Τον Μάιο επίκειται η επαναλειτουργία του ιστορικού Σινέ Παρί στην Πλάκα. To ακίνητο είναι αναγνωρισμένο ως σύγχρονο μνημείο και φιλοξενεί μία από τις πιο γνωστές βεράντες θερινών κινηματογράφων της πόλης, προσφέροντας απευθείας θέα στην Ακρόπολη. Το ανανεωμένο κτίριο φιλοξενεί πλέον την Αίθουσα Συνεδριάσεων του Ιδρύματος Στέλιου Χατζηιωάννου (Stelios Philanthropic Foundation), μαζί με τον κινηματογράφο Σινέ Παρί και η αποπεράτωση της ανακατασκευής του έχει ολοκληρωθεί.

Τις εργασίες ανακατασκευής ανέλαβε η Anax κατασκευαστική.
Θυμίζουμε ότι το κτίριο παρέμεινε ανενεργό από το 2020 και ύστερα, ενώ η ολοκλήρωση της ανακαίνισής του πραγματοποιήθηκε μετά την καλοκαιρινή περίοδο του 2023 και επομένως η επαναλειτουργία του προγραμματίστηκε για τη φετινή χρονιά.

Προηγήθηκε η συμφωνία συνεργασίας με τον Στέλιο Χατζηιωάννου
Η επαναλειτουργία του κινηματογράφου θα επέλθει μετά από τη συμφωνία του Στέλιου Χατζηιωάννου με τη Cinobo, της Δάφνης Μπεχτσή, η οποία εκτός από άλλες αίθουσες των Αθηνών που έχει αναλάβει κατά καιρούς να δώσει νέα πνοή, από τον Μάιο και ύστερα θα έχει την ευθύνη διαχείρισης και για το Σινέ Παρί. Θυμίζουμε, ότι η Cinobo έχει ήδη αναβιώσει κινηματογραφικές αίθουσες των Αθηνών όπως τα θερινά Cine Αλεξάνδρα και Σινέ Φλερύ και το χειμερινό Αλεξάνδρα Europa Cinemas. Πρόσφατα προχώρησε και στην επαναλειτουργία του κινηματογράφου Όπερα, επί της οδού Ακαδημίας 57, όπου προηγουμένως είχε την ονομασία Όπερα Odeon και είχε διακόψει τη λειτουργία του λίγο πριν από την άνοιξη του 2023. Ο Στέλιος Χατζηιωάννου έχει αποκτήσει κατά 100% το συγκεκριμένο ακίνητο που κατά το παρελθόν στέγαζε αφενός το Σινέ Παρί, αφετέρου το κέντρο διασκέδασης Ζυγός και πλέον το κτίριο διατίθεται για τις ανάγκες του Stelios Philanthropic Foundation. Εκτός από τον θερινό κινηματογράφο, στον χώρο του Ζυγού δημιουργήθηκε η αίθουσα εκδηλώσεων του φιλανθρωπικού φορέα που έχει συστήσει ο επιχειρηματίας.

Οι εργασίες που έτρεξε η Anax στη διάρκεια της ανακατασκευής
H Anax ανέλαβε τόσο τη συντήρηση της πρόσοψης του κτιρίου, η οποία είναι διατηρητέα όσο και την ανάπλαση του εσωτερικού του κτιρίου, όπου απαιτήθηκαν στατικές ενισχύσεις λόγω της παλαιότητας του ακινήτου.
Ειδικότερα, επιφορτίστηκε με την επισκευή και την ανακαίνιση της όψης, με καθαιρέσεις των νεότερων εσωτερικών μεταλλικών εξωστών, ενισχύσεις στον φέροντα οργανισμό και αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου κτιρίου.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός θερινού κινηματογράφου ανήκε σε έναν Έλληνα κομμωτή ο οποίος ζούσε πολλά χρόνια στο Παρίσι και εξαιτίας αυτού ονόμασε τον κινηματογράφo «Παρί» (Paris). Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 δημιουργήθηκε το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα και λειτουργεί ο κινηματογράφος. Στα τέλη του ’60, εξαιτίας της κρίσης των θερινών κινηματογράφων, είχε διακόψει τη λειτουργία του. Ωστόσο, το 1986 επαναλειτούργησε υπό νέα ιδιοκτησία. Θα θυμίσουμε ότι η Anax ανέλαβε τον τελευταίο καιρό εκτός των άλλων ένα ακόμα σημαντικό έργο κατασκευής και συγκεκριμένα το νέο έργο διαλογής της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS του ομίλου Quest στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build