Το case study του Elounda Hills Resort παρουσίασαν, στην έκθεση Xenia, ο Δημήτρης Τσίγκος, αρχιτέκτων της Omniview και ο Stephan J. Clambaneva, Sustainability Consultant Elounda Hills. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Άγγελος Αγγελιδάκης, CEO & Development Director της Mirum Hellas και Construction Director στο Elounda Hills. Πρόκειται για το μεγαλεπήβολο έργο της Mirum Hellas, της οποίας ηγείται ο επιχειρηματίας Βιτάλι Μπορίσοφ, το οποίο προβλέπει την κατασκευή σε 5 φάσεις ενός «πεντάστερου plus» resort στην Ελούντα της Κρήτης σε έκταση σχεδόν 950 στρ., το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ. Είναι ένα «έργο ζωής», όπως ανέφερε ο κ. Αγγελιδάκης, που θα περιλαμβάνει και τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στην Ελλάδα, μήκους 2 χλμ. Για το project αυτό η Mirum Hellas συνεργάζεται με τον αμερικανικό όμιλο One Hotels, ο οποίος τώρα κάνει την κάθοδό του στην αγορά της Ευρώπης και το Elounda Hills Resort αποτελεί την πρώτη του απόπειρα στη Μεσόγειο.
Εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο και βιωσιμότητα

Παίρνοντας τον λόγο, ο Δημήτρης Τσίγκος τόνισε πως το βασικό αρχιτεκτονικό concept του έργου είναι η εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο. «Όλοι ξέρουμε ότι έννοιες όπως το υπόσκαφο και τα green roofs μέσα τους περιέχουν 3-4 υποϊδέες βιωσιμότητας, όπως η παρουσία της φύσης, η απόκρυψη του κτιριακού όγκου, η μόνωση. Αυτές οι υποϊδέες είναι πολύ σημαντικές και ήταν για μας design, όχι business, value», είπε. Προτεραιότητα είναι επίσης η κτιριακή παρουσία προς την πλευρά της γύρω περιοχής να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτική – παρότι δηλαδή πρόκειται για ένα κτίριο 120.000 τ.μ., κοιτάζοντάς το κανείς από τον Άγιο Νικόλαο να φαίνεται πλήρως ενσωματωμένο στο περιβάλλον του.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται, ακόμη, στο νερό ως ευρύτερο θέμα για το resort, με τη μορφή ενός συστήματος από λίμνες και πισίνες που διατρέχουν τον χώρο, ενώ ο κ. Τσίγκος στάθηκε ιδιαίτερα στο σπα που δεν είναι τοποθετημένο στο υπόγειο, όπως συνηθίζεται, αλλά σε υπέργειο χώρο και έτσι «ανοίγει μια σελίδα στο κεφάλαιο σπα την οποία δεν έχουμε συνηθίσει». Δύο ακόμα έννοιες που εντάσσονται στον σχεδιασμό του Elounda Hills ως αρχιτεκτονικές αξίες και αξίες βιωσιμότητας είναι το βιοκλιματικό design, δηλαδή η χρήση γεωμετριών και φορμών που απαντώνται στο φυσικό περιβάλλον και το βιοφιλικό design, δηλαδή το να έρχεται ο άνθρωπος σε συνθήκες με τις οποίες μπορεί να συνδεθεί με τον φυσικό κόσμο γύρω του και να έχει καλύτερη επαφή με το περιβάλλον.

Στο κομμάτι της βιωσιμότητας αναφέρθηκε και ο Stephan J. Clambaneva, τονίζοντας πως «το να είμαστε βιώσιμοι δεν αρκεί πια. Πρέπει να δείξουμε στους φιλοξενούμενούς μας πώς να είναι αναγεννητικοί. Θέλουμε και οι επισκέπτες να εκτεθούν στις καλύτερες δυνατές εμπειρίες φιλοξενίας και να δημιουργούν έναν θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους και στο περιβάλλον. Επιστρέφοντας στο σπίτι τους δεν θα νιώθουν μόνο αναζωογονημένοι, αλλά θα έχουν αναγεννηθεί. Θα έχουν αντισταθμίσει το αποτύπωμα νερού και άνθρακα μέσω προγραμμάτων στη διάρκεια της παραμονής τους. Οπότε δεν θα είμαστε απλά ουδέτεροι, αλλά αναγεννητικοί, δηλαδή θα αφήνουμε τα πράγματα καλύτερα απ’ ό,τι τα βρήκαν».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build