Στο Architecture & Interiors Summit @ Costa Navarino της Boussias Events σπουδαίοι επαγγελματίες του χώρου εξέφρασαν τις απόψεις τους για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την αρχιτεκτονική και όχι μόνο.
Στρατηγικές για πιο εποικοδομητική επικοινωνία «Στα πρώτα δευτερόλεπτα μίας επικοινωνίας διαμορφώνεται η απόφαση για το αν συμπαθούμε ένα άτομο ή όχι» υποστήριξε η Έλλη Γλύτσου, Networking specialist, National Director of BNI Greece.

Για να γνωρίσουμε καλύτερα τους άλλους θα πρέπει να μιλάμε λιγότερο για τα προσωπικά μας βιώματα και να είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε την γνώμη τους, κάνοντάς τους περισσότερες ερωτήσεις, εξήγησε. Αρχιτεκτονική της φιλοξενίας «Η φιλοξενία συνιστά μια immersive experience, ωστόσο είναι σημαντικό να βρει κάνεις τι είδους εμπειρία θέλει να προσφέρει», είπε η Μαρία Παπαφίγκου, Founder and partner στην OOAK architects. «Είτε το ξενοδοχείο θα ενταχθεί σε μια πόλη ή νησί, είτε θα βγει μέσα από ένα άδειο τοπίο, ο αρχιτέκτονας οφείλει να δείξει μεγάλο σεβασμό απέναντι στο τι θέλει να κάνει και με ποιον τρόπο» επεσήμανε ο Αριστείδης

Ντάλας, Founder-Lead Architect στην Aristides Dallas Architects.
«Είναι σημαντικό κάθε κτίριο να εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον όπου βρίσκεται, με σεβασμό στον πολιτισμό και στην ιστορία του εκάστοτε τόπου», τόνισε ο Ερμής Αδαμαντίδης, Founder στη Not a Number Architects. Τον καταλυτικό ρόλο των σχεδιαστικών μεθόδων, της τεχνολογίας των υλικών και της επιλογής στοιχείων που προέρχονται από τον τόπο και ως μορφή, υφή και ιστορία υπογράμμισε ο Α. Ντάλας.
«Ο αρχιτέκτονας οφείλει να είναι συγκεκριμένος και στο φυσικό τοπίο και στο πολιτισμικό πλαίσιο», πρόσθεσε η Μ. Παπαφίγκου. «Ένα αρχιτεκτονικό κτίριο θα πρέπει να διαβάσει το τοπίο, να δει πώς θα ενταχθεί ή θα αναδυθεί μέσα από το σημείο του και να διαθέτει ένα ισχυρό concept», περιέγραψε ο Α. Ντάλας.

Η regenerative architecture
«Με βασικούς πυλώνες τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία, η regenerative architecture πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, στοχεύοντας στην απομείωση των αρνητικών επιπτώσεων του δομημένου περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη/ενδυνάμωση των φυσικών πόρων», υπογράμμισε η Μαργαρίτα Κυανίδου-Ιδρύτρια Onus Architecture Studio & Creative Director Aristides Dallas Architects.
«Η αναγεννητική αρχιτεκτονική είναι ένα από τα επόμενα βήματα εξέλιξης του βιώσιμου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού», σημείωσε ο Πιέρος Πιερής-Architect & Partner, Pieris Architects. «Η αναγεννητική αρχιτεκτονική αποκαθιστά και ξαναδημιουργεί ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Εκεί ακριβώς βρίσκεται κατά την άποψή μου το διακύβευμα για το παρόν και το μέλλον της αρχιτεκτονικής». «Η προσέγγιση της βιωσιμότητας που ακολουθούσαμε έως τώρα είναι απλώς ένας “επίδεσμος”. Οι λύσεις που δίνουμε με τον αναγεννητικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό δίνουν πραγματικές λύσεις στις προκλήσεις», τόνισε η Χρύσα Σταματοπούλου, Senior Architect, Grimshaw.

Ο καταλυτικός ρόλος των υλικών
Συνομιλώντας για τη σχέση της υλικότητας με τον σχεδιασμό, ο Κώστας Γκάγκος, Interior Designer, CEO Costas Gagos Architecture and Design, σχολίασε πως «όταν υπάρχει μια ομάδα αρχιτεκτόνων, interior designers και άλλων ειδικοτήτων που συνεργάζονται και επικοινωνούν, τότε μιλάμε για πετυχημένο έργο». «Ο ένας δεν μπορεί να κάνει χωρίς τον άλλο», συμπλήρωσε ο Μιχάλης Μαυρολέων, CEO των A&M Architects, προσθέτοντας πως «οι interior designers μπορούν να δώσουν τη δυναμική, την ψυχή, που χρειάζεται ένας χώρος».

Ακόμη, ο κ. Γκάγκος ανέφερε πως η επιτυχία ενός έργου συμβαίνει όταν ο ιδιοκτήτης ή ο επισκέπτης αισθάνεται πως «αυτός είναι ο χώρος του», ενώ τα υλικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του experience και χρειάζεται μόνο να είναι έξυπνα τοποθετημένα και να υπάρχει συνοχή μεταξύ τους. O κ. Μαυρολέων υπογράμμισε πως σήμερα υπάρχει μια τεράστια γκάμα ποιοτικών υλικών, που προϋποθέτει καλή γνώση για την ανθεκτικότητά τους, τον βιώσιμο ή τον value engineering χαρακτήρα τους.