Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε -βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις- ελληνικό μέτρο για τη στήριξη της κατασκευής και της λειτουργίας μονάδας αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), έπειτα από τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Επιτροπή και την έγκρισή του από το Συμβούλιο.
Η ενίσχυση θα έχει τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης ύψους 250 εκατ. ευρώ και ετήσιας στήριξης — χρηματοδοτούμενης από εισφορά που επιβάλλεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας — για τη συμπλήρωση των εσόδων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο σχεδιάζεται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και αφορά την κατασκευή και λειτουργία εγκατάστασης αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας μέσω άντλησης στην περιοχή της Αμφιλοχίας (μονάδα αντλησιοταμίευσης). Πιο αναλυτικά, το έργο με τίτλο “Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία” αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο, με όγκους περίπου 5 εκατ. κ.μ. και 2 εκατ. κ.μ. αντίστοιχα), ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Συνολικά πρόκειται για επένδυση της οποίας το ύψος ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, με την ετήσια παραγωγή ενέργειας να υπολογίζεται σε περίπου 816 GWh.
Η σημασία του έργου
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκα, τόνισε σε σχετική δήλωση πως “το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία είναι κρίσιμο για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Η επένδυση θα συμβάλλει στην επάρκεια ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος. Θα αποτελέσει, επίσης, πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης με τη δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 120 κατά τη φάση λειτουργίας, δημιουργώντας παραγωγικές συνθήκες για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, υψηλής εξειδίκευσης, που διαθέτει η πατρίδα μας”.
Με τη στήριξη της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και με τη διευκόλυνση της δημιουργίας νέων, το έργο θα συμβάλει στην ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση του ελληνικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής σε καθαρές ΑΠΕ, σύμφωνα με τον στόχο απεξάρτησης από τον άνθρακα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η Επιτροπή έκρινε ότι η ενίσχυση είναι αναγκαία και έχει χαρακτήρα κινήτρου, δεδομένου ότι το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη δημόσια στήριξη. Επιπλέον, το μέτρο είναι αναλογικό, δεδομένου ότι το επίπεδο της ενίσχυσης αντιστοιχεί στις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες και θα υπάρχουν οι αναγκαίες διασφαλίσεις που περιορίζουν την ενίσχυση στο ελάχιστο (π.χ. προσαρμογή της ετήσιας στήριξης και του επιδιωκόμενου εσωτερικού ποσοστού απόδοσης σε περίπτωση αύξησης του κόστους κατασκευής). Η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη τη συμπερίληψη του έργου στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θετικά αποτελέσματα του μέτρου αντισταθμίζουν κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού και των συναλλαγών που προκαλείται από τη στήριξη. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.