Σημαντικό αριθμό 36 ακινήτων μεταξύ των οποίων οικιστικά αλλά και επαγγελματικά ακίνητα διατηρεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στο χαρτοφυλάκιό της στην περιοχή της Πλάκας. Ανάμεσά τους εντάσσεται και σημαντικός αριθμός διατηρητέων ακινήτων, πολλά εκ των οποίων παραμένουν μέχρι στιγμής αναξιοποίητα. Στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο υπάγονται και ακίνητα που φιλοξενούν γνωστά εστιατόρια με πολυετή παρουσία στην ευρύτερη ιστορική συνοικία των Αθηνών. Σε ό,τι αφορά τα οικιστικά ακίνητα της Πλάκας, τα οποία διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, το μεγαλύτερο μέρος είχε παραχωρηθεί παλαιότερα από το κράτος σε προσωπικό φύλαξης της Ακρόπολης.
Με το πέρασμα των ετών πολλοί από τους αρχικούς τους ενοίκους έφυγαν από τη ζωή και οι απόγονοί τους διατηρούν τα συγκεκριμένα ακίνητα, ενώ τα διαχειρίζονται προς ίδιον συμφέρον. Η απομάκρυνσή τους μάλιστα από τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και απαιτητική, δεδομένου ότι αποτελεί καίρια εκκρεμότητα, το ποιος θα «τρέξει» την δικαστική διαδικασία η οποία θα έρθει να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης που μπορεί να έχουν τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.
Το ακίνητο του «Αντώνη» και της «Ελένης Κοκοβίκου»
Στο ίδιο χαρτοφυλάκιο εντάσσεται και το ιστορικό ακίνητο της οδού Τριπόδων 32, το οποίο εμφανιζόταν στην γνωστή ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα», με πρωταγωνιστές τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει επιστραφεί στην ΕΤΑΔ από το ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διερεύνηση από πλευράς ΕΤΑΔ και υπουργείου Πολιτισμού για τις δυνατότητες αξιοποίησής του ή όχι μαζί με ορισμένα ακόμα ακίνητα ανάλογου χαρακτήρα. Η ομάδα εργασίας που εξετάζει το συγκεκριμένο καθώς και άλλα ακίνητα, θα κληθεί να αποφασίσει κατά το προσεχές χρονικό διάστημα εάν το ακίνητο αυτό θα διατηρηθεί στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ ή εάν θα θεωρηθεί αρχαιολογικό μνημείο και θα επιστραφεί στο υπουργείο.
Το ακίνητο στην Τριπόδων 32 και ο χώρος που το περιβάλλει παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, δεδομένου η έκταση στο σύνολό της έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το 1995, από το τμήμα νεότερων μνημείων της διεύθυνσης πολιτιστικής ανάπτυξης του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με την απόφαση, το κτίριο απαγορεύεται να δεχτεί οποιαδήποτε επέμβαση (επισκευές, συντήρηση ή άλλη προσθήκη), χωρίς ο ιδιοκτήτης να ζητήσει άδεια από την εφορία νεότερων μνημείων.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build