Ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας, η Ολυμπία Οδός, ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη σε πρωτοποριακά έργα που επαναπροσδιορίζουν τις λειτουργίες, τη συντήρηση και τη βιωσιμότητα των αυτοκινητόδρομων.
Adaptive Lighting
Το σύστημα προσαρμοστικού φωτισμού του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την οδική ασφάλεια και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ολυμπία Οδός είναι ο πρώτος ελληνικός αυτοκινητόδρομος που εφαρμόζει προσαρμοστικό φωτισμό με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).
Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μηχανική μάθηση για να ρυθμίζει συνεχώς την ένταση φωτισμού με βάση δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα συλλέγει πληροφορίες από πολλαπλές πηγές, όπως η κυκλοφορία, οι καιρικές συνθήκες και οδικά συμβάντα προκειμένου να καθορίσει κάθε στιγμή το βέλτιστο επίπεδο φωτισμού.
Η συνεχής παρακολούθηση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κάθε κόμβο επιτρέπει στο σύστημα να υπολογίζει τη συνολική κίνηση στον αυτοκινητόδρομο και να κάνει προβλέψεις για την επόμενη ώρα. Όταν η κίνηση μειώνεται και η πρόγνωση της κίνησης παραμένει χαμηλή, το σύστημα μειώνει σταδιακά τον φωτισμό. Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς και τις κάμερες του αυτοκινητόδρομου, έτσι ώστε να αυξάνει άμεσα τον φωτισμό σε περίπτωση αλλαγής των συνθηκών οδήγησης και να μεγιστοποιεί την ορατότητα και την ασφάλεια των οδηγών.
Έτσι εξασφαλίζεται ότι ο δρόμος είναι πάντα φωτισμένος στον βέλτιστο βαθμό, μειώνοντας την περιττή κατανάλωση ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα το επίπεδο ασφάλειας.
Χάρη σε αυτό το έξυπνο σύστημα, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του νυχτερινού φωτισμού εκτιμάται κατά 75%, συμβάλλοντας σημαντικά στον στόχο «Μηδενικών Εκπομπών» έως το 2030.
Smart Tunnel
Δίκτυο αισθητήρων επιτρέπει τη διαχείριση των τούνελ από απόσταση. Η Ελλάδα αποκτά «έξυπνα» τούνελ και μπαίνει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων μέσω του προγράμματος «Smart Tunnel» το οποίο επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο την παρακολούθηση των σηράγγων της Ολυμπίας Οδού.
Το σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει δίκτυο αισθητήρων και αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης που τρέχουν στο «νέφος», επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό βλαβών, την ταχύτερη αποκατάσταση, την καλύτερη συντήρηση του εξοπλισμού, ενώ επιτυγχάνεται η μέγιστη ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των χρηστών του αυτοκινητόδρομου.
Το σύστημα αποτελείται από ένα αυτόνομο δίκτυο αισθητήρων που παρακολουθεί 24/7 επιλεγμένα κρίσιμα στοιχεία των σηράγγων όπως, ανεμιστήρες, αντλίες νερού, γεννήτριες, μπαταρίες UPS, μετασχηματιστές κ.λπ., παρέχοντας λεπτομερείς μετρήσεις μεγεθών, όπως θερμοκρασία, κραδασμούς, κατανάλωση ισχύος κ.λπ.
Μεταξύ άλλων, αισθητήρες μετρούν ανά πάσα στιγμή στοιχεία της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό της σήραγγας, όπως την ποιότητα του αέρα, τη θερμοκρασία, την υγρασία, δεδομένα που αποθηκεύονται στη συνέχεια στο cloud.
Εκεί, με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, γίνεται επεξεργασία και εξάγονται χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του εξοπλισμού. Κάθε συσκευή παρακολουθείται εξ αποστάσεως και εντοπίζονται τυχόν προβλήματα πριν γίνουν πραγματικά εμφανή, επιτρέποντας τη στοχευμένη συντήρησή τους.
Με την αυτοματοποίηση και τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της σήραγγας, το έργο Smart Tunnel όχι μόνο ενισχύει την ασφάλεια αλλά και ενισχύει τη λειτουργική απόδοση. Επί του παρόντος, αυτό το σύστημα εφαρμόζεται σε όλες τις σήραγγες άνω των 500 μέτρων στο δίκτυο της Ολυμπίας Οδού, θέτοντας ένα νέο πρότυπο για τη διαχείριση των σηράγγων στην Ευρώπη.
Επιθεωρήσεις Υποδομών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει γίνει ένα ανεκτίμητο εργαλείο για επιθεώρηση κρίσιμων υποδομών του Έργου. Στην Ολυμπία Οδό, έχουμε εισαχθεί νέες μέθοδοι επιθεωρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής, όπως drones και φωτογραμμετρία, για την αξιολόγηση της κατάστασης των γεφυρών και άλλων υποδομών μας.
Τα drones καταγράφουν λεπτομερείς εικόνες, ενώ οι αλγόριθμοι AI αναλύουν τα δεδομένα για να ανιχνεύσουν ρωγμές, φθορές και άλλα πιθανά προβλήματα.
Τα δεδομένα τυγχάνουν επεξεργασίας σε μια πλατφόρμα cloud, όπου η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα των υποδομών, επιτρέποντας την ακριβή, σε πραγματικό χρόνο εκτίμηση των βλαβών.
Αυτή η προηγμένη τεχνολογία βελτιώνει σημαντικά την ταχύτητα και την ακρίβεια των επιθεωρήσεων, επιτρέποντας στην Ολυμπία Οδό να πραγματοποιεί λεπτομερείς αξιολογήσεις χωρίς να διακόπτει την κυκλοφορία ή να εκθέτει τους εργαζόμενους σε επικίνδυνες συνθήκες.
Τα drone μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει αστοχίες, βοηθώντας στη συντήρηση και στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας των υποδομών του αυτοκινητόδρομου.