Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) αναβάλλει επ’ αόριστον τη δημιουργία του Γηπέδου Ζωής στη Νίκαια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επικεντρώνοντας όλους τους πόρους στη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή των 3 Νέων Δημόσιων Νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη.

Η ανακοίνωση του ΙΣΝ:

Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση για όλους εμάς, στο ΙΣΝ, καθώς, από το 2019, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, δεσμεύσαμε σημαντικούς οικονομικούς πόρους και εργαστήκαμε μαζί με την ομάδα του Γηπέδου Ζωής προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο. 

Το Γήπεδο Ζωής είχε εκκινήσει με πρωτοβουλία του ΙΣΝ και σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και την ΑΜΚΕ Γήπεδο Ζωής και είχε θέσει ως στόχο να δημιουργήσει ευκαιρίες εξέλιξης και έμπνευση για έναν υγιή τρόπο ζωής στα παιδιά και τους εφήβους της ευρύτερης περιοχής της Νίκαιας.

Το ΙΣΝ επικεντρώνει, αυτή τη χρονική στιγμή, όλους τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους του στην υλοποίηση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), ένα πολυσχιδές και απαιτητικό εγχείρημα που περιλαμβάνει πάνω από 30 διαφορετικές δράσεις στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους καθώς και την αύξηση της προσβασιμότητας σε αυτές τις υπηρεσίες. Αιχμή του δόρατος αυτής της Πρωτοβουλίας είναι η κατασκευή των 3 Νέων Δημόσιων Νοσοκομείων στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη, για τα οποία, όπως ανέφερε και ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του στο SNF Nostos Conference 2023, θα είμαστε σε θέση, σύντομα, να πούμε περισσότερα.

Όπως έχουμε αναφέρει, και οι οικονομικοί μας πόροι είναι πεπερασμένοι και το ανθρώπινο δυναμικό μας επαρκεί για συγκεκριμένο αριθμό μακροχρόνιων πρωτοβουλιών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως. Παράλληλα, το κόστος των κτηριακών εγκαταστάσεων του Γηπέδου Ζωής στη Νίκαια, από τα 10 εκατομμύρια ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού, διπλασιάστηκε στη φάση της μελέτης, αγγίζοντας το ποσό των 20 εκατομμυρίων, ακόμα και πριν ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου από την οποία αναμενόταν να προκύψει περαιτέρω αύξηση του κόστους.

Ως αποτέλεσμα, αυτή η δραματική αύξηση του κόστους του έργου σε συνδυασμό με την εστίαση των οικονομικών μας πόρων και την προσήλωση του ανθρώπινου δυναμικού μας στη ΔΠΥ μας οδηγούν στην αναβολή επ’ αόριστον του έργου του Γηπέδου Ζωής. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Παναγιώτη Γιαννάκη και όλη την ομάδα του, γιατί πίστεψαν και προσπάθησαν για αυτό το όραμα. Η ΑΜΚΕ Γήπεδο Ζωής θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Νίκαια για τους επόμενους μήνες, με την υποστήριξη του ΙΣΝ, η οποία θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προσπαθεί πάντα να βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, με στόχο τη βελτίωση της ζωής του σε όλες τις εκφάνσεις της. Στη δεδομένη χρονική στιγμή πιστεύουμε πως τα πολύ σημαντικά έργα στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας και θα φέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τα παιδιά και τις οικογένειές τους πανελλαδικά. 

Γιατί αναβλήθηκε ο διαγωνισμός για τα τρία νοσοκομεία

Υπενθυμίζεται πως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είχε ανακοινώσει ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται.

Υπενθυμίζεται πως στον διαγωνισμό, προϋπολογισμού της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, υπέβαλαν την οικονομική προσφορά τους οι εταιρείες – σχήματα:

1. ΑΒΑΞ

2. ΤΕΡΝΑ

3. Ακτωρ – Μυτιληναίος – We Built

4. EKTER – Finso

5. Ballian – Fuentes

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΙΣΝ, “όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.)”.

Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς. Όλες οι άλλες δράσεις της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συνεχίζονται κανονικά και εκτελούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών.