Στην ελληνική δικαιοσύνη οδηγείται η αντιδικία μεταξύ των εταιρειών Secure Property Development & Investment του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development) και Bluehouse Capital των Βίκτωρα Πιζάντε, Μπάμπη Πανδή και Γιάννη Δεληκανάκη (ο τελευταίος αποχώρησε το 2020) για μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2014, με τη Secure να έχει καταθέσει από τον Αύγουστο του 2022 μήνυση για απάτη κατά των τριών τότε επικεφαλής της Bluehouse Capital, ενώ η νεότερη εξέλιξη είναι η έναρξη έρευνας για την υπόθεση από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Lerman, η οποία απευθύνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για ενδεχόμενες απάτες των μηνυομένων να το αναφέρει, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της για «πολύ λεπτομερή, καταγεγραμμένα στοιχεία» που παραπέμπουν σε ένα «οργανωμένο σχέδιο εξαπάτησης».
Το χρονικό της υπόθεσης: Το μνημόνιο του 2014 και τα δύο ακίνητα σε Ρουμανία και Βουλγαρία
Σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης, που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η Secure, μία εταιρεία με έδρα την Κύπρο και επενδυτική δραστηριότητα σε ακίνητα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία, το 2013 μπήκε σε συζητήσεις με την Bluehouse, στης οποίας το χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντόπιζε καλές επενδυτικές ευκαιρίες. Καρπός των συζητήσεων αυτών ήταν το μνημόνιο συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2014, βάσει του οποίου η Secure θα αποκτούσε ακίνητα της Bluehouse, με απώτερο σκοπό τον σχηματισμό μίας ισχυρής κοινοπραξίας μεγέθους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κυριαρχούσε στην αγορά επενδύσεων σε ακίνητα όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο μνημόνιο περιλαμβάνονταν έξι ακίνητα σε Βουλγαρία και Ρουμανία, από τα οποία επελέγησαν τελικά δύο από τη Secure: ένα εμπορικό ακίνητο στην Κραϊόβα της Ρουμανίας που ήταν μισθωμένο έως το 2019 από την Praktiker και το 20% του κτιρίου γραφείων Autounion στη Σόφια της Βουλγαρίας (το υπόλοιπο 80% θα το εξαγόραζε αργότερα με χρηματοδότηση από αμερικανική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα).
Το ενοίκιο που μειώθηκε κατά 40%
Σύμφωνα με το μνημόνιο, το ετήσιο ενοίκιο που κατέβαλλε για το πρώτο ακίνητο η Praktiker ανερχόταν σε 971.175 ευρώ, και με βάση αυτό η αξία του ακινήτου υπολογιζόταν στα 10,55 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δικόγραφο, δύο εβδομάδες πριν την υπογραφή του μνημονίου, η Bluehouse είχε συμφωνήσει με την Praktiker για μείωση του ενοικίου κατά 40%. Όταν το γεγονός αυτό διαπιστώθηκε από την πλευρά της Equity, η Bluehouse απάντησε ότι επρόκειτο για προσωρινή διευκόλυνση λόγω προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε η μισθώτρια. Όμως τον Απρίλιο του 2015, κι ενώ ήταν έτοιμα να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια της συμφωνίας, η Bluehouse παραχώρησε εκ νέου μείωση 40% ενοικίου στην Praktiker για όλο το 2015, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Αυτό που ισχυρίζεται η πλευρά της εταιρείας του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου είναι ότι η Bluehouse με δόλο της απέκρυψε την πραγματική αποτίμηση του ακινήτου με βάση το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο, η οποία σύμφωνα με τραπεζική έκθεση που επικαλείται η Secure ανερχόταν στα 5,66 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερη από τα 10,55 εκατ. ευρώ που θα ήταν χωρίς την έκπτωση. Μία διαφορά που, σύμφωνα με τη Secure, δεν αποτέλεσε ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα μίας μεθοδικής απάτης. Μάλιστα, έγγραφα που επικαλείται η μηνύτρια και περιήλθαν στην κατοχή της τον περασμένο Ιούνιο φέρονται να δείνουν ότι η Bluehouse είχε συμφωνήσει με την Praktiker για μακροχρόνια μείωση του ενοικίου έως το 2019, και άρα γνώριζε πως η μείωση αυτή δεν ήταν προσωρινή, όπως διατεινόταν.
Ζημία τουλάχιστον 4,2 εκατ. ευρώ καταγγέλλει η Secure Property Development & Investment Επιπλέον, η Secure καταγγέλλει ότι δεν της καταβλήθηκαν τα μερίσματα που της αντιστοιχούσαν από το ακίνητο στη Σόφια το οποίο διαχειριζόταν για λογαριασμό της Bluehouse επί 15 μήνες. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Secure Property Development & Investment, ζημιώθηκε κατά τουλάχιστον 4,2 εκατ. ευρώ από τις ενέργειες των μηνυομένων και ζητά την τιμωρία τους σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build