Το ζήτημα του πώς επηρεάζει την αξία ενός σπιτιού η μετατροπή του, μέσω νέων τεχνολογιών, σε «έξυπνο» συζήτησε το Build με τον Ιωάννη Ξυλά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της πρώτης εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων στην Ελλάδα, GEOAXIS.
Ο κ. Ξυλάς στάθηκε, επίσης, στα χαρακτηριστικά «έξυπνου» σπιτιού που ελκύουν τους πιθανούς αγοραστές, ενώ ανέλυσε πώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα ακίνητά τους θα μείνουν ανταγωνιστικά στο μέλλον.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ι. Ξυλάς:

Πώς επηρεάζει την αξία μιας κατοικίας η μετατροπή της σε «έξυπνη»;

«Η δημιουργία ενός “έξυπνου” περιβάλλοντος σε ένα ακίνητο, γενικότερα, μόνο θετικά επηρεάζει τις αξίες. Λ.χ., δημιουργεί υπεραξία σε σχέση με ακίνητα στην ίδια περιοχή που δεν διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά.
Η αύξηση της αξίας του σπιτιού μπορεί να αγγίξει ως και το 10% και δημιουργείται κυρίως από την εξοικονόμηση μελλοντικού κόστους κατανάλωσης, πρωτίστως ενέργειας και δευτερευόντως νερού ή άλλων πόρων. Ακόμη, είναι τάση να δημιουργούνται σπίτια με “έξυπνα” χαρακτηριστικά και στη θερμομόνωση. Ο ίδιος ο νομοθέτης άλλωστε δίνει, για κατοικίες ενεργειακής επάρκειας A-C, ένα 5% αύξηση στον συντελεστή δόμησης (κάτι που αυξάνει την αξία του οικοπέδου όπου θα κτιστούν κατοικίες υψηλής ενεργειακής κατάταξης)».

Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά «έξυπνου» σπιτιού που να θεωρούν ελκυστικά οι πιθανοί αγοραστές;

«Αυτό που πρωτίστως εξετάζουν οι πιθανοί αγοραστές αφορά στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση/ψύξη. Δηλαδή, εξετάζουν εάν αυτές οι “έξυπνες” συσκευές μπορούν να καθορίσουν θερμοκρασίες ή ξεχωριστές ζώνες στο σπίτι ή ώρες που μπορούν να λειτουργούν.
Επίσης, ένα “έξυπνο” σπίτι μπορεί να δίνει αναφορά για τις καταναλώσεις σε σχέση με τις ώρες που αυτές παράχθηκαν, ώστε ο χρήστης να αποφασίζει πότε μέσα στην ημέρα τον εξυπηρετούν καλύτερα (φθηνότερα) να λειτουργούν συγκεκριμένες πηγές ενέργειας και σε ποια σημεία του σπιτιού αυτές αποδίδουν καλύτερα».

Αυτή η τάση οφείλεται στις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων;

«Προφανώς. Ρόλο, ωστόσο, παίζει και η ευαισθησία που δείχνουμε πια όλοι μας απέναντι σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, “πράσινης” αντιμετώπισης, ESG γενικότερα.
Μάλιστα, θεωρώ ότι στο άμεσο μέλλον θα προμοτάρει αυτού του είδους τις κατασκευές όλη η διαδικασία του real estate, από τους επενδυτές που θα αγοράσουν ένα σπίτι “έξυπνο” και “πράσινο”, τις τράπεζες και τα funds που θα χρηματοδοτήσουν (και ήδη χρηματοδοτούν λιγότερο μη “πράσινες” κατασκευές) έως τον καταναλωτή, που θα προτιμήσει να δώσει κάτι παραπάνω ώστε να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος».

Οι έχουσες συστήματα «έξυπνου» σπιτιού κατοικίες πωλούνται πιο γρήγορα;

«Αυτή τη στιγμή οι “έξυπνες” κατοικίες κατασκευάζονται κυρίως σε περιοχές στο πάνω κομμάτι της αγοράς. Ειδικά στην Αθήνα, οι περιοχές αυτές βρίσκονται στα νότια, στα “τρία βήτα” (Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη) και λιγότερο στο κέντρο ή στα βόρεια προάστια. Σε κέντρο και βόρεια προάστια υφίστανται κυρίως οριζόντιες ιδιοκτησίες που τείνουν να προσομοιάσουν σε “έξυπνα” σπίτια, ενώ στα “τρία βήτα“ υπάρχουν αυτοτελείς κατοικίες οι οποίες, λόγω του premium της θέσης, δίνουν και ένα premium στην κατασκευή, οπότε οι κατασκευαστές απολαμβάνουν διπλό premium στην αξία του ακινήτου όταν πωλούν. Η υπόλοιπη Ελλάδα, προς το παρόν, δεν είναι έτοιμη να αγκαλιάσει το “έξυπνο” σπίτι».

Δεδομένης της ταχύτητας εξέλιξης των τεχνολογιών «έξυπνου» σπιτιού και του ότι δεν είναι πάντα εύκολο να ενσωματωθούν από τον καθένα, πώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα ακίνητά τους θα παραμείνουν ανταγωνιστικά με την πάροδο του χρόνου;

«Οι ιδιοκτήτες ακινήτων χρειάζονται κίνητρα. Θα πρέπει να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα ώστε να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους με όφελος για τους ίδιους και την κοινωνία.
Ένα τέτοιο κίνητρο θα μπορούσε να σχετίζεται με ένα πρόγραμμα όπως το “Εξοικονομώ”: εάν το πρόγραμμα αυτό επεκταθεί και σε άλλους τομείς θα αποτελέσει, θεωρώ, ισχυρό κίνητρο για πολλούς ιδιοκτήτες να αδράξουν την ευκαιρία, να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους και να τα διατηρήσουν ανταγωνιστικά στο μέλλον».