Στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Energy Efficiency in Buildings, το οποίο διοργάνωσε η Boussias Events, ο Ιωάννης Λαδόπουλος, CEO της Δέκτης Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ και Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΜ, στάθηκε ιδιαίτερα στα εργαλεία που κάνουν πιο αποδοτικά από ενεργειακής άποψης τα κτίριά μας αλλά και στο σήμερα και στο αύριο στον σχεδιασμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των κτιρίων και ειδικότερα εκείνων που φιλοξενούν γραφεία.

«Τέρμα το… business as usual έτσι όπως το ξέραμε»
«Μην είσαι τόσο Μηχανολόγος, ρε παιδάκι μου! Think outside the Box…» ήταν ο… ευφάνταστος τίτλος της ομιλίας του κ. Λαδόπουλου. Ο οποίος, αρχικά, τόνισε πως «το πρώτο πράγμα που ακούω, στο γραφείο μας ή σε συνεργαζόμενα γραφεία, κατά την ανάληψη ενός νέου project είναι “Δεν προλαβαίνουμε” ή “Πώς να το εξετάσω αυτό τώρα;” ή “Ας κάνουμε το εύκολο”. Είναι, επίσης, προβληματικό αυτό που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό με την τεχνολογία, τα πρότυπα, τις απαιτήσεις των πελατών, την αγορά που έχει αλλάξει, την έλλειψη ικανών μηχανικών και τις αμοιβές που δεν έχουν φτάσει εκεί που θα έπρεπε μετά την κρίση». Συνεπώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο business as usual, γιατί είναι εδώ οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που όχι μόνο δεν θα αλλάξουν αλλά θα χειροτερεύουν.

Άρα, το business as usual θα πρέπει να αλλάξει».
Συνεπώς, τι οφείλουμε να κάνουμε, κατά τον κ. Λαδόπουλο; «Να σκεφτούμε έξω από το κουτί και πράγματι ήδη το πράττουμε. Αλλά, η ιδιαίτερη αυτή σκέψη θα πρέπει να γίνει η κοινή πρακτική. Εάν γίνει, θα έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας ενώ μπορεί να βγάλουμε και λεφτά. Αλλά, σίγουρα, όσα resources και προσωπικό και αν έχουμε διαθέσιμα, εάν δεν ξέρουμε πώς να τα αξιοποιήσουμε δεν θα βγει αποτέλεσμα».

Τρία case studies
Κατόπιν, ο κ. Λαδόπουλος παρουσίασε διεξοδικά τρία case studies, με έργα στα οποία ενεπλάκη η εταιρεία του και τα οποία αφορούσαν στην ενεργειακή τους απόδοση και στη βελτίωσή της.
Το πρώτο έργο στο οποίο έκανε αναφορά ο κ. Λαδόπουλος ήταν η ανακατασκευή του ιστορικού επταώροφου κτιρίου στον Νέο Κόσμο το οποίο κάποτε στέγαζε την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ένοικος του οποίου είναι πια η γαλλικών συμφερόντων εταιρεία εξυπηρέτησης πελατών Webhelp Hellas. Το εν λόγω κτίσμα είναι πιστοποιημένο κατά LEED Gold. Το δεύτερο αφορούσε στο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας το οποίο φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments και διαθέτει πιστοποίηση κατά τα πρότυπα LEED και WELL. Το τρίτο και τελευταίο project ήταν το κτίριο γραφείων όπου θα φιλοξενείται σε λίγο καιρό η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με πιστοποίηση LEED Gold. Ο κ. Λαδόπουλος ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία του σε κάθε ένα από αυτά τα έργα και στις λύσεις που χρησιμοποίησε, διαβεβαιώνοντας πως «παρ’ όλες τις δυσκολίες, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε» σε κάθε περίπτωση.

Η άποψη του Ι. Λαδόπουλου για το ΒΙΜ
Από εκεί και πέρα, ο κ. Λαδόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα διάφορα συστήματα αξιολόγησης «πράσινων» κτιρίων και στα πρότυπα πιστοποίησης, στο BIM (Building Information Modelling), στο Energy Modeling αλλά και στα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και στο πώς επηρεάζουν τον σχεδιασμό του κτιρίου. Ειδικά, μάλιστα, για το BIM, που όλο και κερδίζει έδαφος στον κατασκευαστικό κλάδο και στην Ελλάδα, ο κ. Λαδόπουλος σχολίασε πως «αποτελεί και αυτό ένα εργαλείο για να λαμβάνουμε ψηφιακά δεδομένα ώστε να πετύχουμε ενεργειακά αυτό που επιθυμούμε για τα κτίρια, αρκεί να μην το βλέπουμε απλώς ως μία τρισδιάστατη σχεδίαση. Μπορεί να βοηθήσει, λ.χ., τόσο στο κομμάτι του sustainability όσο και σε εκείνο του facility management και πρέπει να το εφαρμόσουμε, ειδικά στα μεγάλα έργα».