Ιδιαιτέρως γνωστοί στην εγχώρια αγορά χρωμάτων είναι ο φέρελπις πολιτικός και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και ο πατέρας του, Θεόδωρος Κασσελάκης. Το όνομα της οικογένειας Κασσελάκη συνδέθηκε άρρηκτα με την CASCO, εταιρεία με ειδίκευση στα ναυτιλιακά χρώματα. Αποφάσεις του Αρείου Πάγου αλλά και δημοσίευση των στοιχείων της στη λίστα της ΑΑΔΕ θέτουν εν αμφιβόλω την φερεγγυότητά της σε πληρωμές προς τους συνεργάτες και το δημόσιο κατά το διάστημα της δραστηριότητάς της. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019 η CASCO International είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τα νομικά πρόσωπα-μεγαλοοφειλέτες της ΑΑΔΕ με συνολική οφειλή προς τον ΕΦΚΑ ύψους 597.388 ευρώ. Διαδικασία δημοσίευσης που λόγω πανδημίας διεκόπη τα έτη 2020 και 2021, ενώ στην πρόσφατα δημοσιευμένη λίστα του 2023 δεν εμφανίζεται πλέον το όνομα της CASCO.

Αίτηση αναίρεσης για ακάλυπτες επιταγές
Το όνομα της CASCO ενεπλάκη και σε δικαστικές διαδικασίες στο παρελθόν. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση 1449 του 2010 του Α’ Ποινικού Τμήματος Διακοπών του Αρείου Πάγου, που αφορούσε σε προσφυγή αναίρεσης προηγούμενης απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, όπου αναφέρεται ότι πρόσωπο συνδεδεμένο με την CASCO Marine Paints & Coatings SA, εξέδωσε ακάλυπτες επιταγές «γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχαν αντίστοιχα διαθέσιμα κεφάλαια στους λογαριασμού του ιδίου και της εταιρείας (CASCO)», όπως σημειώνεται στη γνωμοδότηση των αρεοπαγιτών.

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι οι επιταγές συνδέονταν με λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας και της The Royal Bank of Scotland. Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, η πρώτη επιταγή εκδόθηκε στις 18 Αυγούστου 2022 με ποσό 13 εκατ. δραχμών, η δεύτερη στις 28 Αυγούστου του 2022 με ποσό 13,25 εκατ. δραχμών και η τρίτη στις 20 Ιουνίου του 2022 με ποσό 80.000 γερμανικών μάρκων. Και οι τρεις επιταγές ήταν σε διαταγή της CASCO Marine Paints & Coatings προς πληρωμή της τότε γερμανικής εταιρείας συνεργάτη της CASCO και του Θ. Κασσαλάκη, Wilckens Farben GMBH. H Wilckens δεδομένου ότι έλαβε τις συγκεκριμένες ακάλυπτες επιταγές προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη, διεκδικώντας τα οφειλόμενα.

Όπως γίνεται γνωστό από την παραπάνω γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, «μετά τη διενέργεια κύριας ανάκρισης εκδόθηκε το υπ’αριθ.3722/2004 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο πρόσωπο σχετιζόμενο με την CASCO Marine, παραπέμθηκε ως κατηγορούμενος στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για απάτη, ενώ για το πλημμέλημα της έκδοσης ακάλυπτης επιταγών κατά συρροή έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη, λόγω εκπροθέσμου υποβολής εγκλήσεως. Με το βούλευμα αυτό έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη όχι για τις ανωτέρω τρεις επιταγές, αλλά για άλλες επιταγές εκδόσεως του κατηγορουμένου».

Η δεύτερη απόφαση του Αρείου Πάγου
Σε νεότερη απόφαση, υπ’ αριθμόν 164 του 2011 το Ε’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, κλήθηκε να εξετάσει αίτηση αναίρεσης του Θεόδωρου Κασσελάκη, σχετική με προηγούμενο βούλευμα (υπ’ αριθμόν 4/2010) του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά. Πολιτικώς, ενάγων ήταν φυσικό πρόσωπο με αρχικά Μ.Β. του Γ. και συγκατηγορούμενος ο Στέφανος Κασσελάκης του Στέφανου και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Ειδικότερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά με το υπ’ αριθμ. 798/2009 βούλευμά του είχε παραπέμψει στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά -για κακουργήματα- τους Θ. Κ. (Θεόδωρο Κασσελάκη), Σ. Κ. (Στέφανο Κασσελάκη) και Ε. Π.) για να δικαστούν ως υπαίτιοι για τέλεση απόπειρας απάτης επί δικαστηρίου από κοινού, από την οποία το όφελος και η αντίστοιχη ζημία υπερέβαιναν το ποσό των 73.000 ευρώ.

Κατά του άνω βουλεύματος άσκησε έφεση Θεόδωρος Κασσελάκης με αριθμό 82/2009 και το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά με το υπ’ αριθμ. 4/2010 βούλευμά του έκανε δεκτή και τυπικά αλλά και ουσιαστικά την παραπάνω κατηγορία, απέρριψε τις κατηγορίες για πράξεις απόπειρας απάτης και συκοφαντικής δυσφήμησης. Εν προκειμένω, οι Θεόδωρος και Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκαν κατηγορούμενοι ως μετέχοντες στην εταιρεία ναυτιλιακών χρωμάτων και επιχρισμάτων CASCO International ΑΕΒΕΕ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build