Στη διαδικασία της ανάθεσης με διαπραγμάτευση προχωρά ο δήμος Αθηναίων προκειμένου να εκσυγχρονίσει το θέατρο Λυκαβηττού, που κινδυνεύει να πέσει «θύμα» των καιρικών φαινομένων.
Την απόφαση έλαβε πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία η επιλογή του αναδόχου θα γίνει χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και χωρίς χρήση του ΕΣΗΔΗΣ, καθώς αυτή είναι η «μοναδική εφικτή χρονικά διαδικασία». Θυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός για την επισκευή του φέροντος οργανισμού και την αναβάθμιση εγκαταστάσεων του Θεάτρου Λυκαβηττού ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια.
Τι μεσολάβησε από το καλοκαίρι έως σήμερα
Η ανακαίνιση του ιστορικού θεάτρου πήρε μπροστά τον Ιούνιο, όταν υπογράφηκε τη σύμβαση παραχώρησης των 35 στρεμμάτων – που περιλαμβάνει και το σημερινό πάρκινγκ –, ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ, στον δήμο Αθηναίων, στο οποίο ανήκαν ήδη τα 407 στρέμματα του λόφου. Η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για την συνολική ανάπλαση του λόφου και των υποδομών του, με πρωταρχικό στόχο να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει ξανά το ιστορικό θέατρο του Λυκαβηττού, που παραμένει κλειστό σχεδόν 20 χρόνια. Από την πλευρά της, η ΕΤΑΔ έχει εκπονήσει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για αυτά τα 35 στρέμματα που παραχωρήθηκαν στον δήμο, στον οποίο κατέθεσαν προτάσεις 25 αρχιτεκτονικά γραφεία και τελικά το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στους Κατερίνα Ανδρίτσου, Πανίτα Καραμανέα, Θανάσης Πολυζωιδής των Topio 7Architects. Το Θέατρο Λυκαβηττού είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο νεότερο μνημείο καθώς είναι αντιπροσωπευτικό έργο του Τάκη Ζενέτου.
Στο πλαίσιο της παραχώρησης, ο δήμος Αθηναίων παρέλαβε τη μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου – η οποία είχε ήδη λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού – καθώς και την οικοδομική άδεια. Έκτοτε, επικαιροποίησε τα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης και υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το έργο να βρίσκεται εν αναμονή δημοπράτησης. Στο μεταξύ, λόγω της «σφοδρής» χιονόπτωση της 24ης Ιανουαρίου στο κέντρο της Αθήνας, κρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου πως η ανάγκη κατεπείγουσας επισκευής του φέροντος οργανισμού του μνημείου του Θεάτρου Λυκαβηττού είναι επιτακτική.
Η αυτοψία έκρινε αναγκαία την άμεση παρέμβαση, καθώς «οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να αποβεί ενδεχομένως καταστροφική για κάποια τμήματα του Θεάτρου». Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργασίες που προτείνεται να υλοποιηθούν αφορούν σε εργασίες που αποσκοπούν αποκλειστικά στην άρση της επικινδυνότητας του φέροντος οργανισμού και όχι τη συνολική ανάπλαση, η οποία θα καταλήξει σε ανάδοχο μέσω τακτικής διαδικασίας, όπως άλλωστε διευκρινίζει και ο δήμος Αθηναίων.
Ελλείψει χρόνου θα τρέξουνοι διαδικασίες
Όπως παραδέχεται στην ίδια απόφαση, ο δήμος Αθηναίων δεν μπορούσε να προβλέψει την τόσο άμεση επιβάρυνση του φέροντος οργανισμού του Θεάτρου σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να προβεί στην λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων νωρίτερα.
Για αυτό το λόγο είχε προγραμματιστεί τακτικός διαγωνισμός, ωστόσο, ο χρόνος που απαιτείται για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω κανονικής διαγωνιστικής διαδικασίας θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα χρονικά περιθώρια της άμεσης λήψης μέτρων, δεδομένου του ότι επίκειται πιθανή πρόκληση μόνιμης μη αναστρέψιμης βλάβης του Θεάτρου.
Από την πλευρά του, ο δήμος δεν διαθέτει την απαιτούμενη εξειδικευμένη τεχνογνωσία για την λήψη άμεσων στατικών και δομικών μέτρων αντιστήριξης και αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού και για αυτό σκοπεύει να αναθέσει με την έννοια του κατεπείγοντος το έργο σε εξειδικευμένη εταιρεία, που θα προκύψει κατόπιν πρόσκλησης σε διαπραγμάτευση.