Μειωμένη διαθεσιμότητα που προκαλεί άνοδο των τιμών στις φοιτητικές κατοικίες φέρνει η εκμετάλλευση κατοικιών με τη μέθοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων όπως προκύπτει από στοιχεία της Geoaxis. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μισθώματα φέτος τον Σεπτέμβριο για να μπορέσει κάποιος να νοικιάσει ένα φοιτητικό σπίτι, αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 14,4% σε σύγκριση με το 2021. Επιπλέον τα διαθέσιμα φοιτητικά σπίτια μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2017 καθώς ποσοστό μεταξύ 10% έως και 15% από αυτά αξιοποιούνται πλέον από τους ιδιοκτήτες τους στο πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Εξετάζοντας επιμέρους πόλεις που παρουσιάζεται ανάγκη για στέγαση φοιτητών η Geoaxis αναφέρει ότι η Αθήνα έχει αυτή τη στιγμή τις υψηλότερες τιμές, ενώ ο Βόλος τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης σε τυπικά, παλαιά, φοιτητικά διαμερίσματα. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν μεστοσταθμικά κατά 44,4% φέτος σε σχέση με το 2017, με την Αθήνα για την ίδια περίοδο να παρουσιάζει αύξηση κατά 53,1%. Στο δείγμα εξετάζονται 6 συγκεκριμένες πόλεις: η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, ο Βόλος και η Κομοτηνή.

Στην Κομοτηνή τα πιο καινούργια σπίτια
Από πλευράς ηλικίας των παρεχόμενων διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται τα παλαιότερα.
Τα φοιτητικά διαμερίσματα προς ενοικίαση στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, έχουν διάμεση ηλικία τα 51 έτη, ακολουθεί η Αθήνα με 43 έτη, ο Βόλος με 36 έτη, το Ηράκλειο της Κρήτης με 35 έτη, η Πάτρα με 27 έτη. Τα νεότερα σπίτια συναντώνται στην Κομοτηνή με διάμεση ηλικία 21 ετών. Εξετάζοντας την επιφάνεια των σπιτιών στις έξι πόλεις, τα μεγαλύτερα διαμερίσματα είναι διαθέσιμα στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο με μέση επιφάνεια 50 τετραγωνικά μέτρα. Ακολουθούν η Αθήνα με μέση επιφάνεια 49 τ.μ., το Ηράκλειο με 45 τ.μ. και η Κομοτηνή με 42 τ.μ. Τη μικρότερη επιφάνεια σπιτιών συναντά κανείς στην Πάτρα με 40 τ.μ.

Η Geoaxis εκτιμά ότι η άνοδος της αξίας των μισθωμάτων για φοιτητικά διαμερίσματα σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά θα προσελκύσουν όλο και πιο έντονα το ενδιαφέρον από εγχώριες ΑΕΕΑΠ και επενδυτές ακινήτων τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα παρατηρεί ότι τα φοιτητικά ακίνητα μαζί με τα logistics centers, τα data centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί ότι σε πανευρωπαϊκή βάση αποτελούν τα πιο ανθεκτικά ακίνητα ως προς τη διατήρηση των τιμών τους σε αντίθεση με τα εμπορικά καταστήματα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build