Την άποψή της ότι το ελληνικό μάρμαρο πρέπει να υιοθετήσει μια ενιαία ταυτότητα ώστε να κατακτήσει την αναγνωρισιμότητα στην παγκόσμια αγορά και να ενισχυθεί έτσι το εξαγωγικό προφίλ του κλάδου εξέφρασε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, Ιουλία Χαϊδά, σε συνέντευξή της στο Build. Η κ. Χαϊδά αναφέρθηκε, ακόμη, στα χαρακτηριστικά της ελληνικής βιομηχανίας του μαρμάρου, στις κατασκευές στις οποίες καταναλώνονται οι περισσότερες ποσότητες του προϊόντος που παράγεται στη χώρα μας και στα σημαντικά προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρου (οι οποίες, πάντως, όπως τόνισε, υπάρχει αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν).

«Μια εξωστρεφής βιομηχανία που ωφελεί σημαντικά την εθνική οικονομία» Ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας με την κ. Χαϊδά μιλώντας για τα χαρακτηριστικά της ελληνικής βιομηχανίας του μαρμάρου. «Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης ιδρύθηκε το 1972, εδρεύει στην Καβάλα, εκπροσωπώντας την ελληνική βιομηχανία μαρμάρου και αποτελείται από 75 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικότερων εταιρειών μαρμάρου στην Ελλάδα», είπε, αρχικά, η κ. Χαϊδά.

Και συνέχισε: «Ειδικότερα, 670 εταιρείες δραστηριοποιούνται στην ελληνική βιομηχανία μαρμάρου, η οποία απασχολεί άμεσα 6.500 εργαζόμενους. Η συνολική συμμετοχή στην απασχόληση ανέρχεται σε 18.000 εργαζόμενους. Η Μακεδονία και η Θράκη είναι οι σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας όπου η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων μαρμάρου ασκούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή, στην ευρύτερη αυτή περιοχή, εξορύσσεται το 72% της συνολικής ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής μαρμάρου». Έπειτα, η κ. Χαϊδά διευκρίνισε ότι «η βιομηχανία μας είναι καθαρά εξωστρεφής και εξάγει το 76% της παραγωγής μαρμάρου σε περισσότερες από 120 χώρες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 5η θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές μαρμάρων και στη 2η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2021.

Η συνεισφορά του κλάδου μας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται σε 1,27 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 0,33% του Α.Ε.Π. της χώρας και το 2% των εθνικών εξαγωγών. Για κάθε ένα ευρώ προϊόντος μαρμάρου το πολλαπλασιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία είναι 2,19 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται αντιληπτή η σημαντική συμβολή του κλάδου μας στην εθνική οικονομία». «Κυρίαρχο το μάρμαρο στις κατασκευές, πολλές εφαρμογές η χρήση του» Ακολούθως, ρωτήσαμε την κ. Χαϊδά σε ποιες κατηγορίες κατασκευών καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες του ελληνικού μαρμάρου: «Αυτή την περίοδο είναι σαφής η τάση προς τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και οπωσδήποτε το μάρμαρο έχει κυρίαρχο ρόλο στο νέο βιώσιμο περιβάλλον.

Οι υπέροχες λευκές αποχρώσεις δημιουργούν έναν χώρο ήρεμο και καθαρό, γι’ αυτό και έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση. Ταυτόχρονα, όμως και οι λοιπές φυσικές αποχρώσεις του μαρμάρου δίνουν απεριόριστες διακοσμητικές επιλογές. Τα μεγάλα μαρμάρινα πλακάκια που εφαρμόζονται σε τοίχους ή δάπεδα αποτελούν μια νέα τάση, καθώς φέρνουν στον χώρο μας την ηρεμία του φυσικού υλικού.
Η περαιτέρω χρήση του μαρμάρου είναι άλλη μία νέα, κυρίαρχη τάση: μαρμάρινα έπιπλα, αντικείμενα, κλπ, που προσφέρουν στους χώρους μας κομψότητα και γαλήνη.
Η χρήση του μαρμάρου έχει πολλαπλές εφαρμογές, όπως σε μεγάλα έργα, εμβληματικά κτίρια, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ναούς όλων των θρησκειών, κτίρια γραφείων, πολυτελείς κατοικίες, στο εσωτερικό θαλαμηγών αλλά και σε ιδιωτικές κατασκευές».

«Η ανοδική πορεία διεκόπη λόγω COVID-19»
Ποιες είναι, όμως, οι τελευταίες τάσεις και οι προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας του μαρμάρου; Λέει η κ. Χαϊδά: «Την τελευταία δεκαετία, λόγω της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, ο κλάδος μας κλήθηκε να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του και να αλλάξει στρατηγική, απευθυνόμενος κυρίως στην παγκόσμια αγορά. Επενδύοντας στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια, ανταποκρίθηκε στην αυξανόμενη ζήτηση των αγορών του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να τριπλασιαστούν οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρων: από τα 320 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016, αναρριχήθηκαν σε 514 εκατ. ευρώ το 2018».

