Οι τρόποι χρηματοδότησης της αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα συζητήθηκαν σε πάνελ του Energy Efficiency in Buildings Conference της Boussias Events, το οποίο συντόνισε ο Πάνος Χαραλαμπόπουλος, CEO της Solum Property Solutions και μέλος των ΔΣ των RICS και ΠΟΜΙΔΑ. Αρχικά, ο Luca Bertalot, ΓΓ της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στεγαστικών δανείων EMF-ECBC, επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι πολύ εκτεθειμένη στην κλιματική αλλαγή και εξέφρασε την ανησυχία του όσον αφορά στο κτιριακό απόθεμα, «γιατί νομίζω πως όλοι οι κανόνες που θα εφαρμοστούν με το Σύμφωνο Σταθερότητας που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες μπορεί να περιορίσουν τη δυνατότητα των κρατών να υποστηρίξουν με ενισχύσεις το real estate ή τη βιωσιμότητα, γεγονός που ρίχνει περισσότερο βάρος στον τραπεζικό τομέα. Οπότε, το ιδιωτικό κεφάλαιο θα πρέπει να μπορέσει να καλύψει το κενό». Τόνισε, ακόμη, πως η αναβάθμιση των κτιρίων θα πρέπει να συνδυαστεί με την αντισεισμική τους θωράκιση και ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να σκεφτούν κίνητρα για να προσελκύσουν τις αγορές κεφαλαίων, ώστε να υπάρξει ένας συνδυασμός κρατικών επιχορηγήσεων και ιδιωτικών κεφαλαίων.
«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε Λιβύη»
Ο Sean Kidney, CEO της Climate Bonds Initiative, τόνισε πως το κτιριακό απόθεμα στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα έτοιμο για την κλιματική αλλαγή και ακόμα κατασκευάζονται κτίρια με κακή μόνωση. Σχολίασε, ότι η Ελλάδα δυστυχώς μετατρέπεται σε Λιβύη λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά η κρίση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία: «Όταν χρηματοδοτούμε πράσινα ακίνητα, έχουμε προνομιακούς επενδυτές, προνομιακά δικαιώματα, πλεόνασμα ζήτησης. Συμπεριλαμβανομένου του πράσινου ομολόγου της γαλλικής κυβέρνησης πριν από μερικές εβδομάδες, όπου η ζήτηση υπερκάλυψε κατά 12 φορές την προσφορά».
Ο James Hooton, managing director του Green Finance Institute Europe, στάθηκε στο πρόσφατο επιδοτούμενο πρόγραμμα για αλλαγή θερμοσίφωνα: «Γιατί δεν εξετάζουμε το γιατί δεν μπορούν όλοι στην Ελλάδα να έχουν έναν ηλιακό θερμοσίφωνα; Χρησιμοποιούμε δημόσια χρηματοδότηση, ένα πρόβλημα που μπορούμε να λύσουμε και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γίνεται αυτό». Έκανε λόγο για χάσμα χρηματοδότησης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που πρέπει να καλυφθεί για περιορισμό των προβλημάτων.
«Είναι ευκαιρία τώρα»
Ακόμη, ο Nicholas Pfaff, deputy CEO και επικεφαλής βιώσιμης χρηματοδότησης της International Capital Market Association, δήλωσε ότι έχει μία ευχάριστη εμπειρία ως προς τη συνεργασία με τις τράπεζες και τους μηχανικούς: «Είναι ευκαιρία τώρα. Πριν από λίγα χρόνια ήταν δύσκολη η κατάσταση, αλλά τώρα βλέπουμε αύξηση εισοδημάτων, ανάπτυξη, επενδυτική βαθμίδα, πολιτική σταθερότητα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Τα λεφτά δεν είναι το πρόβλημα, αν συνυπολογίσει κανείς τα χρήματα από την ΕΕ, το προφίλ της Ελλάδας στις αγορές, τις επενδυτικές ευκαιρίες για ξένους επενδυτές, που δημιουργούν ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον».
Τέλος, ο Γιώργος Μαλτέζος, principal banker της EBRD, παρατήρησε πως η Ελλάδα καθυστέρησε να ξεκινήσει σε αυτήν την «κούρσα» λόγω των διαδοχικών κρίσεων, που προκάλεσαν χρόνιο έλλειμμα επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα, όμως τώρα τα πράγματα αλλάζουν: «Τα περισσότερα εμπορικά ακίνητα που τώρα κατασκευάζονται στοχεύουν σε πράσινες πιστοποιήσεις. Υπάρχει ένα πρόβλημα κατακερματισμού. Αλλά, αισιοδοξώ ότι, αν κάνουμε μικρές και πολλές παρεμβάσεις, μπορούμε να πετύχουμε ίση ή μεγαλύτερη επίδραση απ’ ό,τι αν εστιάσουμε μόνο στα κορυφαία ακίνητα. Στην Ελλάδα υπάρχει διαθεσιμότητα διαφόρων πηγών χρηματοδότησης, αλλά χρειάζεται ευνοϊκή χρηματοδότηση συμπληρωματικά για να προωθηθούν οι πράσινες επενδύσεις, π.χ. με τη μορφή περιορισμού του κόστους επιτοκίων».
Χορηγοί του Energy Efficiency in Buildings Conference ήταν η SenseOne και η VCC και υποστηρικτές του η AHI Carrier και η Team Sympraxis.