Ημερίδα με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εισαγωγή του κλάδου των κατασκευών στο metaverse διοργάνωσε, την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ). Η τεχνητή νοημοσύνη, το ChatGPT και η ρομποτική ήταν ανάμεσα στα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα, βασικός ομιλητής της οποίας ήταν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο τελευταίος, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στα θέματα της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.

Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης ενημέρωσε για τη φιλοσοφία, τις δυνατότητες, τα επιτεύγματα και τα επόμενα βήματα γύρω από τις σπουδαιότερες υπηρεσίες του gov.gr, με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του. Επίσης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, Μιχαήλ Δακτυλίδης, ανέλυσε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση στις κατασκευές, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ίδια η ΠΕΔΜΕΔΕ συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και στην εκπαίδευση στελεχών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα).

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση του Κατασκευαστικού Κλάδου
Ακόμη, ο Δρ. Αντώνιος Πανάς, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΔΜΕΔΕ, εστίασε στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση του Κατασκευαστικού Κλάδου (Construction 4.0) και τόνισε ότι οι ψηφιακές ανάγκες σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να απαντηθούν μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατάρτιση των εργαζομένων. Επιπλέον, παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα σε σχέση με την έλλειψη αφ’ ενός εργατικού δυναμικού και αφ’ ετέρου ψηφιακής κατάρτισης.

Αναφορά έγινε και στο ChatGPT, το νέο internet που προκαλεί αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα και μεγάλες αλλαγές γενικότερα. Τέλος, ο υποψήφιος διδάκτωρ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, Οδυσσέας Δρόσης, στάθηκε στα οφέλη της εφαρμογής της επιστήμης αυτής στον κλάδο των κατασκευών. Επεσήμανε συγκεκριμένα πεδία χρήσης και ανέπτυξε παράλληλα ειδικότερες ιδέες σχετικά με την «όραση των υπολογιστών» και τη χρήση τους στην αυτοματοποιημένη απεικόνιση έργων, με σκοπό τη μείωση του κόστους και του χρόνου κατασκευής αλλά και την αποφυγή λαθών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build