Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρχιτέκτονες όταν πρέπει να ενσωματώσουν κτιριακούς αυτοματισμούς στα σχέδια τους; Επίσης, πώς μπορεί η χρήση των κτιριακών αυτοματισμών να επηρεάσει την αισθητική ενός κτιρίου; 

Αυτά τα ζητήματα συζήτησε το Build με τους εκπροσώπους δύο διακεκριμένων ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων: την Ιουλιέττα Ζήνδρου, Founding Partner | Design Director του Ahylo studio και τον Αλέξιο Δερβιτσιώτη, αρχιτέκτονα μηχανικό και πολιτικό μηχανικό ΤΕ του Aegean Design.

Ι. Ζήνδρου: «Μία εννοιολογική νοηματοδότηση, για ένα λειτουργικό αποτέλεσμα»
«H ενσωμάτωση κτιριακών αυτοματισμών (BAS) στην αρχιτεκτονική δημιουργία περιστρέφεται γύρω από το διαχρονικό ζήτημα της διασταύρωσης αισθητικής και λειτουργικότητας, ένα δυναμικό, διαρκώς εξελισσόμενο ζήτημα εξερεύνησης και καινοτομίας στον κόσμο της αρχιτεκτονικής», τόνισε η κ. Ζήνδρου. Σύμφωνα με την ίδια, «η διαδικασία ενσωμάτωσης των κτιριακών αυτοματισμών απαιτεί πολυδιάστατη σκέψη και επίσης στενή συνεργασία με άλλους επαγγελματίες, μηχανολόγους, μηχανικούς και τεχνικούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αρμονία μεταξύ του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των τεχνολογικών λύσεων». Όσον αφορά στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρχιτέκτονες στην ενσωμάτωση των κτιριακών αυτοματισμών στους σχεδιασμούς τους, αυτές αφορούν, όπως είπε η κ. Ζήνδρου, «στην ενσωμάτωση διαφορετικών συστημάτων, στην ενεργειακή διαχείριση, στη βιωσιμότητα και στην ασφάλεια των δεδομένων, καθώς και στη δυνατότητα αναβάθμισης των συστημάτων στο μέλλον αλλά και στην ευχρηστία, χωρίς ωστόσο να υπονομεύεται η αισθητική του κτιρίου».

Ωστόσο, υπογράμμισε η κ. Ζήνδρου, οι αρχιτέκτονες «καλούνται κυρίως να νοηματοδοτούν εννοιολογικά, ώστε το αποτέλεσμα να είναι λειτουργικό, βιώσιμο και αισθητικά αναβαθμισμένο».
Πάντως, κατά την κ. Ζήνδρου, η χρήση κτιριακών αυτοματισμών μπορεί να ενισχύσει την αισθητική του κτιρίου. «Συστήματα έξυπνου φωτισμού ή αυτόματης σκίασης προσφέρουν δυναμικές αλλαγές στην χωρική ατμόσφαιρα, προσαρμοζόμενα στις ανάγκες των χρηστών. Η ενσωμάτωση τεχνολογίας με αισθητήρες ή αόρατες καλωδιώσεις διατηρεί τον καθαρό χαρακτήρα του κτιρίου, ενισχύοντας την αισθητική εμπειρία. Αλλά, εάν η ενσωμάτωση αποτύχει, η αρμονία του χώρου διαταράσσεται». Συνεπώς, τονίζει η κ. Ζήνδρου, «η σωστή εφαρμογή είναι κρίσιμη για την αρμονική συνύπαρξη τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής, δημιουργώντας μοναδικούς χώρους, με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία για τον χρήστη και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής ποιότητας».

Α. Δερβιτσιώτης: «Το “κλειδί”, η διακριτική ενσωμάτωση των αυτοματισμών»
«Στις μέρες μας, η τεχνολογία προχωρά γοργά. Ο κτιριακός σχεδιασμός και η τεχνολογία που τον απαρτίζει δεν θα μπορούσαν να απέχουν από την αρχιτεκτονική μελέτη, στην οποία πλέον έχουν πράγματι μπει για τα καλά», δήλωσε ο κ. Δερβιτσιώτης. «Η κυριότερη πρόκληση στην ενσωμάτωσή τους στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ενός project», πρόσθεσε, «είναι να ενσωματωθούν όλοι αυτοί οι αυτοματισμοί στο κτίριο με διακριτικό τρόπο, δίχως να επηρεάζονται η αισθητική και λειτουργική υπόσταση του κτιρίου. Αυτό, εφ’ όσον γίνεται και εισχωρεί στη μελέτη από την πρώτη της φάση, είναι έπειτα στην ευχέρεια του ίδιου του αρχιτέκτονα να το διαχειριστεί με τρόπο σωστό και διακριτικό και να προχωρήσει μαζί με την αρχιτεκτονική σύνθεση του κτιρίου.

Οι αυτοματισμοί έρχονται να συνδεθούν με την σύνθεση του κτιρίου και αυτά τα δύο μαζί, τόσο σχεδιαστικά όσο και μηχανολογικά, να βοηθούν ακόμα περισσότερο τον χρηστή του κτιρίου στην καθημερινότητά του». Επιπροσθέτως, η άποψη του κ. Δερβιτσιώτη για το αν η χρήση των κτιριακών αυτοματισμών δύναται να επηρεάσει την αισθητική ενός κτιρίου, είναι η εξής: «Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν δεν γίνει σωστή πρόβλεψη και ενσωμάτωση των κτιριακών αυτοματισμών από την αρχική ακόμη φάση της εκπόνησης της αρχιτεκτονικής μελέτης, κατά την οποία ο μηχανολόγος και ο αρχιτέκτονας πρέπει να συμφωνήσουν στη σωστή διαχείριση και ενσωμάτωσή τους στο κτίριο».