Αυτήν την ανοδική πορεία, ωστόσο, διέκοψε η εμφάνιση του COVID-19, τονίζει η κ. Χαϊδά και προσθέτει:
«Οι θετικές επιδόσεις του 2021 έναντι του 2020, καθώς η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου κατέγραψε αύξηση 25% στις εξαγωγές (φθάνοντας τα 361 εκατ. ευρώ από τα 289 εκατ. ευρώ), δεν συνεχίστηκαν και το 2022. Πέρυσι υπήρξε ύφεση 15% σε σχέση με το 2021, φτάνοντας τα 307 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στις μεγάλες απώλειες λόγω του συνεχιζόμενου lockdown της κινεζικής αγοράς.
Η αύξηση των πωλήσεων σε νέες αγορές δεν αντιστάθμισαν αυτήν την απώλεια. Η πρώτη πεντάδα χωρών στις οποίες εξήχθη το 58% του ελληνικού μαρμάρου το 2022 είναι η Κίνα, οι Η.Π.Α., τα Η.Α.Ε., το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Το υπόλοιπο 42% εξήχθη σε 104 χώρες σε όλον τον κόσμο».

«Βίοι αντίθετοι για ελληνικό, ιταλικό και τουρκικό μάρμαρο, αλλά…»
Η αντίθετη πορεία των συνολικών εξαγωγών μαρμάρου της Ελλάδας το 2022 σε σχέση με της Ιταλίας και της Τουρκίας επίσης προβληματίζει τον κλάδο, αναφέρει η κ. Χαϊδά, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές καταγράφουν πτώση, ενώ οι ιταλικές και οι τουρκικές άνοδο: «Συγκεκριμένα, στα ακατέργαστα μάρμαρα η μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα επηρεάζει καθοριστικά τις εξαγωγές ακατέργαστων μαρμάρων και των τριών χωρών. Αλλά, η Ελλάδα καταγράφει μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με Ιταλία και Τουρκία.
Οι εξαγωγές επεξεργασμένων μαρμάρων και των τριών χωρών κατέγραψαν αύξηση που οδήγησε σε ρεκόρ πενταετίας. Ωστόσο, οι εξαγωγές της Ελλάδας σε σχέση με της Ιταλίας και της Τουρκίας αυξάνονται με χαμηλότερους ρυθμούς».

Παρ’ όλ’ αυτά, υπογραμμίζει η κ. Χαϊδά, «διαβλέπουμε ενδυνάμωση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα το 2023, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει και εκλείπουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας. Με βάση τις ισχύουσες συνθήκες της αγοράς και με την προϋπόθεση ομαλοποίησης του εμπορίου και της συνεχιζόμενης διεξαγωγής εκθέσεων μαρμάρου σε παγκόσμιο επίπεδο, μελέτη της ICAP που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2023 προβλέπει ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν τα προσεχή έτη. Ειδικότερα, η ζήτηση για ογκομάρμαρα από χώρες του εξωτερικού εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ανοδική πορεία την τριετία 2023-2025, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 12%».

«Ενιαία ταυτότητα και χρήση κοινού εμπορικού σήματος»
Τέλος, ζητήσαμε την άποψη της κ. Χαϊδά για το πώς θα μπορούσε να αυξηθεί η κατανάλωση του ελληνικού μαρμάρου εντός κι εκτός συνόρων, με αξιοποίηση του brand του «Greek Marble».
Αρχικά, η κ. Χαϊδά επεσήμανε: «Ο Σ.Ε.Μ.Μ.Θ., έχοντας όραμα την καθιέρωση μιας μοναδικής ταυτότητας για το ελληνικό μάρμαρο και τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής προώθησης και επικοινωνίας για την υποστήριξη των εξαγωγών του κλάδου, υπέβαλε στρατηγικό σχέδιο για προβολή και προώθηση του ελληνικού μαρμάρου και επελέγη ανάμεσα σε άλλους κλάδους για την υποστήριξή του από την ελληνική Πολιτεία και συγκεκριμένα από την Enterprise Greece».

Ακολούθως, εξέφρασε τη γνώμη της «ότι ξεκινά ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον κλάδο μας, που ανοίγει νέους ορίζοντες και προοπτικές για το περίφημο ελληνικό μάρμαρο όπως του αρμόζει, με ένα δυνατό branding. Είμαστε περήφανοι για την υποστήριξη αυτή που ξεκίνησε στα τέλη του 2022 πραγματοποιώντας αρκετές δράσεις και θα συνεχιστεί απρόσκοπτα για την επόμενη τριετία. Λ.χ., ο σύνδεσμός μας συμμετείχε με ατομικό περίπτερο προβάλλοντας το “Greek Marble” στη διεθνή έκθεση The Big 5 2022 στο Ντουμπάι, καθώς και στην 1η ελληνική συμμετοχή στην σπουδαιότερη έκθεση του τομέα στην Βόρεια Αμερική, τη διεθνή έκθεση TISE-StonExpo στο Λας Βέγκας.

Θα ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές δράσεις το 2023, όπως η συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις Μarmomac Verona (Σεπτέμβριος) και The Big 5 Global Dubai (Δεκέμβριος)». Καταλήγοντας, η κ. Χαϊδά υπογράμμισε: «Σήμερα, καθώς βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου λόγω του έντονου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουμε, η υιοθέτηση της ενιαίας ταυτότητας και η χρήση του κοινού εμπορικού σήματος από όλες τις εταιρείες του κλάδου είναι απαραίτητη. Έτσι το ελληνικό μάρμαρο θα κατακτήσει την αναγνωρισιμότητα στην παγκόσμια αγορά ως συνώνυμο υψηλής ποιότητας προϊόντος, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το εξαγωγικό προφίλ του κλάδου».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build