Στον παράγοντα που ονομάζεται κλιματική αλλαγή και στη σημαντική επίδραση που αυτός έχει και στον κατασκευαστικό κλάδο, αναφέρεται ο Βασίλης Βλαχογιάννης, εμπορικός διευθυντής της Vitex. Το Build συνάντησε τον κύριο Βλαχογιάννη στο πλαίσιο της έκθεσης «Οικοδομή» και όπως ο ίδιος επισημαίνει «το πρόβλημα που υφίσταται και συζητάμε στην έκθεση, είναι ότι ενώ οι εργασίες γίνονταν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αυτό αλλάζει. Για παράδειγμα, οι εργασίες ελαιοχρωματισμού γίνονταν κατά το σύνηθες στις αρχές Απριλίου, για να προλάβουμε την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος, παρουσιάζονται ως οι μήνες με το υψηλότερο ποσοστό βροχοπτώσεων σε νησιά όπως η Κρήτη και ειδικότερα στο νομό Χανίων. Αυτό σημαίνει ότι οι εξωτερικές εργασίες θα πρέπει να μετατοπιστούν χρονικά, όπως και έχει γίνει». Δεδομένου ότι, όπως λέει, δεν μπορεί να μετατοπιστεί αντίστοιχα και η προσέλευση των τουριστών στην Ελλάδα.

«Αυτό που θα πρέπει να συμβεί για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ότι οι επιφάνειες θα πρέπει να βάφονται και να στεγνώνουν ταχύτερα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων καθώς και σε υψηλότερες θερμοκρασίες που πλέον εκδηλώνονται και στη χώρα μας, όπου σε αρκετές περιπτώσεις δεν γίνεται να εφαρμοστεί ένα προϊόν». «Ως εταιρεία αποφασίσαμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τα προϊόντα και τη σύστασή τους και να παρουσιάσουμε προϊόντα, τα οποία προσαρμόζονται στις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες», προσθέτει. Στη διάρκεια της έκθεσης η Vitex παρουσίασε το χρώμα Acrylan Max με τη σήμανση «Meteo Works» και με την ονομασία, το οποίο δίνει την δυνατότητα εφαρμογής σε συνθήκες δρόσου, βροχόπτωσης αλλά και σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών άνω των 40 βαθμών Κελσίου. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία σειρά προϊόντων, προκειμένου να επιτρέψουμε στους εργολάβους να πραγματοποιούν απρόσκοπτα τη δουλειά τους», επισημαίνει ο κύριος Βλαχογιάννης.

Γιαννίδης: Ανάπτυξη πωλήσεων με μονοψήφιο ποσοστό το 2023
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αρμόδιος Γιαννίδης, επισημαίνει ότι η κλιματική κρίση, είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί έντονα τον κλάδο των κατασκευών. Σε ό,τι αφορά στην πορεία της Vitex παρά τις δυσχέρειες που παρουσιάζει κατά τη φετινή χρονιά, επισημαίνει η εταιρεία θα καταφέρει να αναπτύξει το τζίρο της για το 2023 κατά μονοψήφιο ποσοστό.

Ο κύριος Βλαχογιάννης αναφέρεται τέλος στην επίπτωση που είχαν για τον κλάδο των κατασκευών οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα. «Αυτό πρακτικά είχε ως αποτέλεσμα αρκετές από τις τράπεζες να διακόψουν την εκταμίευση ποσών επιδότησης για προγράμματα όπως το “Εξοικονομώ’” Γι’ αυτόν τον λόγο η αγορά ήρθε αντιμέτωπη με ένα τρίμηνο-τετράμηνο διακοπής στην εισροή ρευστότητας μέσω των τραπεζών και η αναστάτωση που προκλήθηκε δεν ήταν εφικτό να αποκατασταθεί αμέσως, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να επηρεαστούν».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build