Στο αρχιτεκτονικό γραφείο Bennetts Associates ανατέθηκε ο επανασχεδιασμός της πανεπιστημιούπολης του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, μετά από μία διαδικασία επιλογής που περιελάμβανε επίσης τα γραφεία UNStudio και NADAA και μια αρχική λίστα με τα αναγνωρισμένα ξένα γραφεία Foster + Partners, Bjarke Ingels Group και Gensler. Η Bennetts Associates θα υποστηριχθεί στο έργο αυτό από τους αρχιτέκτονες τοπίου Grant Associates, καθώς και από την Buro Happold (βιωσιμότητα/συγκοινωνιακή μελέτη), την Alexi Marmot Associates (εκπαιδευτική ενημέρωση) και την Betaplan (συνεργαζόμενοι αρχιτέκτονες στην Ελλάδα).

«Δασική πανεπιστημιούπολη»
H πανεπιστημιούπολη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια καλύπτει συνολικά περίπου 220 στρ. σε μια ιστορική τοποθεσία στους λόφους πάνω από τη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της πανεπιστημιούπολης και τη βελτίωση της ποιότητας του τόπου/αρχιτεκτονικής για τους φοιτητές και το προσωπικό, άλλοι βασικοί στόχοι του επανασχεδιασμού της είναι η εξασφάλιση εκπαιδευτικού χώρου για το μέλλον του Ανατόλια, η προστασία της τοπικής κληρονομιάς, η περαιτέρω ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος χώρου και η βελτίωση βασικών λειτουργικών πτυχών της έκτασης.

Οι σχεδιαστικές ιδέες της Bennetts Associates και των συνεργατών της βασίζονται σε ένα θέμα «δασικής πανεπιστημιούπολης» (forest campus), ενοποιώντας την τοποθεσία μέσα από ένα αισθητηριακό και βιωματικό ταξίδι. Στην πρόταση περιλαμβάνονται επίσης επανασχεδιασμένα προαύλια, νέος χώρος εκδηλώσεων στον τελευταίο όροφο με πανοραμική θέα στη θάλασσα και στο βουνό και ένα υπερσύγχρονο αμφιθέατρο 600 θέσεων. Η ολοκλήρωση και έγκριση του masterplan έχει στόχο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Πρώτο έργο στη Θεσσαλονίκη για τη Bennetts Associates
Ο Δρ. Πάνος Βλάχος, πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, δήλωσε: «Αναθέτουμε το έργο στην Bennetts Associates. Εκτός από τη βαθιά τεχνογνωσία τους, εκδήλωσαν μεγάλη φαντασία και αφοσίωση κατά τη διαδικασία επιλογής, μαζί με την επιθυμία να μας βοηθήσουν να εκφράσουμε ποιοί είμαστε και πού βρισκόμαστε. Μας άρεσε πολύ αυτός ο συνδυασμός και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω μαζί τους». Ο Julian Lipscombe, διευθυντής της Bennetts Associates, δήλωσε: «Αισθανθήκαμε μια ισχυρή σχέση και κοινό όραμα με το Κολλέγιο από την αρχή του διαγωνισμού, επομένως είναι μεγάλη τιμή που μας ανατέθηκε το έργο.

Πρόθεσή μας είναι να εδραιώσουμε τη σχεδιαστική πρόταση ώστε να εκφράζει πλήρως την ταυτότητα και την ιστορία του Κολλεγίου, καθώς και να εξυμνεί τη φυσική ομορφιά και τον πολιτισμό της Βόρειας Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια εξαιρετική πανεπιστημιούπολη που θα επιτυγχάνει τους στόχους της και θα εμπνέει τη συμμετοχή από πολλές γενιές Anatolians». Επισημαίνεται, πως πρόκειται για το πρώτο έργο που αναλαμβάνει η Bennetts Associates στη Θεσσαλονίκη, ενώ το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του αγγλικού αρχιτεκτονικού γραφείου στη Αθήνα είναι το Syggrou Office Complex για τη σύμπραξη Dimand και Prodea, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.