυξιακό της σχέδιο, έως το 2027 η Trade Estates θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων υψηλής απόδοσης άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνολικά, ο όμιλος Φουρλή στο πρώτο τρίμηνο του 2024 είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται κατά 5%, φτάνοντας τα 122 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων οι πωλήσεις από τη λιανική αντιπροσωπεύουν τα 116,2 εκατ. ευρώ, ποσό επίσης αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 4%, λόγω αύξησης όγκου σε όλες τις δραστηριότητες λιανικής του ομίλου. «Βασιζόμενοι στη δυναμική του οικονομικού έτους 2023, όπου πετύχαμε διψήφια αύξηση των εσόδων και βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα, είμαστε έτοιμοι για ακόμα μία επιτυχημένη χρονιά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Δημήτρης Βαλαχής.