Η κατασκευαστική εταιρεία Μπαλλιάν Τεχνική είναι αυτή που αναδείχθηκε από τον διαγωνισμό που έτρεξε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την ανάθεση του έργου ανάπλασης των ιστορικών ανθοπωλείων που βρίσκονται στην εξωτερική περίφραξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε το γραφείο Dimitris Thomopoulos Architects. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου με βάση την διακήρυξη του διαγωνισμού από πλευράς της ΕΤΑΔ ανήλθε στα 188.024 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού η χρονική διάρκεια εκτέλεσης του έργου ανέρχεται στις 75 ημέρες από τη στιγμή της υπογραφής και κοινοποίησης της απόφασης κατακύρωσης του διαγωνισμού.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση των 11 υπόσκαφων καταστημάτων που βρίσκονται κάτω από τον περίβολο της Βουλής και συγκεκριμένα επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας στο Σύνταγμα.
Εργασίες που προβλέπεται να υλοποιηθούν Μεταξύ των προβλεπόμενων οικοδομικών εργασιών είναι η δημιουργία γυψοσανίδων για τον διαχωρισμό των χώρων, η επένδυση των τοίχων στο εσωτερικό των καταστημάτων με πωρόλιθο Trevertino σε μεταλλικό σκελετό με την τοποθέτηση και μεταλλικών ραφιών.
Η επίστρωση των δαπέδων θα γίνει με μωσαϊκό και ενδάμεσες διακοσμητικές φάσες μαρμάρου. Τα εξωτερικά κουφώματα θα είναι μεταλλικά με την τοποθέτηση αντιδιαρρηκτικών θερμοηχομονιτικών κρυστάλλων, ενώ εσωτερικά τοποθετούνται ηλεκτροκίνητα ρολά σκίασης. Οι ημιϋπαίθριοι χώροι θα ασφαλίζονται με μεταλλικό ηλεκτροκίνητο ρολό.

Από το σημερινό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών στον περίβολο της Βουλής
Η αρχή για την εγκατάσταση των ανθοπωλείων έγινε το 1932 μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Τότε δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Βουλής στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.
Αργότερα ελήφθη η απόφαση για το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής. Έτσι δημιουργήθηκαν 11 ανθοπωλεία, τα οποία επισήμως αναφέρονταν ως ανθοπρατήρια και κατασκευάστηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής. Μάλιστα για να ξεκινήσουν να λειτουργούν εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932,
«Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».

Η παρουσία των ανθοπωλείων έδωσε στον κόσμο την δυνατότητα να αγοράζει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Με το πέρασμα του χρόνου τα ανθοπωλεία αποτέλεσαν θεσμό για την αθηναϊκή κοινωνία, σημείο ραντεβού, διάσημο τοπωνύμιο της Αθήνας.
Στη δεκαετία του 1980 πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων που λειτούργησαν σε διάφορες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας. Στην πορεία του χρόνου η δεκαετής οικονομική κρίση και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας σταδιακά οδήγησαν τα ανθοπωλεία σε μαρασμό, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να διακόψουν τη λειτουργία τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build